Fobia școlară, boala copiilor stresați


Teme multe, presiuni pentru performanță școlară, alergătura continuă pentru competiții școlare. Sunt cunoscute de mulți părinți care ignoră aceste simptome psihologice. Până și  joaca – stimulentul dezvoltării personalității la copil dispare încă de la vârste fragede. Cu toții dorim să avem străluciți în școală, copii capabili să aibă cât mai multă cultură generală, însă, nu credeți că astfel de lucruri pot duce la destrămarea lentă a capacităților psihice ale copilului?

Tu, ca părinte, cât timp de joacă acorzi copilului tău? Cât timp mai are copilul la dispoziție să-și găsească propriul ritm de învățare, de descoperire, de creativitate, de activități care să-i cultive sensibilitatea, interesul pentru minutele acelea în care se joacă cu mașinuța sau să alerge prin curte, fie iarnă sau toamnă?

Sunt din ce în ce mai multe cazuri alarmante de boli generate de o simplă anxietate, ca impuls la presiunile din exterior, fie de la părinți sau școală. E un câmp de bătălie în care toți trebuie să demonstreze că fac parte dintr-o competiție școlară sau lecturi grele pentru vârsta lor. V-ați gândit de ce copilul e agitat, că dezvoltă tulburări de dispoziție ( tristețe, izolare, lipsa poftei de mâncare, refuzul de a mai merge la petreceri, tot izolare e) care pot degenera în comportamente agresive, furie sau agitație?

În fine, copilul poate ajunge într-o situație mult mai rea: de genul, refuzul de a mai merge la școală, refuzul de a-și mai face temele, conflicte cu colegii de clasă, conflicte cu părinții, insomnia.

Nu este lene, nici dorinţa de a chiuli de la şcoală, dar totuşi copilul refuză pur şi simplu să meargă la şcoală. Cum să înţelegem fobia şcolară sau refuzul şcolar anxios?

 

Atenţie, nu este vorba de copiii care pur şi simplu nu au chef să meargă la şcoală, dar chiulesc ocazional, pentru a participa la alte activităţi mai plăcute.

Fobia şcolară apare în general între 7 şi 13 ani, afectând un procent între 2-5% din copiii de vârstă şcolară. Problema începe deseori cu lamentări ale copilului, cu formulări critice, negative cu privire la şcoală; cu reticenţa de a merge la şcoală sau de a rămâne acolo, în ciuda tuturor încercărilor de convingere din partea părinţilor sau a profesorilor sau a pedepselor aplicate.

Pentru a înțelege mai bine simptomele dar și cum puteți preveni sau rezolva fobia școlară, vă las o sursă super faină: http://www.rador.ro/2015/05/03/fobia-scolara-a-copilului-refuzul-de-a-mai-merge-la-scoala/

Reclame