Viața e mai grea când nu mai ești copil


“Toți oamenii mari au fost mai întâi copii, dar puțini dintre ei își mai aduc aminte susține ” Antonie De Saint-Exupery. Doar că oamenii au alte etape de evoluție, iar în viața lor apar diverse situații și obstacole în viață pe care trebuie să le urmărească, să facă față. Reperele pe care le-am urmat în viață, fie după experiențe sau oameni valoroși au frământat în existența noastră fie s-au concretizat fie s-au transformat. Căci tot ce înseamnă evoluția noastră înseamnă mult. Dar n-am să mai filosofez prea mult să nu plictisesc prea mult.

Dar îmi face bine că scriu, măcar pentru cei care vor să audă. Sau să citească câteva rânduri. Deja v-ați plictisit?

Ne oprim prea mult în blocajele vieții, ne dăm speranțe fără să avem încredere în viziunile noastre, fără să lăsăm visele să zboare, să ne lăsăm inspirați de idealuri. Când spunem unui micuț când face primii pași, așa-i că-i spunem: hai mai încearcă. Hai că poți. Nici n-am trecut de primele obstacole că ne blocăm acolo, în interiorul care trebuie să spună că trebuie să mergi mai departe. Acolo unde ți-ai propus să mergi.

Cu lacrimi, cu dușmanii pe care ți-i faci, cu prieteniile noi, cu iluziile propriei imagini sau despre percepțiile altora care nu vor să te înțeleagă. Știți care e secretul? Te faci înțeles când te descoperi din ce în ce mai mult. Pe tine și conștientizezi cu adevărat cine ești!

Știți jocurile alea stupide, între ghilimele spus, pe care le au copiii, rolurile pe care le imită, fie la grădiniță sau la școală, le interpretăm din viziunea adultului de astăzi, din teama de a nu repeta greșelile pe care le-am fi avut în copilărie. Dar tendința pe mai departe este să-i judecăm.

Căci așa cum punem la zid jocurile copiilor, așa distrugem încet-încet capacitățile lor creatoare.

Sunt educator construit în sistemul gifted education. Alternativa sistemului tradițional care respectă personalitatea – genialitatea copilului. Descoperă și promovează primii sâmburi a potențialelor native la copil.

Până la patru ani copilul este genial, gândește lucid, iubește adevărul și este un adevărat scaner uman.

Noi nu încurajăm asta fiindcă-i vrem adaptați sistemului nostru de valori: ascultare, supunere și reguli brutale în care ei să simtă cum libertatea lor este pusă în lanțurile legilor absurde.

Dar nu-i nimic dificil aici să înțelegi cum apar în potretul personalității – personajul justițiar, acel câmp sau barieră a protecției pe care noi o distrugem total.

Copiii despre care vorbesc nu sunt tirani ci luptători ai sistemului care vin să schimbe ceva în lumea noastră, cei cărora nu le dăm voie să ne schimbe și închidem ochii, ne ținem legați la urechi, fără să-i simțim că ei ne transmit că trebuie să fim autentici – măi, așa cum suntem noi, cu toate rezidurile traumatice ale copilăriei.

Mi-am spus suficient de scurt oful pe care-l am la suflet! Suntem cei care judecă acțiunile copiilor, inițiativele lor. Însă, noi adulții suntem cei care ne punem frâna emoțiilor și nu le dăm voie să comunice.

Din experiența mea de profesor, mentor, mi-am dat seama că de fapt problema în educație nu este cea a competențelor ci a formării umane, a sensibilității.

În definitiv, copiii când devin adulți transformă jocul într-o bătălie cruntă a diversității, a mentalităților în care oprim orice fruct al creativității. Din cauza regulilor. Dac-ar exista un loc în care adulții să se joace mai tot timpul, fără să fie judcați. Există oare o astfel de șansă?

Poate că am reuși să vindecăm problema din educație. Am scăpa de stresul cotidian și am schimba normele de abordare a copilăriei. Că până la urmă toți suntem niște copii… Daca nu-ți prețuiești  timpul și copilăria  atunci nici alții n-au s-o facă. Nu-ți mai oferi timpul și talentele degeaba.

 

Reclame