Chiar dacă tu vrei să fie normal, copilul tău are un geniu nativ!


 

În fiecare copil există un geniu nativ! Copilul tău a avut cândva, probabil cea mai înaltă treaptă de înzestrare spirituală a omului. N-am să înțeleg niciodată părinții care se gândesc cât de cumplit e să crești un copil cu abilități înalte, cum nu pot să cred că mai există atitudini de genul copilul meu să fie normal, fericit.

Am văzut copii normali ( considerați de părinții lor) cu capacități extraordinare ce și-au ascuns IQ-ul, talentul artistic, creativitatea. Astfel de părinți care vor să aibă copii normali ( supuși, regimentari).

La școală, de câteva decenii încercăm să normalizăm traseul educațional, să-l transformăm, să-l revitalizăm, prin diverse revoluții împrumutate de afară, cu tot felul de invenții făcute fără discernământ, fără organigramă.

Cum instituțiile statului finanțate sau organizațiile nou apărute de câțiva ani împrumută alternativa de predare a copilului gifted. Există vreo alternativă care să influențeze stimularea genialității la copil? Nico șansă! Depinde de mentorul pe care-l alege copilul!

De fapt, un astfel de concept al pedagogiei, a culturii populației românești n-are legătură cu ceea ce se întâmplă pe teritoriul excelenței. Montessori, Waldorf sau Regio Emilia sunt sisteme abandonate, rătăcite într-un mediu fals al nevoilor noastre.

Un american niciodată nu va accepta sistemul rigid, cum noi nu vom putea aplica ( probabil cum cerem mai mult de la școală sau grădiniță) sistemul de învățare liberă! Sau alternativa parentingului modern pe care-l cerem educatorilor și învățătorilor, de altfel atitudinile părinților față de aceștia sunt la distanță de cer și pământ. De respectul nu mai lungim vorba! E punct fără virgulă.

În gifted education există diversitate, fluiditate, respect față de natura copilului, fie el cu handicap sau cu cerințe speciale în educație. Chiar și acel copil cu aptitudini înalte, în domeniul creativității.

Copiii artiști cum îi numim sau cu performanțe în științe exacte, literare sau mai știu eu, cele care țin de performanță sportivă, au nevoie de  triada naturală a pedagogiei gifted: curricula, copilul și mentorul.

Să facă și altceva nu doar sport, să mai citească nu doar să scrie sau să compună nu doar să reproducă. Există un caracter special al talentului nativ care trebuie protejat: sensibilitatea și natura fragilă a copilului.

Uneori derapajele induse de părinți cum că piticul trebuie îndrumat sau orientat pe mai multe direcții cu forța, plimbat mai pe la toate cursurile: pian, arte marțiale, de toate numai să aibă timpul ocupat sunt demersurile unui părinte nefericit care își hrănește ego-ul, universul îngust al neîmplinirii, a dorințelor masacrate de părinții pe care i-a avut în copilărie.

Harta mentală a copilului este echilibrul nevăzut format din celule în curs de evoluție permanentă. E adevărat că oportunitățile pieței educaționale cresc din ce în ce mai mult. Paradigma educațională în sistemul privat e altfel „prezentată”.

Datoria noastră ca părinți sau mentori este să oferim copilului mediu și timpul psihologic pentru a alege. De a găsi singur libertatea necesară pentru a-și identifica resursele pentru creația personală, pentru sensibilitatea lui.

 

Reclame