În fiecare an, 50.000 de copii cu abilități speciale abandonează școala! Cum îi ajutăm?


COMUNICAT DE PRESĂ. În fiecare an, peste 50.000 de copii români abandonează şcoala. Câţi dintre ei se reîntorc în sistem? Prea puţini, iar numărul lor nu este inclus în nicio statistică oficială. Cei mai mulţi copii care ajung să renunţe la şcoală sunt de la ţară şi vin din familii sărace, acolo nevoia de hrană e mai importantă ca nevoia de ştiinţă.

În prezent 1.8 milioane de copii care trăiesc în risc de sărăcie extremă. Totodată, numărul copiilor separați de familie este de 59.000. În aceste condiții, numărul tinerilor cu abilități speciale au șanse reducere de realizare în viitor.

Lansăm prima inițiativă din România – proiectul național Mentor în România!

Proiectul implică oferirea unor servicii de mentorat,   către copii și tineri din grădinițe, școli și licee din țară de către specialiști formați în cadrul Școlii de Mentori  care își asumă rolul de mentori.

Prin procesul de mentorat,  sunt sprijiniți în demersul lor de reușită în viață. Perspectivele pe care mentorii le pot oferi, prin propriul model, sunt foarte utile în formarea unor reprezentări diferite față de viață, opțiuni profesionale și educaționale, decizii privind viața independentă ș.a.

Despre Școala de Mentorat : http://mentor-romania.ro/scoala-de-mentori/

  Mentor în România  își propune să sprijine printr-o intervenție specifică, de tip servicii de   mentorat unu-la-unu, în grupuri mici  tineri și copii școală, grădiniță și  din  sistemul de educație și de protecție a copilului  în vederea exersării și dezvoltării de relații sociale sănătoase, armonioase în afara spațiului educațional și cel de centru de tip familial,    familiar și construirii unor reprezentări pozitive despre lume, viață, opțiuni profesionale și educaționale.

http://mentor-romania.ro/despre-mentorat/

Acest program va dărui copiilor și tinerilor implicați ca beneficiari o atenţie pozitivă, personală şi constantă (săptămânală) din partea mentorilor şi le va asigura o ieşire în siguranţă în afara familiei, centrului şi a şcolii – care în prezent reprezintă o necesitate neîmplinită, ce le afectează dezvoltarea şi abilitatea de a interacţiona în societate la un nivel semnificativ.

 

  Mentor în România  reinventează implicarea comunităţii la nivel personal, cel al implicării om la om (unul la unul), în problema copiilor din toate categoriile sociale. Mentoratul ar trebui să stea la baza fundamentelor educației, dar din păcate, nu este așa.

Fără îndrumarea unei persoane înzestrate cu răbdare și experiență, mulți copii nu își vor descoperi potențialul maxim.

Copiii sunt foarte diferiți, iar instituțiile noastre nu sunt pregătite să le ofere fiecăruia dintre acești copii talentați îndrumarea individualizată, necesară dezvoltării lor personale.

 

Mentorii le pot oferi copiilor, ale căror minţi sunt în continuă dezvoltare, şansa de a-şi explora interesele. În cadrul excursiilor organizate în afara spațiului familial, al  centrului, aceștia au ocazia să picteze, să cânte, să danseze, să admire opere de artă, să vizioneze filme, să mănânce mâncare bună, să gătească, să râdă, să alerge în parc. Organizate de câteva ori pe lună, întâlnirile cu mentorii oferă copiilor experiențe noi și memorabile.

 

“Unele dintre propunerile concrete ale Uniunii Europene prevăd o serie de măsuri pentru dezvoltatea unor strategii proactive în acest domeniu sau demararea unor programe de educaţie care să se adreseze tuturor, de la cei mai mici la cei mai mari. Ar trebui să existe o lege a mentoratului, o colaborare mult mai strânsă cu societatea civilă și inițiativele acestora. Prin programul nostru, vrem ca nici un copil să rămână fără mentor.  Sperăm ca în câțiva ani, statisticile expuse mai sus să se schimbe considerabil. Un copil îndrumat va fi un copil motivat, încrezător și optimist în legătură cu viitorul său.”  Lajos Kristof președintele Asociației Gifted Center Kristopher

 

 

Reclame