Întrebarea pe care o aud des: aveți copii cu dizabilități?


Suntem centrul unor lupte emoționale în educație! Fie că e părinte sau profesor, copiii cu dizabilități n-au încă locul lor în grădinițe!  Acești copii pe care-i sacrificăm sunt încă pe  vulcanul fierbinte de  apărare emoțională nerezolvată ale acelor adulți care sunt responsabili pentru propriilor copii! Cu ce sunt de vină?

Încă nu știu cum să reacționez la întrebările multor părinți care pășesc grădinița micuților cu care lucrez. Des. Cu mult efort, cu pasiune și învățând să fiu cel mai bun educator și mentor pentru ei. La început plângeam ca boul în drum spre casă cu mustrări de conștiință, gen cu ce-au greșit micuții ăștia de sunt atât de respinși de părinții altor părinți.

Pentru că e un bussines și oricând se poate duce pe apa sâmbetei din cauza justiției sociale pe care o am în vene le răspund direct: primim toți copiii care au nevoie să-și depășească condiția, să-și exprime personalitatea.

Le răspund cu zâmbetul pe buze, iar fața lor se schimbă automat. Acești părinți care întreabă și primesc imediat răspunsul nu știu cum să găsească ușa de ieșire.

Atâta ură? Atâta respingere? Atâta marginalizare? Atâta dispreț? Frică? Sau lipsă de informație?

Nu știți ce șanse are un copil care găsește un mediu de hrănire, iubire necondiționată cu o educație altfel într-o grădiniță în care abordarea gifted education, principiile acesteia respectă natura abilităților ascunse.

Am avut copii care s-au afirmat după o perioadă în care până la trei ani nu scoteau o vorbă și veneau cu patalamaua de la medic – ADHD, TSA, TSD sau alte forme ușoare ale dizabilităților.

Surpriza? Acești omuleți mici au evoluat surprinzător. S-au integrat în școlile de masă, unii au performat în domeniile lor de pasiune, au ajuns olimpici la matematică, câștigători ai numeroaselor competiții pe desen, muzică, șamd.

Reclame