Mesajul înjositor al unui dascăl despre un copil cu dizabilități: aveți un copil cu retard


 

În România “modernă”,  copiii cu nevoi speciale nu sunt doar discriminați și dezavantajați în sistemul de educație! Sunt umiliți și puși la zid în frunte cu părinții lor! Un mesaj revoltător apărut pe rețelele de socializare a scos din minți până și părinții celorlalți copii. Scandalul a pornit de la un coleg care publică așa zisa mărturie a unui profesor care susține că acel copil nu își merită locul în învățământ pe motiv c-ar fi agramată! “ Vouă, poate pentru că vă este rușine de copilul vostru și să vă arate lumea cu degetul că aveți un copil cu retard” susține diriginta fetiței din clasa a V-a.

Vă spun eu, cel care a lucrat cu o groază de copii cu nevoi speciale: aceștia nu sunt agramați, sunt excepționali, cu o lume aparte pe care ei o văd altfel decât o înțelegem noi. Sunt sensibili, emotivi și extrem de inteligenți. Nu înțeleg cum sistemul a făcut grămada unor astfel de dascăli care-și pierd atât de acid cumpătul față de nevinovăția unui copil, față de inocența unui suflet.

Autismul îl închide pe copil într-o lume privată, iar acest lucru apare la naștere. Frumos spus, nu? Doar că în urmă cu două mii de ani aceștia erau considerați zeități, iar mai târziu, cel puțin trei sute de ani erau considerați vrăjitori și erau arși pe rug. Iar în zilele noastre îi tratăm cu medicamente și terapie. Unii autiști pot cânta sonate întregi dupã ce le ascultã o singurã datã. Multor autiști  le plac cărțile de joc, numerele, muzica, tot ce e secvențial.

Au o memorie foarte bună, sunt cei mai buni actori, imită voci, sunete, au un stil aparte de rutina de zi cu zi, le plac călătoriile, preferând să meargă pe același traseu. Sunt neobosiți. În urmă cu sute de ani, autiștii erau folosiți de serviciile secrete și de investigație pentru a identifica autorii unor crime. De ce? Pentru că  senzațiile și percepțiile lor sunt dezvoltate. Sunt iubitori de animale, iar comunicarea lor călătorește dincolo de universul pe care noi l-am înțelege. Altfel.

La urma urmei, cea mai profundă nevoie a fiecărui copil este de a fi iubit necondiționat, iar absența ei duce la copii închiderea în ei înșiși emoțional, deoarece pentru a continua să ajungă în mod spontan pentru dragoste ar fi mult prea dureros.

discriminare

 

 

Reclame