Abandonați pe viață, ignorați de noi!


Șansa de reușită socială și profesională a unui copil abandonat este de 0,1 la sută. Ei au un viitor atât de strălucit în viață, au atâtea talente, au atâtea lucruri de spus, au atâtea emoții frumoase pe care le pot  exprima prin artă. Dar au nevoie de ceva diferit față de noi, poate mai mult decât o șansă la viață, chiar dacă mulți se nasc cu forme de dizabilități asociate și mor în dureri cumplite. Sună dur, nu-i așa? Nu citim, fiindcă ce-i prea prea dureros, e prea multă realitate de care fugim! E atât de dur  adevărul din  viața unui copil abandonat încât fugim, ne ascundem sau lăsăm să meargă mai departe!

Te rog, privește în ochii copilului tău! Gândește-te câtă valoare ar însemna pentru viitorul lui dacă micuțul privat de familie ar fi implicat într-o lume pe care o doriți, pentru un bine pentru mâine!

Unii se salvează și devin eroi. Eroi necunoscuți, aruncați în orfelinate. Părăsiți de părinți, înstrăinați statului, apoi ignorați de noi! Faptul că-i ignorăm îi aruncăm într-o prăpastie în care rămân singuri. Singuri pe lume. Așa cum îi lăsăm. Și îi abandonăm!

Noi care ar trebui să punem piciorul în prag și să facem ceva pentru ei. Să pornim de la o inițiativă comunitară. Să le oferim o șansă reală. Să le oferim un program complet de mentorat, ce are ca scop dezvoltarea personală, contactul dintre cele două categorii de copii și – mai ales – șansa celor abandonați, de a avea o viață lipsită de respingere socială.

 

Investiția pentru un centru dedicat lor poate e un vis. Doar un vis, căci până acolo trebuie să te lovești tot de ignoranță. Tot de ușile pe care le trântim. Sau poate strategia de strângere de fonduri funcționează sau mai puțin. Cu atât mai mult, un refuz sau o ușă închisă înseamnă un viitor refuzat copilului tău, iar  șansele unui copil abandonat ar fi mai puține. Sau chiar deloc!

Lăsați statul român și instituțiile și să facem ceva pentru copiii noștri! Azi vine un ministru, mâine e schimbat, doar oamenii, voi rămâneți. Iar copilul va rămâne în continuare un destin abandonat!

Un Doamne ajută sau succes în proiecte n-ajută dacă nu ne implicăm! Datoria noastră morală nu este aceea de a judeca statul român pentru ineficiență, căci poate fără să vrem ignorăm partea importantă, esența acțiunii în favoarea copiilor abandonați! Sunt abandonați pentru că-i etichetăm prea mult cu milă, fiindcă-i ignorăm cu bună știință! Sau poate nu!

Dar un proiect finanțat, cum ar fi centrul lor, dedicat șanselor reale care să-i ajute să-și vadă speranțele cu ochii lor, nu-i așa că pasul mare făcut pentru viitoarea generație de adulți care vor schimba lumea ta în mai bine!

Imaginează-ți că ești în fața unui scenariu dur. Un film real în care copilul privește lung într-o groapă. Ce face copilul în acel moment? Se uită la groapă, se uită la ultima lui speranță. La moartea propriului suflet și plânge de disperare, din lipsa iubirii, a ignoranței. Plânge de durere fiindcă n-are motiv să-și proiecteze viitorul?

Copilul își aruncă jucăriile în groapă!

Copilul talentat se murdărește de noroi, își aruncă toate visele!

Copilul talentat la literatură își aruncă cărțile, pixul.

Copilul talentat la muzică rupe-n două chitara și-o aruncă.

Apoi se-aruncă singur! Ce-l împinge să facă asta? Dar înainte să moară sufletește?

Ajunge un ratat în viață, devine un adult fără speranță, un nimeni!

Eu nu m-am ratat! Asta nu înseamnă că cei 60.000 de copii abandonați nu merită această șansă! Am avut modele pozitive în viață, mentori de succes în profesiile lor, sunt inițiatorul unor proiecte care, poate vor reuși să producă un fenomen social puternic. Și am încredere că se va întâmpla.

Felul în care noi i-am tratat în copilărie, felul în care noi le-am arătat cu adevărat cine sunt ei, vor deveni răzbunarea personală în care toate speranțele pierdute devin niște furtuni ce descompun întreaga lui personalitate.

Gata, am plâns suficient! Hai să trecem la treabă!

 

 

 

 

Reclame