Tabără de excelență pentru copiii abandonați caută sprijin financiar!


 

Matei are 10 ani și trăiește în centrul de plasament de la trei ani. Avea câteva luni când polițiștii l-au găsit mâncat de șobolani împreună cu surioara lui mai mare cu trei ani. Părinții nu s-au mai interesat de el, l-au chinuit să trăiască o viață de infern apoi l-au abandonat. Cei doi erau singuri, plini de păduchi, murdari și nemâncați de aproape trei zile. Casa din chirpici era mică de tot, iar locul în care dormeau, mâncau și își făceau nevoile își trăiau veacul câțiva câini ai străzii.

Doar ei le mai aduceau mângâierea și alinarea suferințelor prin care treceau. Micuțul trăiește într-un centru de plasament din București, iar când va crește mare visul lui e să devină medic chirurg. E pasionat de biologie, de oameni și de animale. Sensibil, tăcut și interiorizat caută mereu anturajul persoanelor mature care să-i înțeleagă pasiunile. Când te gândești cât de măreț e visul unui om atât de mic.

Ca Matei sunt încă 59.000 de copii ai statului, fiindcă părinții i-au abandonat, fie că au murit sau n-au avut posibilități financiare să se ocupe de creșterea și educația lor.

Studiile ne arată că micuții abandonați, la vîrste foarte mici pot dezvolta  întîrzieri în dezvoltarea socială. fizică, emoţională şi prezintă un risc crescut de îmbolnăvire.

La vîrsta de 3 ani, cînd apare conştiinţa de sine, copilul pricepe şi faptul că nu este al nimănui, ceea ce pentru el devine o stare dureroasă mai ales nesimţind acea afectivitate sau relaţie de ataşament necesare la acestă vîrstă. Copilul trăiește o frică permanentă și devine vigilent față de orice semn care poate înseamna un pericol. Simt tristețe din cauza pierderii și furie pentru că nu ești acolo pentru el. Uneori disperare, durere, când abandonul este profund.

Pe de altă parte se constată impulsivitate, delincvenţă, comportament agresiv sau anti-social. Sindromul copilului abandonat mai preupune modificări serioasede dispoziţie, frică, depresie, sunt rezervaţi şi reci, au sentimene de culpabilitate considerînd că ei sunt vina şi cauza esenţială a abndonului lor.

Din cauza cutremurului financiar și social, multe instituții de ocrotire, ce adăpostesc copii abandonați sau direcții pentru protecția copilului nu dispune de personal suficient care să în sprijinul remedierii problemelor psihologice sau programe educaționale care să prevină comportamentele psihologice rănite încă din primul semn al abandonului.

Copiii care rămân peste vacanța de vară beneficiază de un tratament instituționalizat fără activități care să le ocupe timpul liber, iar acest lucru îi poate împinge la fapte delicvente.

Copiii săraci proveniți din familii defavorizate n-au avut șansa să câștige un program de tabără cu educație specializată, integrată și experiențială.  Totuși, efectele rămânerii peste vară, pentru a-și salva existența de multe ori părinții îi trimit de mici la munci zilnice, rupându-le din aripile copilăriei, a jocului. Mulți dintre părinți recunosc că sărăcia îi împinge la situații extreme în care aceștia apelează la ajutorul propriilor copii pentru munci grele de zi cu seară.

Lipsa de educație, training specializat, consiliere centrată pe individ dezvoltă acel bulgăre al generațiilor de copii pierduți.

20 de copii abandonați, printre care și copii proveniți din sistemul de plasament familial, asistență maternală vor beneficia de programe de quality  education dedicate descoperirii și dezvoltării pasiunilor și talentelor.

  • Timp de șapte zile vor petrece alături de mentori pregătiți în biologie, educație, psihologi acreditați, muzică, art-terapie, inventică, scurt-metraj, dans, antreprenoriat și educație financiară, mentorat individual
  • Timp de șapte zile aceștia vor elabora un jurnal personal în care își vor proiecta viitorul social și profesional, despre învățăturile pe care le-au găsit
  • Timp de șapte zile vrem să descoperim cele mai ascunse talente care pot fi antrenate în cadrul programului mare a Școlii de Excelență Kristopher printr-un spectacol artistic ( teatru, expoziții cu lucrări, picturi și invenții)
  • Timp de șapte zile, copiii vor realiza un scurt metraj Pot reușicare va fi promovat în cadrul emisiunilor TV, un jurnal al copiilor care vor să reușească, un mesaj de încurajare pentru toți copiii și tinerii aflați în sistemul de protecție a copilului

 

Costuri: cazare, masă pentru 20 copii   90 lei*7 zile – 12.600 lei

Costuri traineri: cazare, masă pentru 10 specialiști+5 însoțitori din cadrul DGASPC 90 lei7 zile- 9,450

Costuri materiale: 2000 lei

Costuri transport 35 persoane: 4000 lei

Costuri cheltuieli specialiști: 10.000 lei

Total: 38,050 lei

Din 2008 organizăm programe și tabere specializate în antrenarea și dezvoltarea talentelor și pasiunilor la copii, începând cu vârsta de trei ani până la adolescență ( 15 ani). Anul acesta vom avea o tabără specializată pe educație individualizată bazată pe mentorat și consiliere pentru dezvoltarea lor personală.

Tabăra de excelență va avea loc în perioada 16-22 iulie, la Dor de Bucovina, jud. Suceava Atelierele de dezvoltare personală, teatru, art-craft, surprizele din fiecare seară, antrenamentul spiritual, emoțional și fizic îi va ajuta să-și găsească un scop în viață.

Mentorii îi vor ajuta să găsească inspirație și forță pentru a-și găsi menirea și talentul, lucruri care îi vor ajuta să supraviețuiască, să-și depășească condiția, să se descopere pe sine. Printr-un mediu educațional altfel, copiii vor găsi în mentorii programului sprijin și consiliere permanentă, în care ei vor avea șansa să le adreseze întrebări, despre felul în care pot depăși traumele abandonului. Vom avea subiecte despre terapia iertării.

Lajos Kristof este unul din tinerii care au reușit, procent destul de mic. Crescut de mic în centrele de plasament, tânărul este licențiat în relații internaționale și studii europene, antrenat în educația copiilor supradotați, cu master în psihologia clinică și psiholog în formare ( a doua facultate în curs de finalizare) este președintele Asociației Gifted Center Kristopher. Supranumit antrenorul de genii, discipolul maestrului Florian Colceag, acesta a fost nominalizat pentru premii în educație, drepturile copilului și sănătate. De curând a fost nominalizat printre top 10 cei mai buni educatori bărbați de grădiniță. Este laureat al mai multor premii în literatură și jurnalism.

 

Date de contact:

 

Lajos Kristof

lajos.kristof@gmail.com

0756.355.047

Asociația Gifted Center Kristopher

CUI: 37743683

Str. Săvinești, nr.27, Voluntari, jud. Ilfov

Cont deschis în lei: ( RO91RNCB0753154996880001 SWIFT:RNCBROBU, deschis la Sucursala BCR, Vitan, Bucureşti, sector 3, Şoseaua Mihai Bravu, nr. 325, la parter)

 

 

Reclame