Problema școlii: copiii cu dizabilități cu profile de geniu: inadaptați, neînțeleși, greu de „strunit”


 

Despre copiii cu dublă excepționalitate se  vorbește puțin. Puțin de tot, fiindcă până în prezent, copiii cu dizabilități au fost considerați o categorie cu cerințe speciale ce necesită îndrumare pentru recuperarea abilităților! . Voi știți ce crize existențiale duce un astfel de copil? Câte greutăți, câte conflicte duce la greu cu întreaga societate. Durerea e și mai reală când idealurile și posibilitățile lui native se sting. Lumina grea cu care se naște devine un întuneric, un neînțeles, inadaptat, o problemă a școlii. Un copil cu dizabilități.

Șansele lor de recuperare sunt extrem de reduse. Fiindcă ele odată călcate în picioare se sting imediat.   Cu repercursiuni grave. Fiindcă persoana supradotată, înzestrată cu capacități deosebite preferă să-și ascundă abilitățile. Un underground talentat ajunge să-și distrugă tot ceea ce are în interior, să se vadă urât, prost, inutil societății.

În timp ce țările dezvoltate au scos tot ceea ce înseamnă nefolositor pentru copilul din școală și grădiniță, România preferă să păstreze granițele diferențiale, și-anume: copilul cu dizabilități e cel cu cerințe speciale, iar copilul supradotat e totuși cel din mitul cunoscut de profesori și părinți: cel descurcăreț.

Dincolo de capcanele prost abordate de experții noștri, există o chestiune îngustă ce ne limitează să înțelegem ce înseamnă copilul educabil. A înțelege și a aplica. Să te folosești de darurile și capacitățile lui native fără să-i distrugi personalitatea, să-l încurajezi să-și găsească drumul și să devină idependent în viață.

România nu merge pe un drum greșit. Ci drumul pe care-l urmează educația este într-o direcție extrem de îngrozitoare. S-au născut ideile educaționale, care mai de care inovatoare, principii noi și alternative pompoase. Montessori și Waldorf sunt cele mai râvnite de părinți când vine vorba să aleagă o școală sau grădiniță.

În schimb, traseul educațional este coordonat de aceiași oameni care au tranzitat între tradiția dintre educația din trecut și prezent.

Există însă un moment de panică. Acel moment de derapaj ecologic în mentalul acestor dificultăți de abordare a educației.

Inexistența unei curricule umane. S-a pus vreodată problema cultivării armoniei, a sensibilității, a familiei, a compensării a ceea ce poate oferi familia sau educatorul, care, astăzi e privit ca bonă sau școala precum un depozit al copiilor.

Dinamita concurențială între elevi, în care premiantul devine un câștigător, iar al doilea pe podium devine un învins e arma îndreptată și acceptată de părinți, îmbrățișată de convoiul greu al auxiliarelor.

Dar hai să vorbim despre geniu: un potențial inadaptat, fără șanse de viitor. Cel puțin în România. Voi știți ce crize existențiale duce un astfel de copil? Câte greutăți, câte conflicte duce la greu cu întreaga societate. Durerea e și mai reală când idealurile și posibilitățile lui native se sting. Repede. Cu repercursiuni grave. Fiindcă persoana supradotată, înzestrată cu capacități deosebite preferă să-și ascundă abilitățile. Un underground talentat ajunge să-și distrugă tot ceea ce are în interior, să se vadă urât, prost, inutil societății.

Dar câți părinți pot descoperi genialitatea timpurie când toți copiii se nasc cu acest dar!?

Să mai vorbim de șansa copiilor cu nevoi speciale în educație. Copiii cu dizabilități de învățare ( LD Syndrome) sau ADHD, TSA.

Aici deja lucrurile sunt absolut terifiante pentru viața educațională a copilului.

În secolul 21 al educației vorbim deja de tot ceea ce înseamnă neurodiversitate. Pentru ca programele să funcționeze și să devină de succes, ele au nevoie să conțină curaj, interese și pasiuni, talente în care să se regăsească sufletul și inima curată în întreg traseu educațional.

Școala de Excelență Kristopher  integrează programele dedicate copiilor cu dublă excepționalitate: genialii și copiii cu dizabilități sociale, intelectuale și emoționale, copii proveniți din sistemul de asistență socială.  Aceștia  negociază o lume complexă, atât din punct de vedere social, cât și din punct de vedere academic.

În acest stadiu al dezvoltării, este esențial să oferim elevilor 2e ( dublă excepționalitate)  sprijinul de care au nevoie pentru trecerea la cerințele riguroase ale unei colegii de pregătire și a vieții de adult.  Programele vor ajuta la dezvoltarea curiozității, a stimei de sine, a creativității, a empatiei, a gândirii sociale, a rezistenței, a autonomiei, a funcționării executive, a luării deciziilor și a productivității.  .

Vă reamintim că proiectul este susţinut printr-o campanie socială realizată în parteneriat cu #Kanal D!

Organizația non-profit Gifted Center #Kristopher își propune să se dedice dezvoltării talentelor unor copii aflați în situații de risc major, printr-o Școală de Excelență menită să le descopere și valorifica acestora talentul pentru un viitor mai bun.

Beneficiarii proiectului integrat pe educaţie timpurie şi şcolară sunt copii din asistenţă şi plasament familial, centre de plasament ce vor parcurge doi ani cu bursă.

Reclame