Drama copiilor cu dizabilități! Confruntarea dintre educația talentelor și intervenția deficiențelor lor


 

O schimbare în perspectiva socială este imperativă. Prea mult timp problema persoanelor cu handicap sau alte excepționalități inclusiv supradotare sau diferente ce pot fi considerate ca discriminatorii s-a confruntat cu o societate generatoare de incapacitate, care s-a concentrat mai mult asupra deficiențelor decât asupra potențialului.

 

În multe țări  ale lumii acești copii reprezintă un procent semnificativ. Unele categorii de copii cu excepționalități  reprezintă  pe curba Gauss a distribuției populației un număr relativ redus, alții reprezintă un număr relativ mare atunci când exceptionalitățile au fost datorate unor cauze externe lor (copiii cu autism, deficit de atenție,  copiii din orfelinate, copiii cu handicap social, economic sau cultural, copiii din familii destramate etc.)

 

În  cazul copiilor supradotați, deși procentajul acestora este redus, valoarea potențialului lor personal pentru piața muncii este foarte ridicată, motiv pentru care trebuie să li se acorde o atenție specială în procesul educativ.

 

Deși  proiectul Școala de Excelență Kristopher  se adreseaza copiilor cu nevoi speciale de educație, de aceste principii vor profita toți copiii, prin transferarea experiențelor pozitive, a programelor validate și a datelor obținute în educatia pentru fiecare copil. Respectul individualității  și al excepționalității trebuie să devină dimensiunea socială și morala pe care trebuie să se clădească comunitatea educativă.

O întrebare destul de retorică pentru mulți părinți. Dar în experiența mea de specialist și educator în educația preșcolară am întâlnit o serie de micuți diagnosticați dar cu abilități intelectuale peste medie. Scuza nu aparține, evident, nici a societății și nici a școlii.

Un copil cu autism descoperit la timp are posibilitatea de a-și recupera abilitățile pierdute. Da, pierdute! Când mă refer la un copil capabil de performanțe, în orice domeniu în care găsește interes, specialistul identifică resursa de vindecare a anumitor părți care îl dezavantajează social.

Fiind un copil peste medie, n-ai cum să nu observi sensibilitatea și felul în care este privit. Nu vorbește sau comunică altfel, este agresiv, neatent, deja identificăm și alte probleme disfuncționale.

Un copil care interacționează greu cu mediul său nu înseamnă c-ar avea o problemă. La fel înâlnim și în situația copiilor cu abilități peste medie.

Aproape 90 la sută dintre copiii supradotați sunt identificați cu inteligență peste medie: cu probleme de învățare, cu probleme de adaptare sau de concentrare a atenției.

Vreau să vă gândiți la copilul cu sindromul palatoschizis! Despicatura de palat (palatoschizis/velo-palatina) este o anomalie dobândită la naștere  caracterizată printr-o despicatură la nivelul palatului dur (partea osoasa a cerului gurii) și a valului palatin (partea moale), ca urmare a dezvoltării anormale a acestora pe durata sarcinii.  O problemă din lista întreagă a bolilor rare care nu poate fi prevenită, dar fără șanse de vindecare dacă nu se intervine chirurgical.

Cum nu există astfel de programe de prevenție la nivel de minister, nici la educație nu există terapii specializate cel puțin pe ameliorarea situațiilor.

Iar confruntarea lor devine din ce în ce mai dureroasă în momentul în care încep să vorbească. Sau să descopere că dezvoltă pasiuni și abilități pe muzică, instrument de suflat, șamd. Nu-i așa că frustrarea asta aduce odată cu ea probleme emoționale. Se extinde pe toată dezvoltarea sa ca un vulcan ce distruge întreaga copilărie a copilului.

Deci, programe educaționale pentru acești copii. Ioc! Cât despre logopedie, varianta clasică pe care n-o recomand nici micuților cu probleme de vorbire din start încetinește evoluția nativă a copilului.

În final, toată harta mentală a acestor minunați de copii se duce de râpă. Începând de a stadiul de verbalizare până la cel de exprimare emoțională.

Fără intervenție specializată un copil cu astfel de probleme va accentua șocul pe care îl va dobândi în perioada verbalizării, iar acest lucru va duce la degradarea accentuată a potențialelor și personalității lui.

 

 

Reclame