I-am spus cât de inteligent e și-a răbufnit în lacrimi. Povestea micuțului genial


 

Din serialul educatorului prost am să vă scriu în câteva rânduri lecția de viață pe care am întâlnit-o astăzi la un copil de 10 ani. Un puști extrem de talentat, sensibil și deschis. O minte care zburdă în toate părțile. Dar ce să faci cu un micuț vizual care vede intuitiv imagini jucăușe în tot felul de secvențe spațiale. E greu să înțelegi mintea complexă la un copil.

O fi atât de înzestrat încât să nu-mi dau seama că dincolo de ferestrele minții unui genial creativ să găsesc măcar o idee, un amănunt care să trădeze sensibilitatea lui.

În fine, îl cheamă Matei.

E pasionat de teatru.

De fapt, l-am virusat cu acest domeniu. Încât am reușit să-l determin să citească.

A cerut adresa mea de email să-mi trimită creațiile lui literare.

Apoi mi-au cerut toți copiii! ( Vreau să-ți trimit și eu)

Are în minte un scenariu, dar e atât de entuziasmat încât la ora de teatru țopăia de fericire.

Am tot dat în cap învățământului. Zi de zi, dar asta pentru că întâlnesc experiențe groaznice la copiii pe care-i întâlnesc. Mai sunt oameni deschiși la minte, luminați. De exemplu, învățătoarea micuților de la clasa a III-a îi întreabă mereu cum se simt, micuții o îmbrățișează. Nu există zi în care doamna învățătoare să nu găsească un mesaj de iubire. Că tot e valul ăsta plin al îndrăgostiților. În fine, o iubesc toți copiii. Iar la clasa ei e bătaie mare de tot pe înscrieri.

Astăzi am avut scriere creativă. Nu le-am dat o temă exactă. Le-am spus doar să descrie personajul preferat. Despre un actor de film sau teatru. O fetiță a preferat să scrie în versuri, un băiețel a scris în câteva rânduri experiența lui la teatru, iar micuțul Matei a scris în grabă un text greu de înțeles.

La sfârșit toți au predat compunerile. Matei așteaptă nerăbdător să primească ceea ce își dorește mult: să știe cât de mult e apreciat de profesor.

Matei primește un I cu inimioară. Nu înțelege de ce a primit un calificativ cu atâta iubire.

A răbufnit în plâns, ditamai omul mai înalt decât mine.

Te iubesc pentru ceea ce ești.

Uite, vrei să renunțăm la calificativ și să-ți demonstrez că poți mai mult?!

La sfârșit, micuțul mă îmbrățișează. Lacrimile curgeau șiroaie, ochii lui albaștri, mari și luminoși.

Îmi mulțumește și-mi spune că povestea lui e în interior dar n-o poate scrie atât de perfect pe hârtie.

Pentru asta ți-am pus o inimă. Îi răspund.

Am înțeles. Vrei să mă întărești. Vrei să-mi demonstrezi că pot să fiu mai bun, că pot să visez și să fac lucruri pe care nu credeam că aș fi putut să le fac.

Matei este exemplu viu prin care putem da o șansă învățământului, prin pasiunea învățătorei, susținerea părinților și colaborarea excepțională dintre mentorii pe care-i avem la Gifted Internațional.

 

 

Reclame