De ziua mea vreau să dăruiesc o faptă bună: Școala de Excelență,  visul copiilor abandonați!


 

S-au dus sărbătorile. A fost  o perioadă în care am pregătit proiectele pentru anul ăsta. 12.000 de hârtii, 40 de voluntari, trei săli de clasă, un sediu care așteaptă să fie renovat, investiție pe care nu știu când o voi duce la capăt. Aproape  10.000 de euro pentru un proiect dedicat copiilor instituționalizați. Pentru populația de 500 de copii proveniți din centre de plasament, asistență maternală, plasament familial, șamd.  Un calcul scurt care m-a făcut să mai tai pe ici-colo. Dar stați că n-am terminat: parteneriate cu universități în care micuții talentați au ocazia să exploreze pasiunile lor în diferite domenii: de la artă până la știință, robotică, IT, medicină veterinară, botanică și programe de mediu. Tu ești nebun, îmi spune un prieten stabilit în Danemarca. Dacă erai aici cu proiectul ăsta, fii convins că Guvernul îl finanța. Hai la mine, te cazez până îți găsești un job, deși n-am emoții pentru tine. Aici orice vis pentru schimbarea în bine a societății ești susținut și… valorizat. Nu măh, nu părăsesc România! Rămân aici, am de înființat o școală de excelență. În timp ce Marea Britanie se confruntă cu cele mai grele cazuri de rasism împotriva europenilor, mai cu seamă românii plecați la cerșit, ai noștri de la putere ridică din umeri și tratează cu ignoranță bomba care ticăie din ce în ce mai disperat sub fundul miilor de români stabiliți acolo. Unii și-au luat tălpășița de îndată ce zvonul Brexitului a fost răspândit în tot regatul. Au mai rămas oameni care au muncit pe brânci să primească rezidența. Mai puțin sunt cei care stau sub poduri și case abandonate, cerșind mila londonezilor. Un procent însemnat din oamenii care contribuie la imaginea proastă a României sunt tinerii aruncați în stradă de statul român, cetățenii care și-au pierdut speranța în autoritățile din țara în care locuiesc. Cel puțin acolo e mai călduț decât în canalele infecte sau În fiecare zi îi acord o picătură de speranță. Dar până când? Că se umple paharul ăsta… Doamne, cât optimis… ești naiv, Lajos, îmi spune cetățeanul danez. Cobor cu picioarele pe pământ și mă-ntorc la proiectul dedicat valorificării inteligențelor multiple la copiii instituționalizați. Grupul țintă: 15 micuți cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani.

De ziua mea vreau să dăruiesc o faptă bună: Școala de Excelență,  visul copiilor abandonați!

Pe 7 ianuarie îmi donez ziua de naștere pentru cel mai frumos vis pe care l-aș putea împlini copiilor instituționalizați! Școala de Excelență, un centru dedicat dezvoltării și înălțării talentelor! În România există peste 60.000 de copii instituționalizați. În fiecare zi sunt abandonați în medie 5 copii. Acești copii au nevoie de dragoste, de încredere în sine. De educație pentru un bun start în viață! Am înființat Școala de excelență unde copiii instituționalizați vor socializa, vor învăța lucruri noi și își vor putea descoperi vocațiile! Donează orice sumă și contribuie la startul lor în viață!

Fiindcă viața de orfelinat îi obligă să dezvolte o stimă falsă despre ei. Puțini își depășesc condiția de copil  crescut în orfelinat, iar ăsta e un miracol. Dar ce facem cu copiii care încă din prima zi de orfelinat se simt doborâți de traumele abandonului, a neglijenței emoționale?  Mulți dintre ei nici n-apucă vârsta majoratului că se gândesc la fapte antisociale pentru a supraviețui, puțini sunt conștienți de potențialul pe care l-ar fi putut descoperi la o anumită vârstă. Dar cine să-i îndrume, să-i susțină și să le spună cât de talentați sunt?! Nici n-apucă să-și mai pună întrebările astea despre conflictul personal sau să-i judece pe cei care le-au făcut prea mult rău. Măcinați de gândurile unui viitor adult depresiv, fără șanse de viitor,  la vârste mult prea fragede renunță la lupta cu viața și-și pun capăt zilelor. Puteau fi salvați? Dacă ar exista mai multe inițiative precum Școala de Excelență, sunt convins că viața multor copii din orfelinate le-ar alina durerea abandonului și sentimentul că ei vor simți sentimentul utilității. Că sunt buni, sensibili, talentați, străluciți.

Copiii învață încă din prima zi cât de nefolositori sunt pentru societate. Asta nu se întâmplă doar la școală ci și în centrele de plasament.  Mulți dintre ei, capabili de performanță sunt tratați cu medicamente, fiind diagnosticați greșit de boli neuropsihice.   30% dintre copiii plasați la stat primesc medicație psihiatrică! Ponderea medicației este neașteptat de mare! 19.333 de copii sunt instituționalizați în România. În case mai încăpătoare sau mai mici. Dintre ei, 5.959 sunt în centre dedicate celor cu nevoi speciale. 60% dintre cei din casele speciale primesc tratament psihiatric. Și aproape 30% din totalul minorilor instituționalizați sunt sub tratament.  Motivul?  Sistemul vrea doar copii liniștiți, supuși, fără aspirații și libertate de exprimare?  Sunt convins că mulți dintre ei ar fi avut șansa să devină adulți normali, capabili să-și descopere și să dezvolte talente la pictură, muzică, teatru, pe atât de ușor e  să distrugi  sensibilități? Dacă sistemul reușește să-i găsească bolnav, atunci,  cu stima de sine amputată, nu-i așa că micuțul se transformă într-un individ fără idealuri?  Oare ce emoții mai trăiește acel copil în afară de plâns, furie, spaimă, durere emoțională?  Când mă gândesc cu câtă ignoranță  tratează problemele de depresie, în timp ce un psiholog se ocupă de  cel puțin 200 de cazuri ( pardon, dosare). Câți dintre ei apucă să se vadă cu un specialist? Când intervin situații de urgență, cum ar fi depresia, eșecul școlar? Sau să vorbească despre pasiuni, talente, aptitudini? Câți dintre ei au susținerea unor specialiști bine pregătiți? Adevărul este crunt, cât se poate de dureros! Niciun copil din sistemul de protecție a copilului, sau cel puțin 99 la sută  din copiii crescuți în orfelinate n-au reușit să afle adevăratul lor potențial. Dincolo de emoțiile violente pe care le-au trăit încă de la naștere, crescuți într-un mediu fals și violent,  vor avea vreodată șansa să se vindece?

Soluția? Școala de Excelență are  o misiune clară, aceea de a-i ghida pe copiii instituționalizați   astfel încât să își poată valorifica inteligența și talentul pentru a-și clădi un viitor mai bun. Școala de excelență Kristopher”, un centru dedicat descoperirii inteligențelor multiple și talentelor copiilor aflați în situații de risc social major. Lajos Kristof (președintele Centrului Gifted Kristopher) este un copil supradotat, crescut de mic în centrele de plasament, descoperit de cei mai recunoscuți experți în educația de excelență, antrenat și pregătit să mentoreze copii cu inteligență peste medie.

Activitățile proiectului: evaluarea inteligenței la o populație de 500 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, organizarea de activități ( începând cu luna martie, în fiecare wekeend) de mentorat, art-terapie și robotică pentru un grup țintă de 30 de copii. Echipa noastră interdisciplinară va evalua nevoile individuale ale copiilor  și va elabora o sugestie/recomandare de plan de activități bazat pe nevoile specifice identificate. Feedbackul de la beneficiari și instituțiile de proveniență este strâns în vederea stabilirii profilului fiecărui beneficiar, monitorizând îndeaproape evoluția fiecărui participant, sprijinindu-i permanent prin servicii de asistență și suport.

Formatul atelierelor este interactiv și încurajează participarea activă a tinerilor. Copiii se pot organiza într-un comitet ce le permite să-și dezvolte abilitățile de leadership oferind continuu un feedback și de asemenea gândind alături de staff și board programe și plănuind activități de implicare în comunitate – evenimente culturale, târguri, festivități etc.

Competențe și abilități dobândite: copiii  își dezvoltă abilitățile sociale, emoționale și abilitățile cognitive și totodată simt un sentiment de împlinire; Leadership, public speaking; Lucru în echipa, cooperare, luarea de decizii prin consens; Abilități de viață independentă; Devin cetățeni activi și responsabili; Gândire critică; Abilități de planificare, organizare și implementare; Capacitatea de a crea și menține relații interpersonale. Școala de Excelență  nu percepe niciun fel de taxe sau contribuții beneficiarilor pentru participarea la programele oferite și va funcționa integral pe bază de donații din partea comunității.

Dacă vrei să faci parte din echipa unui vis măreț, te rog să mă contactezi la 0756.355.047 sau adresa de email: lajos.kristof@gmail.com. Sau poți contribui cu o sumă modică

( până la 10.000 de euro)

 

Donațiile pot fi făcute pe baza unui contract de Sponsorizare:

 

ASOCIAȚIA GIFTED CENTER KRISTOPHER

 

CUI: 37743683

 

RO91RNCB0753154996880001

 

SWIFT:RNCBROBU, deschis la Sucursala BCR

Reclame