Copil genial vs părinte nefericit: cum adică să iasă copilul acesta mai deştept ca mine?”


 Vrem copilul normal, fiindcă de cele mai multe ori ne este teamă să ne adaptăm la normalitate. Genialitatea și depășirea condiției umane presupune asumarea unui traseu pe care-l plănuiește copilul tău, încă din pântece. Un părinte de copil cu capacități înalte apelează la sacrificiul suprem. De la rezistența socială până la cheltuieli, schimbări de grădiniță și școală. Nimic pe lumea asta nu e atât de important decât să urmezi inima și drumul pe care-l alege copilul. Dar cu atât mai dificil e să închizi ochii și să te aliniezi în rând cu oamenii blazați, răniți în interior. Am întâlnit o postare a unei mămici ( cât de mult îmi place cum scrie) în care descria dezastrul geniilor.

Cât de dramatic e să crești un copil genial. Ba mai mult, e să-l lași să se dezvolte normal, că e mai simplu, crește fericit. De parcă acel mic extraterestru care a venit pe lume cu mii de daruri nu reușește să-și găsească un loc în Rai pe lumea asta. Tot mai mulți părinți își doresc să găsească pe lume pruncul fericit, că-i cu nevoi speciale în educație sau cu diferite provocări. Că nu știe să scoată un sunet în primele luni sau vorbește târziu. Dacă privim în istorie, nici măcar un geniu n-a reușit să se dezvolte treptat cu vârsta cronologică.

Dimpotrivă, a demonstrat diverse handicapuri sociale sau cognitive. Cum Edison a rămas repetent sau Newton a fost antisocial, ori Mozart cu diverse probleme emoționale, și alții care au lăsat urme în lumea asta n-au trăit bucuria copilăriei. Dacă vorbim de actuala generație a adulților, pot paria pe orice că drumul lor spre bucuria jocului s-a oprit din moment ce au devenit părinți. Spun asta fiindcă mulți dintre ei se sperie când aud la televizor sau văd știri pe feednews despre cazurile incredibile despre cazurile de copii geniali.

Lucrez de 10 ani cu tot felul de categorii speciale de copii, diagnosticați greșit sau cu probleme de adaptare la școală. Sub termometrul ăsta infim al emoțiilor, părinții au preferat ( probabil în comoditatea lor) să ascundă capacitățile rare ale copilului și au preferat să-i ascundă lungimea aripilor sub proiecția orgoliilor personale. Cât despre acest subiect, puteți privi în ograda educației parentale care a scăzut.

Se pune clar problema obstacolelor pe care le întâmpină un copil în calea sa în procesul alegerii de drum. Deseori laşitatea adulţilor îl direcţionează spre drumul plăcerilor uşoare şi atunci ratează supradotarea. “Cum adică să iasă copilul acesta mai deştept ca mine?” se întreabă o mulţime de părinţi, profesori, sau cunoscuţi. Inventivitatea dovedită pentru a distruge, corupe, bloca sau deturna abilităţile înalte ale copiilor este fără margini. Sunt sisteme validate şi legalizate care se ocupă cu aplatizarea abilităţilor copiilor, începând din familie, comunitate, şcoala, societatea largă sau mediul de munca.

Oamenii încep să caute persoanele supradotate numai în caz de pericol căruia nu-i pot face faţă, de criza datorată unei probleme tehnice a cărei răspuns nu-l pot găsi sau în condiţiile de sinceritate totală dinaintea unei catastrofe de proporţii, când au nevoia leadership-ului unor oameni lucizi şi responsabili, sau uneori când iubesc.

De fapt atunci se redeschide poarta opţiunii reînnoite a alegerii drumului virtuţii în locul drumului plăcerii pentru mulţi oameni. În aceste condiţii mulţi încep să realizeze că de fapt duc o viaţă falsă şi inutilă, că nu-şi găsesc rostul şi menirea şi că trebuie să se schimbe cu orice preţ, oricât de mare pentru că viaţa lor să nu se irosească în vânt.

În timpuri blânde când nu există nici o presiune prea mare asupra oamenilor, aceştia preferă să gândească superficial, liniar şi evita efortul intelectual al unor probleme dificile.

Reclame