Schimbăm ceva în educație? Hai să investim în copiii cu potențial fără posibilități


 

În septembrie ar trebui să dăm startul. Dar (…) Sute de scrisori trimise companiilor, zeci de întâlniri, telefoane. Timp și bani cu cheltuieli serioase  din buzunarul propriu.  Efectul? Optimism și dedicare până la maxim.

De ce? Fiindcă am încredere că va exista până la urmă o formă de susținere a copiilor cu care vom lucra. Până la urmă voi face un împrumut, îi spun unei prietene, aceasta replicând c-ar trebui să fiu dus cu capul. Să mă căsătoresc cu banca pe viață.

Că oricum n-aș fi avut nicio șansă. Până la urmă, o asociație internațională a fost dispusă să sponsorizeze o parte din cheltuieli. Doar că exista o problemă ce a împiedicat speranța acestui ajutor. Asociația pe care am înființat-o are abia trei luni, iar condiția esențială era aceea de a avea cel puțin doi ani de funcționare.

Trec mai departe. Un om cu suflet îmi propune o campanie de licitație cu bijuterii, o altă companie îmi oferă gratuitate pentru o revistă de specialitate cu prezentarea programului, iar un blogăr cunoscut va promova prima acțiune pe care o voi organiza sub umbrela programului Burse pentru Viitor. Mai avem nevoie de voluntari, donatori.

 

România este în topul „țărilor-fabrici” de genii din lume, 1 din 4 copii din ultimele generatii fiind supradotat. Cu aproximativ 150.000 de copii instituționalizați și 1,4 milioane care trăiesc în sărăcie, numărul de copii supradotați ce riscă să se piardă ajunge la 400.000. ampania face parte dintr-un proiect mai larg – „Gifted Center  Kristopher”, un centru dedicat descoperirii inteligențelor multiple și talentelor copiilor aflați în situații de risc social major.

Lajos Kristof (președintele Centrului Gifted Kristopher) este un copil supradotat, crescut de mic în centrele de plasament, descoperit de cei mai recunoscuți experți în educația de excelență, antrenat și pregătit să mentoreze copii cu inteligență peste medie.

Grup țintă: copii de vârstă preșcolară: 3 ani până la 12 ani cu următoarele categorii:

– copiilor cu potențial de dezvoltare alternativ – programe de enrichment;

– copiilor supradotați, talentați care vor să facă performanță – identificare – selectie – grupuri de dezvoltare – promovare sustenabilă;

– copiilor “problemă” cu dificultăți de integrare (marginalizați, cărora li se transmite mesajul că “nu e OK sa fii altfel”)

–           Copii diagnosticați cu tulburări TSA și/sau ADHD și probleme/dificultăți de adaptare la sistemul educațional

Campania „Burse pentru viitor” permite oricărei persoane sau familii să adopte formal, neoficial, respectiv să contribuie lunar cu o suma modică menită să asigure educația adecvată unui copil defavorizat.

Acești copii nu au nevoie milă, ci de respect. Nu au nevoie de cadouri, ci de șansă. Nu vor să iți trezească mila, ci admirația. Nu vor să îi ajuți, vor să să se ajute singuri, cu ajutorul tău!

 

În ultima perioadă ajung la mine părinți cu pitici diagnosticați cu autism sau probleme în dezvoltarea lor, fie de limbaj, alții dislexici sau cu autoagresivitate îndreptată asupra lor. Ce m-a durut enorm e că psihiatrul care l-a văzut câteva minute i-a aruncat pastile de calmare, puternice pentru un pui de șapte anișori.

Știați că majoritatea micuților care încep terapia ABA își pierd din abilități, din profunzime și se transformă în mici roboței fără răspuns la limbajul iubirii, crezând că această formă de terapie considerată leacul zeilor îi vor vindeca de probleme și vor fi mai atenți la lumea noastră. Dar la darurile lor cine se gândește? De ce refuzăm talentele lor?

Conceptul alternativei #Kristopher este educația care aduce copilul la natura lui, de la iubire, de la darurile divine primite la naștere. Copilul ese considerat o sărbătoare în care îi sunt recunoscute abilitățile, sensibilitatea, oferindu-i posibilitatea să-și întărească aripile, primind libertatea de a-și găsi independent forma de supraviețuire cognitivă și emoțională.

Pentru asta vrem să #ajutăm #zece #copii proveniți din mediul defavorizat social și economic. O echipă de specialiști în psihologie, arte și dezvoltare emoțională va susține programe dedicate lor, prin curriculă dedicată educației copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani, cu program de grădiniță și afterschool.

Ce ne propunem?

  • Pe termen mediu – Crearea unui centru educational non-profit ce promovează diversitatea, educația copiilor conform nevoilor reale ale acestora și creativitatea în exprimare și evoluție pentru copii, copii aflați la perioada de pubertate și preadolescență, care doresc să se re-inventeze cu programe de grădiniță și afterschool ( între orele 8 și 16 și 12 și 18). Sediul se află pe Bd Energeticienilor nr.9-11 în cadrul căminului studențesc Hyperion, dotat cu săli de teatru, dans, dezvoltare personală și îmbogățire.
  • Pe termen lung – crearea unei școli și afterschool cu alternativa #copilăria #naturală în care să se predea/învețe după tehnicile și metodele de ultimă oră, la standarde internaționale, într-un mod specific, adaptat nevoilor reale ale copiilor din zilele noastre.

 

Ce am reușit până acum?

  • Am obținut sediu ( sală de teatru, sală de dansuri/balet, sală de consiliere pentru grup) de la Universitatea Hyperion
  • Am obținut sponsorizare pentru zugrăvit, vopsit pereții, mochetă super frumoasă)
  • Am obținut parteneriatul de încredere de la autorități în vederea identificării grupului țintă pentru sectorul 3 și 4

Ce urmează?

  • Identificare finanțare ( cel puțin 60% din costuri/an) pentru 10 copilași – 900 lei/lună*10 luni, costuri privind hrană, materiale didactice, plata chiriei, plata serviciilor pentru colaboratori, susținere voluntari ( formarea lor)
  • Înâlnire/formarea părinților/tuturilor în vederea informării despre programul în care vor fi implicați micuții
  • Finalizarea orarului/program 20 ore/săptămână

Dacă tu #crezi în acest program, ne poți scrie la lajos.kristof@gmail.com, sau mă poți apela la 0756.355.047 sau #DĂ #MAI #DEPARTE

! Foarte important – dacă doriți să contribuiți lunar cu o sumă modică sau doriți să fiți partener, sponsor, vă rugăm să ne solicitați #Contractul de #Sponsorizare

Detalii cont:   ( RO91RNCB0753154996880001 SWIFT:RNCBROBU

Deschis la Sucursala BCR, Vitan, Bucureşti, sector 3, Şoseaua Mihai Bravu, nr. 325, la parter) detalii: sponsorizare burse pentru viitor

Reclame