Homeschooling, alternativa copiilor talentați și dublu excepționali


De când am început să caut alte căi de învățare pentru fiul meu,  de două ori excepțional de acum patru ani și mi-am schimbat gândirea suficientă pentru a decide  să-l scoatem definitiv din școală pentru a-și continua studiile la domiciliu, ne scrie un părinte.

În România, sistemul educația de acasă înflorește tot mai puternic, din cauza educației tradiționale afectată de reguli ce blochează creativitatea, sensibilitatea și talentele copiilor. Părinții optează pentru educație individualizată, securitate emoțională și eficiență. Cât timp micuții talentați nu-și primesc hrana corespunzătoare, aceștia riscă să se piardă în anonimat. Sistemul educațional neschimbat încă din perioada comunistă s-a dovedit un eșec. O transformare tot mai profundă în masacrarea aptitudinilor intelectuale și cele de creativitate.

După 10 ani de experiență de lucru cu micuții dotați intelectual și cu duble excepționalități,   am ajuns să cred cu toată inima că educația la domiciliu este cea mai bună cale educațională disponibilă pentru elevii înzestrați. În sistemele școlare în care finanțarea pentru programele talentați fie nu există, fie este redusă dramatic, nu există suficiente resurse pentru a satisface nevoile copiilor tale talentați.

În 2007, profesorul Florian Colceag, alături de alți experți educaționali au reușit să scoată o lege a copiilor superior dotați. Până în prezent, sunt doar câteva centre de excelență cu profesori fără pregătire specializată în educația de excelență, micuții sunt pregătiți pentru curse de luptă pentru premii. De-aici experiența competițiilor școlare, antrenamentele absurde și munca fără nicio bază a direcționării abilităților care să le  armonizeze pragul asincroniei ( dezvoltare inegală a vârstei emoționale în raport cu vârsta mentală în avans). Apare în acel moment învinsul și învingătorul. Un demers absurd ce abrutizează etern dezvoltarea personalității și stima de sine. Exploatarea minților strălucite sunt abuzuri ce pot distruge întreaga lor ființă și aptitudine naturală, divină cu care au venit pe lume.

Pentru toți , având în vedere faptul că educația de casă este răspunsul copiilor străluciți și sensibili – ori  de două ori excepționali.

Ce înseamnă giftedness?

Dezvoltarea asincronă în care abilitățile cognitive avansate și intensitatea sporită se combină pentru a crea experiențe și conștientizări interioare care sunt calitativ diferite de cele normale. Această asincronie crește cu o capacitate intelectuală mai mare. Unicitatea talentelor le face deosebit de vulnerabile și necesită modificări în ceea ce privește părinții, predarea și consilierea, pentru ca aceștia să se dezvolte optim. Un talent poate avea probleme de învățare sau dificultăți de calcul matematic.

Un copil talentat este legat în mod neurologic diferit de cel al colegilor săi.  Înzestrarea  este greu de măsurat cu exactitate deoarece testele și școlile caută realizări. Iar un elev cu experiență înaltă nu este neapărat un elev de nota 10 pe linie sau olimpic .

Ce înseamnă un copil de două ori excepțional?

Un copil  înzestrat este de două ori excepțional  când are o altă problemă pentru a trata cum ar fi ADHD, tulburări de procesare senzorică, autism, dislexie și nenumărate alte provocări. Copiii sunt greu de identificat în mod unic, mai ales într-un cadru școlar (dar și în casă), deoarece abilitățile lor maschează dizabilitățile și viceversa. Ei  sunt catalogați ca fiind leneși, obraznici, argumentativi, neatenți, hiperactivi sau ignoranți ( sfidători) . Copiii 2E (așa cum sunt numiți pe scurt) sunt deosebit de provocatori pentru părinți și profesori.

 

 

Reclame