Puterea magică a copilului introvertit


Experiențele din viața profesională mi-au demonstrat că micuții introvertiți sunt oameni liniștiți,   plini de calități, oameni care ar trebui să fie auziți și înțeleși. Au talente greu de identificat, cu atât mai mult e bine să nu neglijăm partea personalității și mai ales abilitățile lor senzoriale. 

Albert Einstein, Charles Darwin, Frederic Chopin, JK Rowling (autoarea seriei Harry Potter), Elon Musk (fondatorul Tesla), Steve Wozniak (Apple a co-fondator) , iar lista poate continua cu președinți de stat, artiști sau oameni de afaceri de succes au fost copii introvertiți. A nu se confunda termenul timid pentru cel introvertit. 

Bazându-mă pe experiența personală din copilărie, încerc să aflu dincolo de lumea care nu se opri din vorbit și o parte ascunsă din atomul uman introvertit. Studiile arată că 40 la sută din populație reprezintă oamenii introvertiți, cei care deseori folosesc rețele de socializare pentru a comunica, sau pictează, desenează, dar au farmecul lor aparte. Sunt câteva lucruri pe care nu le-am observat. Un copil introvertit dezvăluie o lume cu totul altfel față de cei energici.

Dacă un extrovertit e centrat mai mult pe lumea exterioară, percepție și acțiune senzorială, automat trăsăturile introvertitului sunt opuse diametral față de cel căruia îi plac activitățile marilor adunări sociale, a petrecerilor și demonstrațiilor publice. Un copil extrovertit se bucură de vizita prietenilor, împarte jucăriile, funcționează mai bine într-un grup sau echipă, se bucură de timpul petrecut cu oamenii și își face timp în monoterapie mai puțin motivantă. Copilul energic absoarbe energia din mediul înconjurător, este predispus la plictiseală, la tensiuni. Motivul: nevoia de interacțiune socială. În schimb, introvertitul este centrat pe lumea interioară, a reflcției, a visului. Sunt de fapt gânditori, vizionari, introspectivi. Ăsta e unul din motivele pentru care un puști introvertit alege cititul, scrisul, călătoria, pescuitul. Consumă de fapt energia balonului în interacțiunile sociale, au nevoie de singurătate pentru a se reîncărca.

Iată câteva calități ale copilului introvertit:

 1. Ele sunt ascultători și  foarte buni observatori.

 2.  Au o capacitate mult mai bună de a se concentra și sunt atenți la detalii.

 3. Sunt perseverenți, uneori au o determinare dusă la extremă până la perfecționism, pentru a-și atinge obiectivele lor.

 4. În situații tensionate sunt calmi și să încearcă  să găsească soluții , fără să intre în panică.

 5. Este fidel, demn de încredere. Aceștia preferă calitatea de prieteni , mai degrabă decât gașca.

 6. Acești copii tind să  acorde o atenție la sentimentele oamenilor, ele sunt umile, au o puternică empatie față de suferințele oamenilor.

Cum putem să-i înțelegem mai bine?

Ei au nevoie de singurătate pentru a  se reîncărca, nu pentru că ele sunt antisociale, de multe ori acești micuți sunt diagnosticați în grabă cu multiple forme ușoare ale autismului

 1. În cazul în care pleaca mai devreme dintr – o parte, aceasta nu se datorează faptului că acestea sunt „distrugatoare de gașcă”, ci pentru că au consumat toată energia de care au nevoie pentru a socializa.

 2. Atunci când acestea sunt tăcuți, retrași, asta nu înseamnă că ei sunt supărați sau deprimați. Ei ascultă sau se gândesc la altceva.

 3. Un copil introvertit va prefera discuțiile scurte la telefon, au o logică impecabilă

 4. Nu le plac laudele, fug de premii, concursuri

 5. Ele ascund sentimentele lor.

Ce ar trebui să facă profesori:

 1. Mai întâi de toate, cadrele didactice trebuie să înțeleagă noțiunea de introvertit / extravertit , iar caracteristicile psihologice specifice.

 2. Să pastreze un echilibru între munca în echipă cu munca individuală. Copii introvertiți preferă studiul individual.

 3. Dacă îți cer o întrebare în clasă, înainte de a auzi răspunsurile, să anunțe 1 minut de gândire și de liniște. În acest fel, extrovertitul va fi oprit pentru a prelua controlul asupra subiectului, în timp ce persoanele introvertite vor avea timp să se pregătească răspunsurile lor.

 4. Nu stabilesc standarde de comportament „normal”.

  Ce ar trebui să știe părintele despre micuțul introvertit?

  Nu puneți presiune pe ei. Au nevoie de prezența voastră, pentru acomodare. Fie că este vorba de una dintre părți, care intră într – o nouă clasă, într – un nou club de activitate, au nevoie de tine pentru a fi acolo pentru ei până când simt că mediul este în siguranță. 

 5. Aud mulți părinți cum spun copiilor:  „Du-te și joacă-te!”, „Du-te alături de ceilalți copii!”, „Vorbește mai tare!”, „Fii mai puternic, ești prea moale!”.Aceste răspunsuri nu – i încurjează, din contră, îi predispun la înhibarea profundă. E

 6. Lasă – l să ia pauze de la interacțiunile sociale , atunci când se simte obosit sau împovărat. În aceste momente pot alege activitățile pe care doresc să le facă în intimitatea camerei lor: Piesa de la sine, se va cit 🙂 

 7. Ajută-i să-și facă prieteni. Oferiă-i  posibilitatea de a se întâlni cu prietenii care simt că le împărtășesc lucruri: – invitații în parc, acasă

 8. Oferă – le un mediu în care să se poată exprima și ei vor dezvolta un parteneriat calitativ.

 9.  Ei au dreptul de a spune „nu” , atunci când aceștia nu doresc să facă o activitate și nu este nevoie să fie forțat de către alți copii , atâta timp cât vor altceva. Este in regula sa ” nu meargă în turmă”.

Reclame