Băiețelul meu e obsedat de eroi


 

„Nu mai știu ce să fac, băiețelul meu de cinci anișori are o obsesie rar întâlnită, merge la grădiniță costumat în diferite personaje din desene animate sau filme. El spune că vrea să salveze lumea. Uneori îl văd seara plângând că e prea multă durere în lume. Spune că se vede peste câțiva ani plecat din casă, uneori îl văd cu traista de hăinuțe, pijamale și costumele său de Super Man și-mi spune: mamă, plec în lume să salvez oamenii de rele. Îmi vine să râd uneori, dar de alteori mă ascund să nu-mi vadă îngrijorarea față de cele povestite de el. Dar mai mult mă sperie determinarea lui… și cred că acest comportament a devenit unul obsesiv! Mi-e teamă să nu-și facă rău. Nu mai găsesc nicio soluție pentru el. Am fost la o serie de întâlniri cu psihologii. Vă rog să mă credeți, toate resursele emoționale s-au epuizat, uneori visez că se aruncă de pe fereastră. E atât de încrezător că va salva lumea! Sunt conștientă de abilitățile lui dar nu știu unde să-l direcționez. Poate scapă de aceste lucruri imaginare pe care le consider uneori prea grele pentru un copil de vârsta lui.” – îmi spune mama băiețelului.

I-am răspuns direct: toți copiii au puteri magice, important e să credem în misiunea lor și să le acordăm atenție deosebită. Haideți să ne vedem, poate reușim împreună să-i canalizăm aceste energii. Poate chiar va reuși să salveze lumea asta…

Ne-a lăsat singuri în încăperea pregătită pentru Școala de Excelență. Vede un scris mare de tot: Kristopher… o mogâldeață plină de lumină, ochii lui mari și profunzi strălucesc mai mult decât lumina slabă din sală.

– Cine e Kristopher, întreabă băiețelul prins de mânuța mamei?

– Eu.

– E super erou ca mine?

– Da. A fost cândva, dar acum antrenează super eroi, așa ca tine!

– Dar de ce încăperea e așa goală, întreabă băiețelul

– Fiindcă ne pregătim să o umplem, tu cum ai vrea să arate?

– Fiecare colț de perete l-aș vopsi cu o planetă: iar intrarea aș transforma-o într-o ușă magică, iar cei care intră aici să se transforme într-un erou

– Tu ce erou ești? Pe cine salvezi?

– Eu o salvez pe mama de toate relele din lume…

Discuția a avut loc aproape o oră, cu jocuri, antrenamente și desene. Fiecare copil se identifică cu o datorie față de lume. Important e să găsim modalitatea de a-l îndruma acolo unde își dorește copilul.

Publicația Psychology Today afirmă că peste 15 la sută din populația copiilor sunt evidențiați cu abilități senzitive Se hrănesc din iubire și reacționează prin suferință la respingere sau orice formă minoră de violență. Sunt etichetați copii cu nevoi emoționale și probeleme de adaptare socială. La prima vedere îi poți observa din gesturi, felul lor de exprimare verbală și abordarea unică de interacțiune socială.

Sunt copii cu potențial înalt, iar sensibilitatea lor, dacă este educată la timpul potrivit pot deveni scriitori de excepție, actori, compozitori de muzică, dansatori de excepție. Înzestrați cu o capacitate uluitoare de empatie, aceștia suferă despărțirea de prietenii dragi, pentru moartea unei ființe. Când spun acest lucru nu mă refer doar la capacitatea de a pătrunde profund în sufletele celorlalți copii, dar pot suferi și de moartea unei furnici. Pentru ei bucuria nu e doar un moment de timp și spațiu, ci o trăire dusă la extreme, adică, aceste ființe ne pot demonstra că există motive pentru care să ne bucurăm și să râdem, să zâmbim, să ne bucurăm pentru darurile Universului. Deci, dragă părinte, nu încerca să-i calci în picioare felul lui de a fi, căci mai târziu îl poți transforma într-un munte de frustrări și complexe de inferioritate.

 

 

 

 

Reclame