Florian Colceag: „în curând vom deveni emigranţi în propria noastră patrie”


Pentru cei care văd România ca pe o ofertă – ieftină şi uşor de cumpărat în momente de criză – acest aspect e important în ecuaţie.

La un curs despre educația talentelor la micuți ne spunea profesorul Florian Colceag: înainte să vă formați în educația excelenței trebuie să dovediți calitățile unui copil: curățenia sufletească, curiozitatea și iubirea față de frumos. Dar cel mai interesant lucru pe care l-am învățat de la acest om a fost acela: dacă nu știi, informează-te, dacă nu poți, mai citește, dar nu uita, detaliile sunt importante.

În creionarea curriculei ne-a demonstrat cât de important e să vezi detaliile, să fii observator. Recunosc aceste cuvinte înțelepte din gura unui om care a crescut sute de campioni la matematică. Și mai pot spune un singur lucru, concluzia la care de fapt am ajuns: răul pe care-l pățim e răul pe care-l atragem. Doar că de multe ori n-avem curajul să-l asumăm. Iar din cauza asta, conștiința noastră devine tulbure, ne pierdem caracterul, valoarea umană, sensibilitatea.

În cazul de față… ne pierdem țara!

Iar asta mă pune pe gânduri.

În timp ce Uniunea Europeană își face propriul joc.

„Da. E un joc. Şi trebuie să ţinem seama că resursele sunt limitate pe planeta asta. Una dintre resurse – repet – e teritoriul. La o populaţie care a explodat demografic şi cu o economie în declin, teritoriul contează. E clar că există tot soiul de bătălii şi de influenţe pentru obţinerea resurselor, inclusiv a unor alte teritorii… ” susține Florian Colceag într-un interviu pentru Certitudinea.

Faptul că pe noi ne conduc români, sau nemţi, sau irlandezi, sau altceva, atâta timp cât avem ce mânca şi o oarecare bunăstare, nu deranjează foarte mult. Însă pentru ei, pentru cei care văd România ca pe o ofertă – ieftină şi uşor de cumpărat în momente de criză – acest aspect e important în ecuaţie. În acest moment apare promiscuitatea politicului care – oamenii politici, mai exact – se oferă să mai vândă ce se mai poate, pentru nişte beneficii personale sau de grup. De aici şi bătălia politică: cel care prinde puterea se alege cu câştigul. Problema noastră este că în curând vom deveni emigranţi în propria noastră patrie.

Dumneavoastră, domnule profesor, nu prea sunteţi “utilizat”în România…

Nu. Şi din păcate nu sunt o excepţie în acest sens. Dar aş vrea să se înţeleagă un lucru: acest proiect nu urmăreşte să mă scoată pe mine în evidenţă, ci ca să ajute în momentul de dificultate, la găsirea unei soluţii pe o intenţie corectă: intenţia reformei instituţiilor statului şi a ieşirii din criză cu dezvoltare sustenabilă…
Interesant e că sistemul Gifted Education pe care-l promovez de atâţia ani în România a prins la populaţie. Acum există deja campusuri care vor creşte pe Gifted Education…

Dar n-a prins la autorităţi. Iar ce apare în legi, pe programele de excelenţă în educaţie, apare datorită eforturilor pe care le-am făcut împreună cu colaboratorii şi colegii mei. Există o rezistenţă colosală a mediocrităţii în decizie, izvorâtă din frica mediocrilor de a-şi pierde poziţiile, deşi ne costă şi îi costă. Ei ar fi mai fericiţi şi mai în siguranţă dacă ar exista oamenii potriviţi la locul potrivit.

Care este cea mai mare piedică în calea realizării Modelului de Ţară?

Nu cred, în acest moment, că sunt opoziţii atât de mari încât proiectul să nu poată fi realizat. Momentul este cel mai potrivit, pentru că, practic, e singura soluţie. Pot să vă spun însă care este cel mai mare duşman al normalităţii de orice fel. Un prieten din Australia mi-a atras atenţia asupra unui pasaj dintr-o carte pe care tocmai o citise. Există – scria în acel pasaj – o trăsătură comună între oamenii foarte puternici şi oamenii foarte proşti: şi unii şi alţii încearcă să schimbe mediul în care trăiesc, după propria lor concepţie, în loc să-şi schimbe concepţia în funcţie de mediul în care trăiesc. Şi ferească Dumnezeu ca tu să fii mediul în care trăiesc ei, pentru că vor face absolut orice ca să te deformeze. Acum vin eu şi completez: ferească Dumnezeu ca acel om foarte prost să aibă şi puterea!

Reclame

Un comentariu

  1. elena savescu spune:

    De frica ,

    mediocritatile au instinctul sa se uneasca si sa lupte contra excelentelor …

Comentariile sunt închise