Blestemul SUA vs România, începutul unui dezastru


Ce nu se vede la TV sunt violențele, crimele în stradă și strigăte disperate ale unor mămici prinse cu pitici în brațe. La unul din cursurile predate de profesorii mei de la Relații internaționale în care s-a predat despre Declarația de Independență a SUA, îmi aduc aminte despre  minunatul pamflet a lui Thomas Paine, intitulat Common Sense, publicat în ziua de 10 ianuarie 1776, care a avut un puternic rol de galvanizare a minților, sufletelor și mândriei coloniștilor, dându-le tuturora impulsul esențial de a trece de la cântărirea pragmatică a șanselor și a avantajelor și/sau dezavantajelor la radicala atitudine exprimată hiper-sintetic de Patrick Henry, „Give me Liberty or give me Death”, „Dați-mi Libertate(a) sau dați-mi Moarte(a)”.

Ieri, într-un discurs al femeilor libere, Madona spune cu putere: America nu ești TU! America suntem NOI!

Dovadă că cetățenii americani își iubesc patria și valorile, au ieșit într-un număr impresionant pentru a scanda cele mai profunde mesaje.

America rămâne un simbol istoric pentru lecția de democrație pentru toate puterile lumii.

Americanii sunt uniți și asta trebuie să învățăm de la ei. Fie că sunt republicani sau reprezentați de alte entități.

Românii n-au scăpat de stresul post-revoluționar. Au învățat că de fiecare dată când se lovesc de drame publice, sau în cel mai rău caz,  datorită rețelelor de socializare, devin o forță uriașă. Iar asta presupun că nu schimbă cu nimic.

Doar câteva mii de oameni ieșiți în stradă. Fiindcă au fost învățați să lupte pentru politică și schimbarea eventual torturarea oamenilor, poporul nostru nu militează pentru politici și schimbarea lor.

Suntem învățați să instigăm la ură. Suntem dăruiți prin blestemul postdecembrist să strigăm jos ăla. Dar nu s-a schimbat nimic. Nici Guvernul Cioloș dar nici măcar un om, toți au devenit o apă și-un pământ.

Am dezvoltat o reflecție proastă de a gândi și a aborda politicile publice, iar societatea civilă nu mai e ce-a fost pe vremuri. A devenit organismul  care vinde polițe de încredere și vuvuzele a unor partide setate de ură și putere.

Până la urmă cine ne dezbină?

Ce dezbină atât de puternic între oameni?

Diferența? Cultura? Sau mai bine spus, românilor, cine suntem astăzi în fața istoriei, a prezentului?

S-a rupt o bucățică din noi, ne-am rupt de tradiții, de bine și frumos!

 

 

Reclame