Copiii noștri stresați, slabi, fără repere, ușor de manipulat de publicitate sau politicieni


Copiii noștri se îmbolnăvesc de „sistem” încă de la grădiniță. Dezvoltă probleme de adaptare socială, forme de anxietate și cu toate acestea, educația din România tratează abilitățile micuților dintr-un singur unghi: curriculă la nivel național. Mai târziu, ei încep să ne judece pentru ceea ce le-am oferit, iar viitorul lor ne vor transforma în societăți dezumanizate fără principii și valori. Copiii noștri  devin din ce în ce mai stresați, slabi, fără repere, ușor de manipulat de publicitate sau politicieni. Iar asta se datorează factorilor negativi de influență. O școală, oricare ar fi ea, dacă nu promovează cultivarea sensibilității, a binelui și frumosului, e condamnată la crimă a tuturor abilităților native și distrugerea armoniei.

Dr. Stanley Greenspan susţine că „toţi copiii au potenţialul de a deveni grozavi. Este datoria noastră să creăm o lume grozavă în care acest potenţial este împlinit.” Problema este că între ideal și realitate este o mare discrepanţă. Școala, care are datoria de a valorifica potenţialul elevilor, mai degrabă îl inhibă.

Spre deosebire de alte state dezvoltate sau în curs de dezvoltare, țara noastră are multe lacune în educația și pregătirea copiilor pentru viitor.  Copiii de acest gen sunt trimişi la un program zilnic greu de suportat: ore fixe la şcoală, meditaţii de diferite tipuri, teme, preparatori. Repetând în fiecare zi acest gen de program, copilul ajunge bolnav, îmbolnăvit, cu bună intenţie, dar îmbolnăvit de neştiinţa noastră.

În final, acesta devine modelul negativ al copilului hiperactiv, cu ochelari foarte groşi, cu ticuri, cu stări de nelinişte, cu o oboseală, întâi agitată şi, mai târziu, una în sensul obişnuit al cuvântului, devine un copil eşuat. Acesta va avea, în mod cert, nevoie de asistenţă psihologică şi va constitui o problemă. Se poate, deci, ca prin această hiperactivitate impusă de părinţi, să transformăm un copil harnic şi normal într-un copil artificial hiperactiv şi artificializat.”- Constantin Romanescu   medic psihiatru în Secţia Neuropsihiatria Copilului şi Adolescentului, din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Socola“. Este membru emerit al Academiei de Ştiinţe Medicale din România. Îl îmbolnăvim cu bună intenție: transformându-l din copil harnic şi normal într-un copil artificial hiperactiv şi artificializat?!

Reclame