De ce un copil genial devine dificil pentru un profesor?


Pare ciudat ce vă scriu acum. Însă, după ultimele studii realizate de cercetători, psihologii se confruntă din ce în ce mai des cu probleme în mediul educațional. Copii super obraznici. Dar mai mult decât asta, îngrijorarea profesorilor este că mulți elevi geniali nu reușesc să treacă clasa. Din aceste motive, micuții „ratați” ai sistemului devin geniali anonimi. De ce?   Fiindcă ei  trebuie să învețe. Waw! De la cine, cum și de ce?  De ce nu sunt învățați să gândească? Dar dacă i-am învăța să descopere sau să exploreze informația, n-ar fi mult mai sănătos pentru o minte strălucită?  Decât să agiți intelectul copilului și să-l transformi într-un omuleț cu frustrări și depresii, mai bine îl iubești, fiindcă ești dascăl. Nimic nu se face fără iubire, dar pentru asta trebuie să ai un pitic interior vindecat.

Deşi pot fi neascultători  şi turbulenţi, în special când sunt împiedicaţi să facă  ceea ce li se pare rezonabil, copiii supradotaţi pot fi, în general, consideraţi neobişnuit de demni de încredere; totodată ei sunt mai capabili decât mulţi alţi copii să înţeleagă motivele unei interdicţii ( deși în cazurile de abuz devin extrem de justițiari), să aprecieze dreptatea şi drepturile celorlalţi şi să-și exprime propriile lor atitudini în mod cursiv.

Copilul extrem de inteligent poate uşor să  nu aibă nici un contact cu copiii obişnuiţi de vârsta lui şi să se sălbăticească, pentru că  aceştia au tendinţa să-l respingă.

Elevii excepţionali promovează  în şcoală  iniţiativă, originalitate, independenţă în gândire, adică acele însuşiri pe care școala nu le apreciază suficient.

O școală adaptată la nivelul acestora înseamnă o educație care le cultivă însușirile interioare și le dezvoltă capacitatea de inițiativă și provocare emoțională/intelectuală.

 Tocmai din cauza asta,  aptitudinile necultivate şi nedezvoltate de către școală se pierd, iar elevii devin dificili. Cine o fi de vină? Copilul, sistemul sau părintele?

Reclame