Dragă Moș Crăciun, mai sunt buni oamenii?


Îți scriu câteva cuvinte. Te rog să ai răbdare cu mine, îți promit că ceea ce vreau să-ți cer e un lucru care se poate întâmpla doar printr-o minune. Sunt pe pământ de vreo 31 de ani, o parte din ei i-am petrecut la centrele de plasament. Nici nu știu cât de repede au trecut anii. Cât de importantă a fost viața, fiindcă lucrul ăsta l-am descoperit odată cu misiunea mea. Eram mic, iar la vreo cinci ani am încercat să te prind, eram rezemat cu podul palmei de pervarzul ferestrei și-am încercat să-ți șoptesc. Eram piticul ăla de cinci anișori cu ochii mari, verzi-albăstrui. Aveam părul scurt, subțirel, îmbrăcat în pijamale. Ți-am cerut în seara aceea să mi-o aduci pe mama, dar m-ai rugat să-i scriu. Mi-a răspuns abia de ziua mea când, scrisoarea s-a întors cu un răspuns care m-a întristat. Dar cel mai mult m-a rănit vestea cruntă despre refuzul mamei de a mă cunoaște. N-am rezistat și-am răbufnit în plâns. Nu-mi simțeam picioarele și mâinile de durerile sufletești. Și mi-am spus că-n viața asta există o misiune. Dar în același timp, o povară încărcată cu daruri pline de la viață. Iată, astăzi, reușesc să-ți scriu, tânăr crescut fără ea, pregătit să-ți povestească cea mai făcut până astăzi. Am terminat o facultate, un master, m-am specializat în educația copiilor supadotați, am scris o carte de versuri, am câștigat concursuri, am luptat pentru o viață mai bună pentru toți copiii crescuți fără părinți. Am reușit să ajut copii să-și depășească condiția intelectuală și emoțională. Fără sprijinul părinților n-aș fi reușit. Și cred că acest lucru s-a datorat spiridușilor tăi. Daaa. Cei pe care mi-ai trimis în urma rugăciunilor. Au mai rămas copiii geniali care suferă din cauza sărăciei și n-au posibilități să învețe într-un mediu potrivit în care să găsească răspunsurile la toate întrebările lor.

Am demarat o campanie dedicată lor. Adoptă un talent este prima mișcare la nivel național care identifică copii supradotați, talentați, motivați să ducă la bun sfârșit misiunea și darul pe care l-au primit la naștere. Oamenii au fost invitați să adopte un talent și să-l susțină. Și nu doar atât. Ei vor beneficia de o educație prin arte, dezvoltare personală, inventică, științe aplicate, antreprenoriat social, muzică și instrument, coregrafie dramatică, teatru și multe activități care să-i ajute să-și dezvolte personalitaea. Totul ține de o clădire cu copii și profesori dedicați, cu materiale și laboratoare de inventică și IT. Apoi, o sală dedicată artelor frumoase. Vrem să-ți dedicăm acest centru specializat pe descoperirea pasiunilor și dezvoltarea talentelor. Începând de la pitici până la cei mari.

Începutul a fost greu: am bătut la ușile oamenilor pe care i-am simțit că pot dărui. Și cel mai mare lucru pe care l-am întâlnit sunt Loredana, Ioana, Vlad și mulți oameni care încearcă să dea mai departe povestea. Da, am încercat și la George Becali. L-am sunat și a răspuns. A fost surprins de povestea proiectului, însă… mi-a spus că după sărbători. Eu i-am spus că minunile se întâmplă după sărbători. Ce-i drept, probabil vrea să pună la încercare oamenii, să vadă dacă vor reacționa după sărbători. Eu am căutat cu inima și-am făcut ceea ce mi-a dictat. Iar dacă n-am reușit o iau de la capăt. Dar uneori simt că obosesc. Și-mi vine să mă opresc. Știu că un astfel de proiect durează. Fiindcă nu toți oamenii pot rezona. Poate că mulți dintre ei au nevoie să-și privească copilul interior și să accepte că cel din față e cea mai importantă resursă în care poate investi. Tu ce spui, Moșule? Crezi că voi reuși? Abia aștept să-ți povestesc la anul ce-am mai făcut. Cu bine, Lajos

Reclame