Hai să facem lucruri faine pentru copiii talentați din orfelinate! Ajută-mă să-i pot găsi și ajuta!


Copilul tău se naște cu abilități care mai târziu sunt ucise de sistemul educațional. Ce se întâmplă cu ei după ce părăsesc acest ciclu educațional după 20 de ani? Cât ne costă această pierdere uriașă a potențialelor umane? 1 din patru copii sunt supradotați! Ce facem cu ei? Îi ajutăm? Hai să facem lucruri faine pentru ei!

Se vede o luminiță de la capătul tunelului. Da, în România!  Asta se întâmplă după lungi amânări, drumuri bătute pe la diverși parteneri, uși trântite, înjurături, refuzuri, și alte perioade atât de solicitante pentru nervii unui om care intră pe fereastră când e scos pe ușă. Pentru un singur vis: un centru dedicat descoperirii inteligențelor multiple și a talentelor copiilor aflați în situații de risc social major. Nu e un proiect care să nu se poată realiza.

La început, colegii mei din Desenăm Viitorul Tău, o echipă super faină, când au auzit de intenția acestui proiect, au spus că trebuie să fiu dus cu capul.

Am început deja o campanie de strângere de fonduri: https://www.sprijina.ro/cauze/pune-te-in-papucii-mei

Uite-așa am început lista: de la prieteni, părinți de la Școala de Excelență, colegi și foști colegi de facultate, master.

Stau nopți întregi și caut idei, încerc să le pun în practică, să strâng oameni care vor ca visul să devină realitate. Însă… ghiciți ce! Se întâmplă să reușesc să inspir oameni pe care nu i-am întâlnit decât o singură dată în viață. Nu știu cum să numesc supriza asta… o fi vreun miracol?

Nu! E dat de la Dumnezeu! Asta înseamnă să molipsești oamenii buni cu atâta credință și forță! Doi cât cuprinde forța munților. Cam atât!

De ce am un centru pentru copii cu abilități înalte pentru toți copiii aflați în risc social? Fiindcă mulți dintre ei se pierd pe drum, ori sunt descoperiți mult prea târziu și ajung să dezvolte probleme medicale, cum ar fi alienarea mentală, emoțională și chiar probleme de adaptare socială și profesională. Ajung să schimbe sute de joburi, începând de la zecile de școli și grădinițe. Apoi, societatea care nu-i iartă deloc, îi marginalizează! De ce? Fiindcă astfel de oameni geniali cunosc o puternică opoziţie din partea mediului lor social, trezind frecvent sentimente negative de invidie, gelozie, sau ură din partea colegilor de generaţie care nu au capacitatea lor de a performa în domeniile de interes.

Din aceste motive copiii cu abilitaţi înalte sunt deseori victimizaţi. De fapt se poate considera în mod clar că această categorie de copii este printre cele mai expuse riscurilor sociale. Un număr imens din copii cu abilitaţi înalte ajung astfel „gifted underground”, ascunzându-şi calităţile pentru a nu fi supuşi pedepselor mediului lor social şi pentru a fi acceptaţi în colectivităţi. Procentul de gifted „underachievers”- care în ciuda abilitaţilor şi calităţilor lor naturale au rezultate slabe la invatatura- este de asemenea enorm.

 

Cum mă poți ajuta?

Ajutorul tău e mai semnificativ decât crezi!

80.000 LEI, este o sumă mare întradevăr, nici nu putem visa la ea fără ajutorul vostru.

Ajutorul a:

50.000 de oameni care să doneze 5 lei [sau]

5000 de oameni care să doneze 50 lei[sau]

500 de oameni care să doneze 500 lei

 Când privim aşa lucrurile, parcă nu mai pare atât de mare suma, nu-i aşa?  Dar o poveste reală vă convinge?

Cine sunt eu?

Lajos Kristof ( astăzi fondatorul Școlii de Excelență Kristopher) este un copil supradotat, crescut de mic în centrele de plasament, descoperit de cei mai recunoscuți experți în educația de excelență, antrenat și pregătit să mentoreze copii cu inteligență peste medie. La zece ani   se plictisea de moarte, că n-avea cu cine discuta psihologie.

Căra cu el la ore tomuri întregi de tratate psiho-pedagogice, se punea în ultima bancă și sorbea fiecare rând. În vremea asta, colegii lui silabiseau povești ori învățau să recunoască la tablă un subiect și-un predicat. Când l-au vazut că el, o mână de om, slăbănog și firav, a venit să le mai ceară și manuale de anatomie, bibliotecarele i-au spus că trebuie să fie dus cu capul. Altfel, cum se poate să citeasca cot la cot cu profesorii tocmai el, ‘orfanul’ clasei, aruncat de părinți într-o casă de copii? Și mai ales, de unde știa Kristopher să se exprime așa corect, articulând frumos cuvintele, de ziceai că-i pui de lingvist, el, cel mai sărac și mai flămând copil din clasă? Căci în centrul de plasament unde locuia, aproape zilnic chiar asta se întâmpla: orfanii cei mari îl tocau cu pumnii să-i ia mâncarea. – Alina Turcitu, jurnalist.

Pune-te în papucii mei  este un concept social cu aplicaţii reale. Un mini brand de campanii, story-uri şi evenimente. Redescoperim bunul simţ românesc, locuri și lucruri frumoase în noi și în afara noastră… reinventăm spaţii, reciclăm idei, spunem poveşti şi facem demonstraţii de atitudine sau exerciţii de sensibilitate. Campania își propune să sensibilizeze opinia publică: părinți, copii, jurnaliști și toți cei implicați în deciziile din sistemul de protecție socială cu privire la condiția copiilor aflați în orfelinate. Copiii abandonați ai României vin în această lume cu sămânța unui copac puternic dar nu le este oferită destulă apă pentru a crește ceea ce ar putea fi. Vrem să demonstrăm că reușim să scoate binele la suprafață și să promovăm binele umanității, binele fiecărui copil talentat, netalentat, ghinionist. Căci pentru noi, fiecare copil e o sărbătoare.

Scopul: Vrem să creștem într-o zi cât alții în șapte…să implicăm sute de oameni, artiști și persoane publice, lideri de opinie, un maraton de muzică, arta contemporană și caritate. Ne am propus să împlinim dorințele concrete copiilor din orfelinate: fie că e vorba de role, căței, calculatoare, întâlnirea cu vedeta preferată ori bicicletă. Finalizăm totul cu o școală/tabără de vară la București, unde timp de 2 luni, în fiecare zi, vor veni oameni care să-i învețe pe copii să cânte, să danseze, să picteze… îi vom plimba cu motoarele, vom merge cu ei la scăldat, în excursii, la muzee și mănăstiri. O să le citim, o să învățăm să facem fotografii, sport, să gătim și să mâncăm sănătos. O să așezăm o scară de valori, pentru câțiva copii care nu au mamă și tata cu posibilități să o facă.

Reclame