Rareș, un copil orfan de 10 ani, m-a inspirat să-ți cer ajutorul! Dă mai departe!


Rareș, un puști de 10 ani, crescut în centrele de plasament m-a inspirat să scriu prietenilor mei, să le cer ajutorul. Într-una din săptămânile trecute când am transmis un apel public de   sprijin ministrului Dragoș Pâslaru, am reușit, a doua zi să primesc nu doar o mână de ajutor ci și sfaturi utile din partea echipei sale.

Virgil și-a donat ziua de naștere. Sânziana, mama a două fetițe, Raluca, mama lui Gabriel, Cristina, mama lui Dominiq, ele  dau povestea noastră mai departe.

Cum l-am cunoscut pe Rareș?

În fiecare sâmbătă și duminică se trezește de dimineață, își pregătește în rând cu ceilalți copii din orfelinat programul, igiena personală, servește micul dejun, își pregătește lecțiile suplimentare, citește din biblioteca personală, iar după masa de prânz se pregătește să ajungă la cursurile Centrului EDFORSO- unde Lucian, un tânăr  genial, profesor de informatică, îi întâmpină cu povești senzaționale despre lumea virtuală.

Timp de o oră, puștiul soarbe din priviri toate recomandările profesorului. Prima lecție despre design. Îi roagă să deschidă un template. ” Haideți să facem o felicitare către părinți”, spune profesorul voluntar. Din toată forfota sălii de clasă, micuțul Rareș se-ascunde sub masa calculatorului. Avea un ursuleț de pluș. Îl strângea în brațe cu toată puterea. Plângea. Reușea cu atâta putere să țină-n el suferința, parcă ar fi fost o explozie neanunțată,  declanșată în sufletul lui. Un fel de zbucium seismic. „Vreau acasă. Asta vreau să-i scriu! Mi-e dor de părinți! Tatăl meu și-a găsit de lucru, doar că cei din centru mi-au spus că îl voi revedea doar la 18 ani,” aflăm de la Rareș.

Tinerii instituționalizați se confruntă cu dificultăți mai mari decât alte categorii de tineri, în ceea ce privește inserția lor pe piața de muncă și capacitatea de a trăi independent.

Ei reprezintă o categorie extrem de vulnerabilă, care necesită o atenție specială având în vedere tranziția extrem de bruscă a acestora către viața post – instituție.

La împlinirea vârstei de 18 ani, dacă nu își continuă studiile, tinerii sunt nevoiți să părăsească instituția de asistență socială și să înfrunte o realitate pentru care nu sunt îndeajuns pregătiți. Integrarea în viața socială și profesională este o perioadă dificilă pentru orice tânăr.

În acest context, înzestrarea tinerilor instituționalizați cu toate mijloacele care să le permită să își valorifice potențialul pe piața muncii, cu abilități și atitudinea solicitate de angajatori și cu informațiile necesare pentru a ști unde și cum să caute un loc de muncă devine o prioritate pentru a le asigura acestora o viață independentă.

Centrul EDFORSO – Educație. Formare și Societate, urmărește să le dezvolte tinerilor calitățile, abilitățile, înțelegerea și atitudinea necesare pentru a crea o bază solidă care să le faciliteze tranziția către viața de adult și inserția pe piața muncii, în contextul unui mediu economic aflat într-o continuă schimbare.

Proiectul este centrat pe dezvoltarea acelor așa numite ”soft-skills” și a unor competențe transversale, pe care tinerii să le poată utiliza indiferent de domeniul de activitate pe care și-l aleg.

Pentru acest proiect au fost selectați 40 de tineri proveniți din centrele de plasament din sectorul 4 ce urmează să părăsească sistemul de protecție a copilului.

Avem nevoie de susținere voastră!

https://www.facebook.com/events/359957701002339/

 

Cum ne poți ajuta?

Dă mai departe susținerea noastră!

Oferă-ți timp pentru a deveni voluntar!

Donează alimente pentru tinerii și copiii instituționalizați

Poți contribui la plata chiriei lunare a Centrului EDFORSO – 250 euro/lună

Pentru că ne dorim să răsplătim implicarea ta, te rog să ne transmiți la lajos.kristof@gmail.com suma donată, cu numele tău. Vom păstra anonimatul în cazul în care vrei să-ți păstrăm confidențialitatea!

Ce-ți vom oferi?

  • Gala Donatorilor și Voluntarilor DVT – 20 decembrie 2016
  • Cea mai lungă scrisoare de mulțumire dăruită de beneficiarii Centrului EDFORSO
  • Seara colindelor cu ocazia sărbătorilor de iarnă și un timp de calitate alături de beneficiarii noștri
  • Recunoaștere publică, satisfacția rezultatelor în urma implicării tale în acest proiect

Nu contează numărul persoanelor care se implică, ci mai degrabă motivaţia pe care VOI O AVEȚI!

CITEȘTE ȘI DĂ MAI DEPARTE! Recomandă-ne companiilor, prietenilor, directorilor de școli care ne pot recomanda!

Vino alături de acești copii și tineri minunați să facem un loc pentru o lume mai bună! Dăruindu-le speranță printr-o educație de excelență vom reuși să le schimbăm viața!

Dacă vrei să ne întâlnim și-ți dorești mult să vezi ce facem, nu uita să mă contactezi! E important pentru noi ca toate donațiile să ajungă unde DOREȘTI!

Îți mulțumesc că faci parte din povestea lui Rareș!

 

 

 

Reclame