Copiii și mințile lor specializate: gânditori vizuali, gânditori în tipare, senzitiv-vizionarii


Ce înseamnă să gândești în muzică, sau tot felul de sunete? Pur și simplu să ai tot felul de melodii în capul tău sau să fredonezi, dar în imagini? Să ai mereu mintea un ecran cu-n film în care să ruleze tot felul de secvențe, deci mintea unui astfel de copil funcționează ca un google pentru imagini. Când eram copil, mintea funcționa în tot felul de calculatoare cu imagini, sunete, cuvinte care zburdau, iar mișcările mele apăsătoare pe pământul păcătos erau interpretate ca fiind o trăsătură… de lentoare în gândire, dar creierul meu funcționa atât de complex. Numai că mintea perversă a medicului din acea vreme a suspectat un verdict patologic: autism! Waw! Credeam că toată lumea gândește accelerat, iar felul în care mintea mea scria cărți și citea emoții în fiecare personaj, corpul meu nu făcea față. Tocmai de asta, dacă vreți să înțelegeți autismul, animalele,  trebuie să vă îndepărtați de limbajul verbal. Eu gandesc în mișcare, sunete și cuvinte.

Eu nu gandesc în imagini. Acum, ideea cu mintea autistică este că se concentrează pe detalii. De ce? Pentru că un autist ar fi ales cuvintele mai mici și cu o rapiditate mult mai mare decât un om considerat normal. Exersați acest lucru acasă. Alegeți literele mari, iar cei mici să aleagă cele mici și veți avea surprize. Ideea este ca un creier normal ignora detaliile. Acum, daca vrei sa construiesti un pod, detaliile sunt importante pentru ca podul se va darama daca ignori detaliile. Din nefericire, marile provocări ale politicilor educaționale aplicate în zilele noastre, este că devin din ce în ce mai abstracte. Au renunțat la disciplinele care, ieri jucau un rol important în dezvoltarea creativității, activități ce dezvoltă mințile specializate ale copiilor.

Acum, când copiii ajung în clasa a 3-a sau a 4-a, probabil vei observa că acel copil va deveni un gânditor vizual, desenând în perspectivă.  Apoi, după aceste clase, copiii își pierd capabilitățile de vizionari și devin luptători împotriva sistemului, iar mințile se specializează în diferite domenii care n-au nicio legătură cu școala, însă pericolul cel mai mare este acela de eșec sau risipă totală a capacităților intelectuale, iar talentul se pierde… în totalitate.

Dar haideți să vedem cum funcționează abilitățile unui autist: din punct de vedere emoțional își păstrează calitățile dezvoltate în copilăria mică, mintea acestuia tinde să devină specializată. Nu există copil bun sau rău, ci copii cu aptitudini specializate, în funcție de pasiuni sau alegeri, felul în acesta își dezvoltă din acele aptitudini care-i mai rămân în viață. Așa, mintea lui specializată se va orienta către cariera care îl va transforma într-un om de succes sau cel mai probabil într-o ființă care, de-a lungul anilor școlari, datorită blocajelor emoționale și-a creat o barieră împoriva șanselor de evoluție mentală și spirituală.   Descopăr o gramada de copii care au nevoie să sară peste algebră și să treacă direct la geometrie. Școala funcționează liniar, provocând șocuri la nivel emoțional și cerebral, eliminând speranțele copiilor de a-și dezvolta mințile specializate.

 

Să vorbim despre copiii cu un alt tip de mental. De obicei, atipici, foarte creativi. Despre gânditorul în tipare. Mult mai abstract. Aceștia sunt viitorii ingineri sau viitori în programare calculatoare.. Iata tipurile de gandire, ganditori vizuali, ca si mine.  Majoritatea copiilor   gânditori în tipare sunt minți de muzicieni și matematicieni. Unii dintre acestia au probleme cu cititul. Puteți găsi astfel de probleme și la copii care sunt dislexici. Dar hai să vedem cum identificăm copiii cu minți specializate care gândesc în cuvinte: aceștia constituie populația de aptitudini în domeniul actoriei: știu tot, în ei găsești o putere persuasivă ieșită din comun, sunt viitori scriitori, cei care evadează în lumea cărților, cu greu îi mai scoți în parc, sunt cei care au nevoie de timpul și spațiul lor personal. Și… da, sunt direcți, exprimă tot ceea ce simt. Un vizionar senzitiv dezvoltă sensibilități de mic, este prieten cu natura, absoarbe informații, face salturi, de obicei acești copii dezvoltă inteligențe de mediu și pot performa pe mai târziu în domeniul tehnologiei avansate, sunt viitorii ecologiști care vor schimba istoria.

 

Reclame