Despre delirul “grădinițelor” cu patroni psihopați, educatori și vise spulberate


 Să vorbim prima dată de patroni cu intenții bune. Cei care nu știu ce înseamnă o grădiniță, educatori, curriculă, organizare, bani, copii văzuți doar la somn, mese de prânz pe fugă, bani și timp pierdut pe la minister, ar trebui să stea cel puțin cinci secunde în pielea și inima unui antreprenor. Unul normal, capabil, transparent și… sănătos ( d-ăștia îi găsești în teorii, în piață, mai greu…

Visezi să-ți faci o grădiniță, una specială, cu program diferit, o educație altfel, cu educatori pregătiți și bine plătiți ( confortul de lux ce-ți dispare imediat din gând), opționale interesante, materiale didactice și o alimentație foarte bună.

Ca antreprenor, renunți sau te transformi în sindromul „Neagu”.Lunar, plătești cel puțin 2500 de euro, apoi, te gândești câte sute de euro mai ai nevoie să pui deoparte, cel puțin pentru perioada moartă din vacanțe, sărbători. Apoi, începi socoteala: te gândești la fiecare părinte, la resursele lui, nevoile și cât își permite să plătească calitatea grădiniței. Sunt uman și privesc mai puțin decât o afacere această grădiniță, reușind să aduc bucurie comunităților de părinți în căutare de cea mai bună grădiniță, cu preț rezonabil.

Banii și resursa umană,  socotelile de-acasă și sindromul care duce la delir… sau cum se nasc patronii psihopați

Dar dacă stai să te gândești bine, oricât de măreț ar fi visul tău de a avea o grădiniță, în spatele efortului financiar sunt bariere, cum ar fi: constanța resurselor umane, identificarea talentelor în educație, o normalitate specifică unei grădinițe: educatori de vocație, născuți pentru a face educație. Nu, nu-i găsești, ăia s-au dus undeva în alte domenii, plătite mai bine. Iar dacă dai de cel puțin de doi educatori trebuie să-i plătești cel puțin cât trei taxe de copil. Numai că, multe grădinițe procedează altfel, de-asta apar problemele de guvernanță educațională, stabilitate emoțională și spirituală.

“Grădinițe” penale cu acordul părinților

Am fost ceva timp la o instituție care purta numele de grădiniță: curriculă altfel, alimentație naturală și educație făcută în spirit ecologic. Numai că noi, cei care se ocupau cu educația, eram „absolviți” de orice tratament pe care-l promova antreprenorul. Puși sub o formă modernă de sclavie, unii fără contract de muncă, alții cu două ore, față de cele 10 ore lucrate de luni până vineri, insultele pretențioase, promisiunile pe care le punea antreprenorul în cârca noastră, s-au dovedit un adevărat coșmar. O adevărată expediție a nervilor întinși la maxim, a oboselii crunte, puse pe seama orelor lucrate la negru, fără concedii plătite. În continuare, aceste grădinițe funcționează cu același spirit în care educatorul, pentru o pungă de bani, plătită cu întârziere sau la termen,  trebuie să stea drepți în fața antreprenorului – omul care habar n-avea ce înseamnă educație. Să taci, s-asculți cu smerenie… toate prostiile.

Firul răbdării s-a rupt până când am cerut o simplă hârtie care să dovedească munca depusă… în folosul acestei afaceri care mergea ca pe roate. În spatele ușilor, fiecare angajat primea direcții, iar noi, cei care se ocupau cu educația, tremuram de nervi în fața opiniilor aberante ale unui antreprenor care-și urmărea profitul, iar când observa că robinetul curge din ce în ce mai energic, acesta intra într-un delir: noi, cei care lucram direct cu copiii trebuia să transmitem antreprenorului eventualele probleme ce ținea de educația copilului, acea comunicare educațională de care răspundea educatorul. Resursa umană era recrutată în funcție de compatibilitatea astrologică cu persoana candidată pentru postul de educator.

Pe CV, recrutul avea astrograma făcută, în spatele comparațiilor numerologice exista un verdict absolut patologic. Schimbările bruște a personalului de îngrijire, oscilația educatorilor, răscoleau în mințile părinților întrebări: de ce atâția educatori într-un an, de ce nu rezistă un educator să facă față la un grup mic de copii, iar explicațiile antreprenorului erau, desigur, “pertinente.” Fără preaviz, fără transfer de încredere cu noul educator, și uite-așa te miri de ce copilul dezvoltă simptome ale stereotipiilor emoționale cu afecte profund somatologice.

 

Sfaturi pentru părinți în căutarea grădinițelor:

 

  1. Întrebați câte ore lucrează educatorul, statutul legal al acestuia în grădiniță
  2. Cum funcționează managementul de comunicare educator-părinte?
  3. Camere video în grădiniță, dacă funcționează în timpul programului?
  4. Ce avize are din partea instituțiilor abilitate pe educație, sănătate?
  5. Dacă există program special pentru acomodare pentru părinte-copil?
  6. Ce pregătire are personalul, inclusiv antreprenorul care conduce grădinița?
  7. Întrebați antreprenorul care este fluxul de angajări la o grupă de copii!
  8. Câți educatori sunt la 15 copii?

 

Sunt multe chestiuni, legate inclusiv de triajul medical, la intrarea acestuia în grădiniță, comunicarea transparentă educator vs părinte, pe toate căile, inclusiv telefonice, online. Depistați unde sunt constrângerile unui educator în tot procesul de colaborare educațională în interesul copilului.

 

Despre mine:

 

Membru activ al Academiei Gifted Internațional, specialist în evaluare gifted la Grădinița Gifted și mentor educațional în cadrul activităților de dramă experimentală și dezvoltare emoțională, nominalizat în 2012 la Premiul Dr. Alexandra Zugrăvescu, pentru promovarea drepturilor copilului, câștigător al Premiului de Excelență în cadrul Galei Oameni pentru Oameni – pentru cea mai bună campanie dedicată copiilor cu abilități înalte  -2014, Titlul de Ambasador Al Copiilor cu Potențial Înalt al Copiilor Aflați în Situații de Risc social major, oferit de Institutul Român de Studii și Cercetări Avansate în Educația Excelenței, la Academia Română – 2009.

 

 

 

 

Reclame