Nimeni nu știe ce e autismul! (?)


 

Autismul îl închide pe copil într-o lume privată, iar acest lucru apare la naștere. Frumos spus, nu? Doar că în urmă cu două mii de ani aceștia erau considerați zeități, iar mai târziu, cel puțin trei sute de ani erau considerați vrăjitori și erau arși pe rug. Iar în zilele noastre îi tratăm cu medicamente și terapie. Unii autiști pot cânta sonate întregi dupã ce le ascultã o singurã datã. Multor autiști  le plac cărțile de joc, numerele, muzica, tot ce e secvențial. Au o memorie foarte bună, sunt cei mai buni actori, imită voci, sunete, au un stil aparte de rutina de zi cu zi, le plac călătoriile, preferând să meargă pe același traseu. Sunt neobosiți. În urmă cu sute de ani, autiștii erau folosiți de serviciile secrete și de investigație pentru a identifica autorii unor crime. De ce? Pentru că  senzațiile și percepțiile lor sunt dezvoltate. Sunt iubitori de animale, iar comunicarea lor călătorește dincolo de universul pe care noi l-am înțelege. Altfel.

Presupunând că  autismul este un fapt științific  evident că, în cazul în care adulții trăiesc predominant în mințile  lor și posedă mai puține calități sufletești, copiii lor vor trebui să găsească o cale de a se apăra împotriva absenței iubirii și a afecțiunii exprimate și receptivitate emoțională. Ce s-ar fi întâmplat dacă astăzi, autiștii pe care-i folosim cobai în marile industrii de medicamente i-am fi slăvit și respectat?  Știința a luat-o atât de razna, încât, acolo, de la mediul antic, un trecut mult mai sensibil și uman, astăzi îl snopim de pereți. De fapt, nu! Transformăm beneficiile într-o mare industrie de medicamente și uite-așa această boală va deveni la cel mai mic pas de fiecare locuitor de pe planetă. Vom consuma alopate, vom trăi din boli, vom suferi din experimente. Și, uite-așa se duce totul, care se transformă. Tot ce-i mirific, dat de la Dumnezeu ajunge o balegă de idei fără folos!

La urma urmei, cea mai profundă nevoie a fiecărui copil este de a fi iubit necondiționat, iar absența ei duce la copii închiderea în ei înșiși emoțional, deoarece pentru a continua să ajungă în mod spontan pentru dragoste ar fi mult prea dureros.

Bunăstarea copiilor depinde mai ales de securitatea emoțională – o dietă de zi cu zi a hranei, de iubire, afecțiune, răbdare, căldură, sensibilitate, bunătate și răspunsurile calm la bunăstare și de urgență sentimentele exprimate. Pentru că se spune că acești copii au o tulburare genetică și / sau neurobiologică numită autism sau ASD (tulburare de spectru autist) doar că  în continuare se adaugă la mizeria lor și îi condamnă la o istorie, relație în care gândirea lor, fiecare acțiune este interpretată ca fiind generate de autism lor.

În mod frecvent, acești copii care merg la școală  se constată că retragerea lor emoțională și socială a excentrităților este observată, în principal, de către profesori, care se pot lupta cu modul în care să găsească cele mai bune răspunsuri pentru a-i cataloga. E simplu până aici? O înțelegere secretă inconștientă poate apărea între părinți și profesori care să aibă acești copii, astfel încât evaluarea psihiatrică să fie în centrul atenției la care sunt supuși   copiii, ci  nu propriile luptele emoționale și sociale a celor care lucrează cu astfel de copii. Cu părere de rău, relația dintre contextele vieții a copilului care nu sunt examinate, iar dezvoltarea lor matură este adesea sacrificată pe vulcanul fierbinte de  apărare emoțională nerezolvată ale acelor adulți care sunt responsabili pentru îngrijirea lor.

Este important să se dețină asupra faptului că acești îngrijitori nu blochează în mod conștient bunăstarea copiilor.  Când acestea sunt punct de vedere a tulburărilor emoționale și sociale, în cele mai multe cazuri, cel puțin din experiența personală, adulții sunt cei care au nevoie urgentă de ajutor. În 1943, Leo Kanner, un psihiatru renumit a descris mai multe aspecte ce țin de simptomatologia spectrului autist. Condiția de separare a sindromului a fost o încercare de a înțelege copiii sever retrași emoțional, concept care s-a utilizat într-un mod alarmant și rapid de a înțelege cele mai moderate dificultăți emoționale și sociale ale copiilor. În mod curios – și deloc explicate de profesioniștii din educație și sănătate care cred că autismul și ASD-ul sunt tulburări genetică și/sau neurobiologice – o prejudecată de gen practicată în diagnosticul băieților. Acest lucru s-a făcut inclusiv la diagnosticarea copiilor cu ADHD. Cu siguranță acest fenomen poate indica diferența de creștere dintre băieți și fete. Iar cauza a fost testată din punct de vedere cultural, din cauza motivelor culturale de creștere la băieții care răspund la comportamentele problematice a educatorilor/profesorilor.

Ceea ce este la fel de dureros este faptul că așa cum pentru ADHD s-a dezvoltat o întreagă industrie care implică cercetare, evaluare, screening-ul, educația și tratamentul a fost dezvoltată, în ciuda absenței unei baze științifice sau testare inițială care să detecteze construcția largă a diagnosticului. Mai departe, astăzi, această industrie a devenit profitabilă, implicând nume sonore în susținerea pseudo-cercetărilor. Este până la urmă, autismul o tulburare mitică, așa cum descrie cartea Mitul Autismului ( 2011)? Concluzia acestei cărți de valoare a ajuns la un singur rezultat: nu există autismul, eticheta trebuie eliminată! Cercetarea a fost realizată într-un produs științific de peste 5000 de articole. Autorii nu aprofundează dificultățile emoționale și sociale, iar ceea ce trebuia să existe în acest demers științific – a fost contextul vieții sociale a acestor copii, fiecare individ are o poveste, iar el sau ea să examineze îndeaproape istoricul și să descopere creativ posibilitățile de schimbare pentru a pune speranța vindecării lor, pentru povești mai dinamice în mentalul educatorilor și psihologilor.

Lajos Kristof

Bibliografie: Mitul Autismului -2011

 

 

 

Reclame