La activitățile de mediu, copiii învață să-și găsească sursa cunoașterii de sine din natură


 

“Ce înseamnă iubire? Păi, nu știu, eu o simt, dar cum s-o dansez? Pot să-mi aleg un animal, sau da, o floare, mai bine un fluture!” se gândește Maria, încurajată de Teodora.  După jocuri și multă inspirație, ne-am încălzit fiecare parte din corp, apoi, ne-am răsucit în jurul covorului mare, găsind pentru fiecare un colț de Rai pentru a fi cu noi înșine. Și, da, am învățat despre respirația conștientă, să ne auzim gândurile, iar copiii au ales să se relaxeze pe Valsul Fluturilor.

Relaxează mintea, deschide-ți inima și …alege să simți. Alege să auzi. Alege sa vezi. Alege să fi conștient!

Și-am început povestea căprioarei, într-o pădure, găsind soarele mult mai senin, iarba stufoasă și verde, copacii vorbitori, ploaia blândă, dansul florilor, mângâierea lor cu firicelul tulpinii.  “Gata, am ajuns, sunt aici! Da, respir și trăiesc, atât de frumoasă e viața? Chiar pot să-mi ascult gândurile și respirația?” –șoptește zâmbind una dintre copile. La fiecare element din natură am ales cele mai frumoase cuvinte: Teodora ( iubire), Filip și Sofia ( încredere), Marian (curaj). Dac-ar exista în noi, ar fi fost atât de frumos… oftează Filip, lăsând să se înțeleagă exemplul dovedit de zâmbetul senin, vorbit telepatic prin Sofia. Gata, ne-am dirijat prea mult în secretele naturii, acum, să ne descoperim prin dansul animalelor. Ne imaginăm că suntem pe o scenă de teatru, fiecare-și alege animalul preferat și să-I găsească cuvântul frumos. Apoi  alegem o persoană cu care să ne jucăm. Cum, să jucăm teatru? Nu, ne jucăm! Fiți copii și nu uitați că voi sunteți ceea ce ne învățați pe noi, adulții, copiii de ieri. “Dar tu ești un copil mai mare, nu-i așa?”  Da! Mulțumit de răspuns, primesc o îmbrățișare de la Marian, cel care vede în fiecare omuleț copilul, inocența și nevinovăția, găsindu-și tizul etern în fiecare adult de care se atașează. “ Eu vreau să fiu o leoaică “ – Sofia. Atunci, leul este… Filip. Au intrat în joc Maria, Teodora și Marian. Au vorbit prin semne, dans, totul o imagine în care fiecare comunica. Așa cum au simțit, găsindu-și refugiul în nevoia conștientă, apelând la alegerea blândă. Se filmează? Întreabă piticii! Nu, rămâne aici! Pentru noi! Păi, vrem spectacol! Bine, zic… Dar să învățăm! Să învățăm strigă mulțimea. La sfârșit, rămâne Carina. Da, o fetiță talentată de șapte ani. Promit să vin cu surpriza… video!

În fiecare plantă găsim o celulă, în fiecare celulă există viață

Mergem la atelierul de Biodiversitate. Intrăm curios în sala de clasă… s-a mutat natura-n clasă. Cum ar fi, flori, pământ, rădăcinoase, ustensile, lupe, tot felul de instrumente de studiu. Aici… rămân puțin șocat. Elena, profesoara de biologie, pierdută-n mulțimea florilor, ascunsă de capetele puilor curioși să vadă viața sub lupă se grăbește să-mi spună că la ei e treabă multă… de studiu și laborator. Cățărațe cu lupa pe flori, Maria, Carina și Teodora se miră la fiecare surpriză pregătită de Elena.  Cine nu știe, profa de biodiversitate este fostă olimpică la Biologie, astăzi directoarea grădiniței Gifted internațional. Atelierul de științe ale naturii, de biodiversitate și botanică farmaceutică sunt gândite să fie făcute doar în natură. Îi lăcrimau ochii de bucurie că s-a trezit, în sfârșit cu proiectul ei de vis. Programul care vrea să-I învețe pe copii cum să găsească substanța hrănitoare în legume, să sugă din vitaminele florilor și să le transforme în leacuri. Dar e surpriză, zice Elena. Ăsta-I abia începutul.iu logo

 

Pentru părinții interesați să-și înscrie copiii la programul gifted de mediu, sunt așteptați la sediul de pe Strada Soldat Ștefan Simion, nr. 39. În fiecare luni și miercuri de la 16.00 se pot înscrie la dezvoltare emoțională și dramă experimentală, iar joi, la biodiversitate și botanică farmaceutică.  Dacă nu reușiți să ajungeți, te rog să dai mai departe! Iar dacă nu ai timp în perioada săptămânii, te poți înscrie pentru ziua de sâmbătă, pentru orele 10 și 14  – (lista a fost deja deschisă de Dominiq )

 

Misiunea programelor: Redescoperim bunul simț și talentul adevărat al României, locuri și lucruri frumoase în noi și în afara noastră… reinventăm spații, reciclăm idei, spunem povești și facem demonstrații de atitudine sau exerciții de sensibilitate.

 

 

Reclame