Tribuna Învățământului sau marele zid împotriva schimbării din educație


 

Experții chemați la Ministerul Educației să scoată la lumină o educație mai bună pentru generația copiilor noștri sunt deja victimele unor oameni vechi din sistem, deranjați de provocările ce vor urma. Sau cel mai degrabă îi vor schimba. Urmele deja se văd, iar acești experți care au format la rândul lor specialiști în educația modernă au început așa zisa reformă. La grădinițe, școli private, centre educaționale. Toată transformare înseamnă cultura creșterii unor generații mai sănătoase la cap. Eu văd această schimbare într-o direcție potrivită, împotriva acelui  regim în care copilul este  “motivat”să învețe de frică, să fie evaluat cantitativ.

Eu am început deja reforma modernă! La American Lycetuff! Acolo, unde oamenii au înțeles că orice material de studiu trebuie să treacă prin filtrul lor emoțional, prin natura sensibilității cu care a fost hărăzit copilul. Coordonatorii grădiniței, Andra și Andrei, doi tineri de vârsta mea, au înțeles rapid cât de esențială este schimbarea metodei, cât de important este centrul și Universul copilului. Să te cobori la nivelul conștiinței sale, să-i oferi mediul de hrănire în care să-și găsească propriile pasiuni. Chiar dacă materialele lor sunt bogate din punct de vedere științific, îmbunătățirea predării, schimbarea practicilor s-a produs prin acea emoție pe care fiecare copil din grădiniță trebuie să o simtă. Din momentul în care a sosit și a plecat. Cunoștințe nu înseamnă un transfer de tehnici de învățare ci un cumul de experiențe legate de natura personală, individuală a fiecărui copil, și, implicit a empatiei. Căci acolo se regăsesc cele mai frumoase unități de măsură umană, în care se leagă amintiri, povestioare, interacțiune spirituală. Și nu numai. Oamenii-educatori, care au mai rămas, au decis că stropul de schimbare trebuie reflectat nu doar în scopuri ci în psihogeneza educațională, în care atitudinile lor îmbracă un nou curent al interacțiunii umane.

 

Am citit aseară revolta unui profesor, care publică în Tribuna Învățământului, o serie de aspecte privind tulburarea schimbărilor ce va schimba din rădăcini curricula educațională pentru clasel gimnaziale. Profesorul Constantin Toader susține că grupul care îşi propune integrarea educaţiei în absolut este format din visători demni de tot respectul dacă ar activa într-un cenaclu literar, nu într-o comisie ministerială. Aceşti visători, susține domnia sa în articol: “ îşi extrapolează experienţa avută cu elevii supradotaţi la întreg sistemul de învăţământ, care ar trebui, chipurile, re-gândit ca unul dedicat excelenţei şi geniilor”.

Continuarea o puteți citi aici: http://www.tribunainvatamantului.ro/planul-cadru-pentru-gimnaziu-cronica-unui-dezastru-anuntat/

 

Ce spune Profesorul Florian Colceag despre Școala de Astăzi?

 

„Educaţia făcută oficial, bazată pe frică, totul e bazat pe frică, copilul trebuie să se teamă, profesorul trebuie să se teamă… şi e o educaţie care nu e educaţie. Nu educi nimic de fapt, doar dresezi. Dresezi să le fie frică. Copilul talentat nu doreşte să îi fie frică. Copilul talentat vrea ceea ce e normal şi uman să dorească. Să crească, să-şi maximizeze potenţialul, să fie util şi să poată face bine altora, fără să se teamă de pedepse”, spune Florin Colceag.

„Marea, marea majoritate a oamenilor din preajmă au abandonat lupta. Ei nu vor să mai fie mare lucru. Vor să trăiască până mâine, să pună o pâine pe masa familiei, să găsească mijloace de întreţinere, nu au idealuri. Ei au nişte scopuri mici, din aproape în aproape, şi din cauza aceasta li se usucă sufletul. Copiii talentaţi nu au abandonat, nu doresc să li se usuce sufletul. Ei au suflet, ei doresc să şi-l afirme, să-l dezvolte, mintea lor să se dezvolte, rolul lor în lumea asta să devină evident şi să-l ducă la îndeplinire”, spune Florin Colceag.

 

 

Reclame