Mesajul impresionant al unui copil de la Școala de Excelență: Vrem să devenim propriile personalități!


 

În România, copiii generației gifted par să aibă două variante: ori se salvează, plecând din țară, ori se ratează, aruncați într-un anonimat de un sistem care-i ignoră. Încă din grădiniță, acești copii ajung să ne judece sever și să se întrebe cum de nu înțelegem ca o țară nu se poate îmbogați cu lideri mediocri.

“Nu vrem oameni deștepți și fericiți”. Părinții caută programe din ce în ce mai atractive care să evite predarea bazată  pe control și supunere. Vor să învețe să-și descopere darurile mentale și propria personalitate, să aibă drumul croit de un dascăl care să le ofere cunoașterea descoperirii de sine. “Aici, la Școala de excelență am găsit multă înțelegere, mentorii care au fost alături de mine la cursuri mi-au înțeles personalitatea și m-au tratat ca pe-un dar primit de la Dumnezeu. Cât de mult mi-aș dori să fiu în preajma acestor minunați profesori! Mi-au plăcut cel mai mult au fost orele de teatru și de cunoașterea Universului. M-am descoperit, am fost lăsat să improvizez, să creez! Am învățat să devin propria personalitate, găsind libertate să-mi exprim stările, gândurile, emoțiile“ spune David, un puști genial de șapte ani.

 

Ce se întâmplă în creierul unui supradotat la vârsta de 5 ani

 

Nici un metru   nu măsoară Sara, dar la Școala de Excelență, în pauze, nu stă cu copiii de vârsta ei. Prea sunt banali. Ori se plimba pe la cei de la grupa mare, ori trage la profesori, sau  stătea numai în cancelaria Domnului Prăjiturică, să discute despre planete, stele și Univers. Și asta nu e tot. După o zi întreagă de activități, părinții sunt invitați să participe la spectacolul de teatru. “ Suntem obosiți după servici. Seara târziu, copiii ne cer să jucăm teatru,” ne povestește în grabă Mihaela, mama copiilor, Sara  și David.

 

Eugen, șapte ani: Educația se face numai cu iubire

Minte brici, răbdare și disciplină interioară, un puști tenace, zâmbitor, cald și senin. Eugen este puștiul care visează la un sistem educațional în care profesorul să-nvețe să pătrundă înainte de minte, în suflet, să-I cunoască sensibilitatea, să-l apropie de adevărul naturii. Pentru că spune el, tot ceea ce învățăm trebuie să vină prin mesajele de iubire.  Este în clasa zero și-a avut norocul să găsească în clasă o învățătoare blândă.  N-ar pleca niciodată din România, poate numai să studieze și să revină repede.  Ce-și dorește cel mai mult pe lumea asta? Ar fi vreo trei puncte pe lista sa: “Să fiu alaturi de părinții mei până în ultimul moment. Să-mi întrețin familia și să ajung în vârf’. Apoi, își mai dorește să aibă și animalele câte un înger păzitor, iar mama sa să reușească să-și împlinească visul. L-am vazut explicându-i asta mamei sale. Ea îl privea mirată, de unde știe copilul de visul său secret; el o privea fix în ochi, șoptindu-i rugător: “Mami, eu știu ca tu ai fi vrut… Eu nu te oblig să fii… dar îndeplinește-ți visul, mami, ai timp. Că și oamenii mari ar trebui să creadă în visul lor… dar să știi că eu nu te forțez”.

 

 

 

 

Școala de Excelență, găzduită de American Lycetuff  România,  își propune să devină lider în educație cu scopul de a transforma programele școlare și de grădiniță într-o sărbătoare, în care fiecare copil câștigă respect pentru talentele și personalitatea. Motivația acestui proiect cu experiență internațională ne ajută să înțelegem că dincolo de un program bine făcut înseamnă un proiect de lungă durată care ne ajută să descoperim și să înțelegem că talentul unui copil nu înseamnă doar cultivare ci o posibilitate de a-l pune în contact cu un mediu educațional flexibil în care acesta poate învăța să facă alegeri, descoperindu-și sinele. Copii care trebuie înțeleși și luați în seamă ca să poată construi o lume în care cele mai valoroase principii sunt demnitatea umană și respectul pentru celălalt. Conceptul pe care ne face unici în filosofia educațională  înseamnă  generozitate și respect. Respect pentru greșelile copiilor, respect pentru timpul lor, respect pentru fricile și fragilitățile lor. Respect pentru ei – „prinții sentimentului, poeți și gânditori”. Ne adresăm părinților care sunt în căutare de programe care să le asigure un parteneriat creativ și pragmatic care să le asigure posibilitatea unei colaborări pe termen lung, urmărind obiectivele mari în care ne propunem să pregătim copilul pentru viitor.

 

Reclame