Educația se schimbă, animalele rămân: breton modernizat, același nărav


 

Domnule Curaj, pentru mine nu mai existați! Dar cred în continuare că vor exista mai multe abuzuri, vom avea aceleași cadre didactice cu pretenții de grade până la mansardă. O altă curriculă, o altă abordare arhitecturală care schimbă câte puțin din imaginea unui sistem asemănător unei mafii. Vom rămâne în continuare cu aceeași profesori și educatori care vor alerga după merite, care vor fugări elevii la olimpiade și concursuri. Ministrul Curaj se bazează pe expertiza specialiștilor desemnați să coordoneze elaborarea arhitecturii curriculare în învățământul preuniversitar. N-am văzut încă nicio dezbatere la partea de grădinițe, cum pregătim copilul de școală, o metodă inedită de pregătire a cadrelor didactice, de selecție și recrutare. Această salată intelectuală, presupun că e un precedent ce va copia dezastrul sistemului educațional din America -No Children Left Behind, o măsură ce s-a dovedit a fi una ineficientă care a adus soluția unei noi strategii sub egida programului Niciun Copil Plictisit.

Se discută despre schimbarea unui sistem care pute grav, se planifică structuri de curriculă educațională în care anumite materii să dispară iar altele să se asocieze. Numai că toată frumusețea acestui vis apare în momentul în care simpla chirurgie pe viu devine dureroasă. Și, da, provoacă dureri. Schimbăm doar freza unui lup cu același nărav, doar că-i tăiem din breton. Eu mă-ntreb cum arată acest lup? E blond?  Multe cadre didactice sunt binecunoscute pentru abuzarea emoţională a elevilor şi prin atitudini punitive, ameninţări şi pedepse fizice sau emoţionale. Cum poți să afirmi cu atâta entuziasm că elevii vor beneficia de altă abordare curriculară când tu nu ești pregătit să investești în oameni sănătoși la cap?

Dezastrul pe care-l provoacă aceste cadre didactice în motivaţia elevilor către materia lor de studiu este total. Cea mai proastă strategie de a se impune în faţa elevilor, abuzul emoţional conduce automat la violenţa în şcoală, deziteresul total asupra învăţării şi abandon educativ.

Dinamica mentală a elevilor curinde căutări şi interogări asupra unui subiect, ipoteze proprii şi cecetări pe un domeniu, validări pe domenii conexe ale unor ipoteze sau extinderi ale unor concluzii ce trebuie confirmate, aflarea domeniului de aplicabilitate ale unor concluzii sau reguli de lucru, etc. Dacă în stilul de predare al profesorilor intră astfel de elemente ce urmăresc dinamica mentală a elevilor atunci predarea devine eficientă şi produce dezbateri cu elevii pe subiectul de lucru, experimente şi proiecte practice, feedback permanent între profesori şi elevi precum şi curiozitate crescută pentru găsirea de soluţii la probleme identificate in dinamica lecţiilor. Pe de altă parte în notarea elevilor trebuie să se ţină seama de această dinamică mai mult decât de rezultatele cuantificabile pentru a motiva superior elevii către învăţare şi cunoaştere.

Cu mâna pe inimă, vă spun, domnule Curaj: este grav că  elevii consideră şcoala un duşman ce trebuie învins şi eliminat, un fel de închisoare din care vor să evadeze, în loc să o considere un templu al cunoaşterii şi dezvoltării personale în care să găsească mentori pasionați. Numai că acești mentori au plecat din țară sau lucrează în învățământul privat. Dacă profesorul abuziv nu mai îmbracă pantalonii de stofă și bluza de lână și vine-n Armani și geacă de piele, asta nu înseamnă că neapărat ați vindecat o rană. Acest sistem trebuie gândit pentru binele copiilor, pentru binele oamenilor care vor să facă educație!

 

Renunț la ministerul dumneavoastră, la felul în care-mi livrați animale cu grade didactice.  Nu mai vreau să-mi impuneți să torturez copiii cu fișe, vreau să învețe prin joacă, să aibă posibilitatea de a accesa mai rapid acele opționale care ar trebui să devină obligatorii,  îmi doresc să fiu acel transmițător al dorințelor și nevoilor părinților și copiilor. Oricând veți avea acces să vizitați grădinița și să începeți schimbarea de la un model, că de teorii, opinii și dezbateri sunt plictisit.

Reclame

2 comentarii

  1. Da spune:

    Bati campii cu brio.

    1. Ma iertati, v-as ruga sa-mi sugerati unde si cum bat campii 🙂

Comentariile sunt închise