Secrete ale copiilor noului Pământ


 

 

 

 

Se întâmplă în familia ta să se ivească schimbări bruște. Copilul tău se îmbolnăvește, apar boli pe care doar divinitatea le poate vindeca. La răscruce de vremuri, în care traversăm într-o lume tot mai sălbatică, m-am gândit că vă poate folosi câteva descoperiri noi în ce privește identificarea comportamentului emoțional la copil. M-a ajutat Paula Godeanu, psiholog și mamă de meserie, implicată profund în promovarea educației holistice. Adică tot ceea ce ne înconjoară, pământul, apa, cerul, stelele și iarba, adică roua de vară, ele transmit vibrații, tot felul de surse hrănitoare pentru energia potențialului nostru. E surpriză că Paula nu știe în acest moment că acest articol este dedicat muncii pe care o prestează în folosul părinților și copiilor. Sunt puțini oameni pe care îi admir, ca profesioniști care lasă deoparte mecanismele clasice ale psihologiei și pătrund acolo, în zone în care doar îngerașii au conexiune. Și când spune asta, ai nevoie nu doar de al treilea ochi ci și de multă emoție sănătoasă, înțelepciune. Nu strică puțină îndeletnicire în tainele psihologiei, dar ea pare că se ocupă de un domeniu la care nu toți specialiștii în psihologie se pot conecta.

Influențată de direcțiile pe care profesorul Colceag, unul dintre maeștrii educației de excelență, Paula a devenit aspiranta cursurilor de formare la Asociația Învață să Zbori. Oamenii care au dat drumul la acest concept, Iulia Ioana Huiduc Manolescu  și Mircea Manolescu, alături de alți fondatori s-au gândit bine. Că toate drumurile din educație duc la a învăța copilul cum să zboare, doar că în toată ideea se află în centrul universului – copilul – sensibilitate cu capacități superioare spirituale, cu aceleași emoții doar cu stări mai profunde. Când te gândești la asta, îți vine în minte o pasăre frumoasă care prinde curaj să se înalțe. Cât mai sus!

 

Ați auzit vreodată de teoria lui Dabrowski, un psihiatru polonez remarcabil, din perioada interbelică ce a dezvoltat ideea de transformare a personalității la om. De la înger la demon? Rezultatele acestui cercetător le-a coroborat cu studiul budismului. Interesantă combinaţie nu?

Dezintegrarea pozitivă se referă la transformarea structurilor interioare ale omului existente în urma unor evenimente traumatizante. Adică, un copil care a suferit o traumă poate fi ajutat să-și depășească starea, fiind ajutat să-și găsească calea pozitivă de a deveni resursa generației. Adică, un copil abuzat fizic care devine adult abuzator se poate transforma într-un militant al drepturilor copilului. E ciudat? Sau un copil care crește în casele de copii, acolo unde copilăria este prinsă în lanțurile suferințelor devine vindecător sau înger al copiilor.

 

Cele cinci etape în care alegi să fii înger sau demon

 

În primul stagiu, probabil în general se află categoria oamenilor egocentriști care se gândesc doar la sine. Adică n-au ajuns la starea de ardere/transformare. Se gândesc la sine. Pe ăștia îi găsești ușor, au trăsături narcisiste, sunt oameni care se dezvolta in primul rând prin protejarea propriilor interese și se iubește doar pe sine. Dacă până acum n-a întâlnit oameni deosebiți sau lecții de viață care să-i facă să conștientizeze devin animale ( cum spune un prieten bun).

Al doilea stagiu devine puțin mai atent la cei din jur, doar dacă aparține unui grup social, familie, colegi, prieteni. N-o să-l vedeți niciodată că strânge bănuți pentru săraci sau dovedește inițiative sociale. Însă pot dovedi capacități să-și dezvolte abilitățile emoționale către mediu, tehnologie sau în beneficiul familiei. Adică, acest copil dacă devine adult la stadiul 2 e clar că n-a urmărit să devină gifted. Cei din stadiul trei se pot observa aptitudini mult mai înalte decât cei din a doua etapă. Sunt liderii de grup care dovedesc abilități de managament, au capacități de comunicare, empatizare, înțelege problemele celor din jur. Partea proastă e că fiecare stagiu poate balansa de la unul la altul. Însă în stagiul patru îi vedeți pe cei care luptă cu sistemul, sunt copiii declarați inadaptați la școală sau grădiniță, etichetați deseori cu boli ADHD sau ADD. Din această cauză, persoanele aflate în stagiul patru sunt într-un permanent dezechilibru interior. În ultimul stagiu, însă fără să nu vă amintesc că ultimul este cel christic. Acela de autosacrificiu. Persoanele devin altruiste cu omenirea și egoiști în rest, sunt geniali în știință, filosofie, religie, psihologie, comunicare scrisă. Acest stagiu este stabil și extrem de slab reprezentat statistic, fiind extrem de expuși distrugerii premature de către mediul social, care cu greu îi suportă, gen inventatori: Tesla, Eminescu, Iustin Capră. În acest stagiu găsim toți copiii până la patru ani când aceștia dezvoltă o sensibilitate și iubire necondiționată față de mediul natural și oameni.

 

Reclame