Cum să crești un copil cu o minte strălucită și forță interioară


 

Copiii din zilele noastre sunt consumatori ai unor factori record de stres: alimentar, educațional și familial. Fie că sunt ei la grădiniță, școală, liceu, activitățile,  responsabilitățile familiale,  bombardamentul constant de imagini și emoții , sunt surse provenite nu doar din mass-media ci și din mediul social.  Din experiența de educator și specialist gifted, am adunat câteva exemple pozitive care ar putea să vă fie de folos

 

 Hrăniți copilul cu alimente. Renunțați la plăcinta cu mere încărcată cu zahăr și ingrediente artificiale!

Una dintre cele mai bune moduri de a sustine energia mentală și de concentrare este de a mânca alimente integrale. Alimentele integrale sunt resurse hrănitoare care sunt cât mai aproape de starea lor naturală.  Un exemplu în acest sens ar fi consumul de un măr, mai degrabă decât plăcinta cu mere sau chiar sos de mere, care este adesea încărcată cu zahăr și ingrediente artificiale. Nutrienți adăugați în consumul de alimente integrale de sunt mai ușoare, sănătoase pentru organism. Consumul de alimente integrale asigură utilizarea mai eficientă a nutrienților care activitatea creierului,  ajutând la dezvoltarea atenției concentrate, memoriei. Nu în ultimul rând, îl ajută să își dezvolte capacitatea de  rezolvare a problemelor și, de asemenea, are un efect pozitiv asupra emotiilor și stresului.

 

 

 

 

Alimente pentru dezvoltarea creierului

 

  • Alimente integrale, cum ar fi afine, somon sălbatic-prins, nuci și semințe (cum ar fi nuci, migdale și semințe de floarea-soarelui), avocado, cereale integrale (fulgi de ovăz, mei și quinoa), ciocolata neagra (cacao), legume verzi (varza, broccoli , telina) și rodii ajuta în mod special cu memorie și de concentrare, să nu mai vorbim starea generala de sanatate a creierului.Este important să ne amintim că aceste alimente sunt cele mai bune atunci când sunt consumate în cât mai aproape de starea lor naturală posibil.
  • Produsele de patiserie micul dejun de afine, care sunt adesea încărcate cu zahăr prelucrat,  multe substanțe chimice artificiale și aditivi, nu ar fi considerat un aliment întreg și poate afecta memoria, aducând plictisul școlar, afectând capacitățile volitive. Consumul de acestora poate duce la o dezvoltare deficitară a calităților de memorare de scurtă și lungă durată

 

  • Folosiți consumul de alimente integrale ca pe o rutină prietenoasă. Integrați în comportamentul alimentar al acestora noțiuni de bază cum ar fi un curs de bucătărie, plantați împreună cu copilul legume sănătoase, dezvoltați acel ritual de explorare și consum

 

Modalități de a reduce stresul și de stimulare pozitivă a dezvoltării creierului

În zilele noastre, copiii sunt supuși la ore infernale de muncă intelectuală. Ajung acasă, iar pe lângă responsabilitățile școlare, au de pregătit activități administrative.  Toată presiunea care o citești în ochii copilului nu e similară cu cea de manifestare a oboselii. Supuși la factori negativi de presiune, aceștia devin iritați, uneori violenți, observi că la masă nu le convine nimic, trântesc vesela, ori ușile din casă.  Reducerea stresului înseamnă posibilitatea de a-ți ajuta copilul să-și concentreze energia mentală pentru învățare, reflecție și conectare cu informația.

 

Modalități eficiente de a reduce stresul

Toate activitățile de mai jos sunt, de asemenea mari moduri de a creste activitatea creierului, creativitatea și de a crea (celule creierului) cai mai neurologice.

  • Din păcate, jocul real, devine din ce în ce mai puțin o parte din rutina de zi cu zi a copiilor. Joaca este diferită de activitatea fizică, deși activitatea fizică poate fi o parte a jocului. Încercați să fiți copil, în fiecare zi. Oferiți-vă timpul de calitate pentru eroul din fiecare copil. Cu siguranță, unul va dori să devi pentru acele minute de joacă Batman, Superman, sau Regina din Pădurea Adormită. Dansați cu ei, faceți yoga, arte marțiale, tai chi, diverse sporturi, o modalitate de reducere a stresului este mersul pe jos, alergatul. Atenție, aceste activități nu reprezintă o obligativitate de structurare, puneți copilul să aleagă una din aceste activități. Atrageți-l! Dacă ați obligat copilul să facă acest lucru doar pentru că aduce o serie de beneficii, mai bine renunțați! Provocați un stres și mai mare!

 

  • Liniște.Este foarte important să oferim copiilor acel timp al lor,  să aibă liniște. Aici vorbim deja de echilibrul hormonal și pauza mentală. Învață copilul să aibă măcar 15 minute timp pentru el. Cât timp tu îți bei ceaiul de seară, cafeaua de dimineață, dă-i voie să stea în pat, să se întindă (dar numai după ora de masă), lasă-l să răsfoiască pagini de cărți, nu-l presa să asculte muzică clasică pentru că așa a spus psihologul ăla. Cât timp eram la grădiniță, toți copiii întârziau. Uneori deveneam destul de jenat de această situație, până când am constatat cât de important e să ai timpul tău. Nu doar cel activ, ci și cel pasiv, de reflecție cu propriile sentimente la care se adaugă bilanțul emoțional trăit cu cel de ieri. Rareș, Luca, Cezar,  Mircea și alți copii de grădiniță m-au învățat acest lucru! De aceea, ei nu sunt stresați.
  • Timpul social.La fel de important ca de liniște este timpul petrecut cu familia și prietenii. Construiește împreună cu copilul tău o navă spațială,  oferă timpul în care tu te joci cu el prilejul de a-și exprima dorințele. Prin joc descoperi filmul din mintea subconștientă a copilului. Distrează-te cu el, fă din acest timp social o rutină de iertare, pace și libertate. Așa vei avea un copil mult mai echilibrat. Acest lucru îl făceam cu piticii mei de la grădiniță. A funcționat fantastic, apoi au continuat părinții.  Puteți citi cărți, să jucați puzzle-uri. Beneficiile astea vin puțin mai târziu, însă e important să mențineți constant aceste activități.

 

5. Meditația  

Când majoritatea oamenilor aud de cuvântul meditație, evoca imaginea unei  ședințe cu picioarele încrucișate pe podea scandând „ohm.”  Cum să meditez cu copilul? Adică, pur și simplu, îl înveți să își controleze respirația, îl ajuți să se conecteze la sine. Meditația a fost dovedită  o metodă eficientă de  a reduce nu numai stresul, dar  și o modalitate terapeutică ce ajută la creșterea activității creierului. Cercetările au arătat în timp că majoritatea persoanelor ce practicau meditația se observau zone active ale creierului  Unii iau foarte putin timp.

 

Reclame