Copiii sunt atipici pentru că sunt gifted? Condamnați de școală pentru că n-au oameni pregătiți și nici curriculă!


“Nu are ce să caute în grădiniță pentru ca are probleme…nu stă locului…nu este atent și …până la urmă ori plecați dumneavoastră, ori plec eu”. Este declarația șocantă a unei educatoare dintr-o grădiniță de stat. Ziua Internaţională a Drepturilor Omului aduce o victorie pentru drepturile copiilor cu dizabilităţi – amendă contravenţională pentru grădiniţa care l-a discriminat şi hărţuit pe Răducu. Așa tratează grădinițele și școlile problema copiilor cu nevoi speciale în educație. Etichetați și tratați cu “dinamite”, copiii kinestezici sunt transformați în legume. Dacă ei nu-și găsesc singuri dreptatea, mici fiind, viitori capabili de performanță, atunci pe părinții lor nu îi ascultă nimeni? În urmă cu două luni, la o școală de elită din București, ( Jean Monet) un colectiv de părinți face presiuni asupra conducerii școlii de a exmatricula un copil cu abilități peste medie. Povestea puștiului e impresionantă, la doar 12 ani este inițiat în sportul de performanță, iar în cea mai mare parte a timpului este preocupat de pian.

 

Un copil atipic sau gifted demonstrează abilități superioare în domeniul artelor, a matematicii, dar mai ales în arta negocierii comportamentelor. El nu caută haos, nici putere, ci se oferă pe sine prin iubire, dovedind multă empatie, uneori suferință până la sacrificiu. Este copilul care dezvoltă salturi cognitive peste vârsta cronologică. E departe înțelegerea mea să refuzi înscrierea unui astfel de copil într-o grădiniță. Pe atât de ușor nu mi-a fost să dau de o știre în care o fetiță cu tumoare pe creier este refuzată la înscriere. De trei școli.

România scoate pe bandă rulantă copii stresați în primul rând de materia stufoasă, temele și proiectele pentru a doua zi. Coșmarul este mai greu de trăit este profesorul care nu pricepe mintea unui copil, și în loc să îi respecte calitățile o desconsideră.

 

Radu, un copil gifted, diagnosticat, refuzat de grădiniță!

 

Radu are 5 ani și este diagnosticat cu deficit de atenție și hiperkinetism. Timp de mai mulți ani părinții săi au facut eforturi majore pentru recuperarea sa într-un centru privat de terapii. În 2014, Radu a fost declarat apt pentru școlarizarea într-o grădiniță de masă, de către specialiști și medici. El este un copil cu o evoluție spectaculoasă, verbal și independent în nevoile de bază.

În septembrie 2014, mama copilului l-a înscris la Grădinița Nr. 224 pe Radu, aducând la cunoștința personalului situația sa. De asemenea, aceasta a discutat cu educatoarea lui Radu despre copilul său, explicându-i progresele majore pe care acesta le-a înregistrat și oferindu-și sprijinul pentru micile aspecte legate de neatenția copilului sau nevoia sa de mișcare. Încă de la început, atitudinea doamnei educator a fost ostilă, spunându-i mamei că minorul ”nu are ce să caute în grădiniță pentru ca are probleme…nu stă locului…nu este atent și …până la urmă ori plecați dumneavoastră, ori plec eu”.

Din octombrie 2014 și pană la începutul anului 2015, lucrurile s-au acutizat, copilul fiind supus unor tratamente umilitoare, nebeneficiind de sprijinul şi adaptările necesare, iar părinţii fiind supuşi unor presiuni constante de retragere a copilului din grădiniţă. În acest sens, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), sesizată de CEDCD, a constatat absenţa măsurilor de adaptare şi neîndeplinirea unor indicatori obligatorii în ceea ce priveşte şcolarizarea unui preşcolar cu nevoi speciale. Deşi, educatoarea în cauză a părăsit unitatea de învăţământ la scurt timp după sesizarea redactată de organizaţia noastră, CNCD constată prin decizia sa faptul că micuţul Radu a fost deopotrivă discriminat şi hărţuit, în sensul în care “o serie de drepturi ale copilului au fost atinse, între care se poate menţiona în primul rând DREPTUL LA DEMNITATE ŞI DREPTUL LA EDUCAŢIE DE CALITATE….fiind totodată creat un CADRU INTIMIDANT, OSTIL ŞI DEGRADANT FAŢĂ DE COPIL”. ( sursa: http://www.cedcd.ro/dreptate-pentru-raducu/)

Reclame

Un comentariu

  1. Ioana spune:

    Felicitări pentru articol. Foarte frumos scris dar am o singură rugăminte.
    Desi apreciez conținutul și nu aș vrea să ”caut nod în papură”, cuvântul ”gifted” NU există în limba română. Acum, ori scrieți tot în română ori începeți cu rom-engleza. Cuvântul ”gifted” = ”înzestrat”, sau cu abilități speciale, în acest caz. Mai avem și noi destule cuvinte în limba noastă românească … chiar nu e nevoie de asemenea ”neologisme”.
    Muțumesc!

Comentariile sunt închise