Despre copiii super-eroi și condiția lor de geniu


Alternativa vieţii de geniu nu este o tabletă magică ci o lume fascinantă în care tu eşti demiurgul  iar activităţile de geniu nu trebuie să fie frustrante atât timp cât calitatiile nu îţi sunt supraapreciate.

Oamenii îşi caută standardele prin care să fie comparaţi în aşa  fel încât să ajungă la o condiţie superioară. De ajuns ar fi să spunem că oamenii îşi caută propriile idealuri în gândurile despre viitor  în timp ce alţii se întâlnesc cu frustări adânci care le neagă credinţele şi propriile valori.

 

Orice valoare însă, indiferent de cât de înalte ar fi standardele poate deveni o pasiune iar în acest caz reuşita ta se bazează pe recunoaşterea profundă a relaţiilor propriului tău Eu cu tine însuţi. Dacă eşti mulţumit în existenţa ta cu ceea ce ai făcut sau cu ceea ce faci atunci poţi avea condiţiile  principale ale creaţiei de geniu. În realitate propria existenţă a condiţiilor tale de viaţă nu este ceva decât imaginea deformată a trecutului tau în viziuni superficiale.  Conditia genialităţii  umane spune să dai frâu liber creaţiei în timp ce manifeşti o pasiune pentru ceva şi tot la fel de mult să crezi în reuşita a ceea ce vrei să faci. Trebuie să îţi dispară imaginea deformată şi superficială despre viaţă şi lume, universul tău trebuie să se întindă doar pe ariile tale de interes ci nu pe altele mai abjecte. Caută adânc în tine şi vezi dacă viziunea ta este cu adevărat ceea ce îţi doreşti, încearca să afli dacă tu şi existenţa ta sunt corespunzătoare în relaţia cu tine. Cu siguranta vei fi de acord cu mine că raportul dintre tine şi existenţa ta probabil că încă nu a ajuns la un nivel dorit.  Eliberează-te de aceste gânduri căci geniul niciodată nu pune întrebări despre ceea ce face ci doar manifestă curiozitatea şi dă răspunsuri elementelor ce integrează ceea ce face. Un geniu nu îşi masoara timpul pe care să îl ocupe pasiunea sa şi nici nu se gândeşte la reuşitele sale faţă prin care să fie apreciat de către alţii. El nu are nevoie de aclamarea altora pentru ceea ce lui îi convine. Viziunea nu implică forţe exterioare ci doar forţele tale în contact direct cu ceea ce doreşti să faci. Cu cât raportul lor este mai flexibil cu atât geniul tău psihic îşi va arăta creativitatea şi puterea. Oamenii sunt făcuţi să interacţioneze cu societatea, să fie educaţi şi schimbaţi de ea de aceea pentru a fi fericiti ei se află în faţa societăţii ca persoane recunoscute. Dar un geniu nu are nevoie de o societate căci el însăşi îşi generează propria societate şi colectivul din care face parte. Desigur că într-o societate geniul trebuie să existe  atât fizic cât şi psihic pentru a avea baza materială a condiţiilor în care trăieşte. Nu trebuie să fie sufocat de gândurile societăţii în acelaşi timp cum nu trebuie să ne interpretăm pe noi ca fiind persoane superioare chair dacă suntem.

 

Condiţia  geniului îţi impune să spargi barierele şi să ajungi undeva la culmea lucidităţii psihologice, la culmea spirutului emoţional şi rational al omului să fii undeva în înţelegerea şi perceperea extraordinară. Parcă toată istoria plină de rele a geniilor se explică doar prin cele câteva motive neînţelese de oamenii obisnuiţi. Percepe un nou nivel al lumii fără demonii frustranţi ai psihicului şi lipsit de mesajele toxice. Pe calea unei realităţi în care integritatea  ta psihică este respectată cu intimitaea vastă încearcă să uiţi de monştrii care îţi stau în calea activităţilor tale creatoare şi opune-te lor chiar dacă în condiţiile de acum pari să nu ai alternativa în afară de a-i  accepta.

Când ajungi să percepi un grad nou de evoluţie vei vedea că ce ai făcut în afară de ceea ce este universul tău. Nivelul superior al geniului ar trebui să te facă să înţelegi că ai un scop că eşti cineva şi că ai un potenţial pe care toţi îl primim de a fii geniu. În toate aceste condiţii geniul este o culme undeva între cunoaşterea deplină şi vulnerabilitatea provocată de trăirea socială. Vulnerabilitatea societăţii asupra gândirii inovatoare a geniului opresc spiritele aproape măreţe să realizeze ceva. Cred că a avea curajul să fii geniu în această lume este o alternativă doar a persoanelor care în trecutul lor nu s-au simţit chiar în totalitate mulţumite dar au ştiut să fie fericite. Este o logică pe care la început nu o percepi uşor deoarece pare hilar că  doi termeni aparent antogonişti se leagă. În primul rând nemulţumite de istoria lor pentru că încă nu au ajuns la ceea ce au dorit şi au avut viziuni măreţe, în al doilea rând fericite deoarece au ştiut să aprecieze viaţa şi să spere în continuare că li se va ivi şansa să arate cât sunt de buni. Nu voi intra în amănunte despre ce este geniul deoarece am pregătit un loc special acestui capitol. Chiar dacă lumea ţine să invadeze condiţia de geniu este o necesitate aproape în zilele actuale. Drumul pe care îl ai ca geniu este extraordinar mai ales că poţi să vezi cum datorită ţie visul tău îşi aprinde flacăra vieţii.

Oamenii continuă întotdeauna să creadă că geniul este ceva aproape interzis celor care nu s-au născut „dotaţi” cu caracteristicile psihice specifice şi de aceea nu vor să inţeleagă că oricine poate fi geniu. Mă adresez acum doar celor câţiva care încep să creadă că geniul poate fi format şi vor să devină genii. Capitolul legat de genii este unul din cele mai vaste şi totuşi foarte puţin discutate în psihologie.

 

 

 

Lajos Kristof

Reclame