Copilul vizual spațial trebuie învățat să gândească, să descopere teoria prin experiențele personale și să o învețe cu ajutorul memoriei interne


 

 

Copilul obosește, devine irascibil, materia nefolositoare, teoria stufoasă cu termeni pompoși și toate activitățile după școală distruge lent un copil vizual-spațial. Dar ce înseamnă această aptitudine? Cum distruge școala în parteneriat cu familia aceste potențiale și cum ajung ele să devină un cimitir social al abilităților? V-ați întrebat de ce un copil foarte bun la matematică ia note slabe la evaluări? Dar acel copil cu potențial creativ ieșit din comun la literatură are note de șase și șapte la limba și literatura română? Oare, toți vor fi laureați la Premiul Nobel?

 

Răspunsul este DA! Un copil care ascultă muzică toată ziua, chiar dacă e bun la pian nu va învăța după partitură ci după ureche. Un copil care se exprimă coerent în limba română, deși are note slabe la școală nu va citi niciodată de plăcere. Un copil cu o logică impecabilă, dotat de la Dumnezeu să rezolve ecuații complexe nu va avea niciodată performanțe, pentru că este supus la teorii care nu-l ajută. Toate aceste lucruri elementare ieșite de sub lupa cotidianului, devin stimuli simulatori falși pentru pregătirea pentru viață!

 

Stilurile de învățare diferă de la kinestezic la senzitiv, vizual și secvențial

 

Un secvențial va învăța de fiecare dată după date concrete, va toci teoria fără probleme. Aceștia se remarcă cu o precizie fantastică de fixare a informațiilor, îi regăsim în rândul olimpicilor. Memoria vizuală, memoria auditivă, memoria kinestezică, memoria mixtă. Fiecare din aceste forme se poate impune ca dominantă în plan individual, ajungându-se astfel la diferenţe tipologice în organizarea şi funcţionarea schemelor mnezice. Atât cercetările experimentale, cât şi observaţiile cotidiene arată că un subiect reţine mai uşor şi păstrează mai bine un material recepţionat pe cale vizuală (tip vizual), altul memorează mai uşor şi păstrează mai trainic un material perceput pe cale auditivă (tip auditiv), un al treilea memorează şi fixează mai eficient schemele actelor motorii – dexteritatea manuală, corporală – ca în cazul gimnasticii şi jocurilor sportive sau al mişcărilor instrumentale implicate în diverse meserii (tip motor) şi, în fine, un al patrulea are nevoie să folosească două sau mai multe modalităţi de recepţie pentru a face faţă corespunzător sarcinilor mnezice: să citească materialul cu voce tare (văzul + auzul); să citească şi să se plimbe prin cameră (văzul + chinestezia); să citească materialul cu voce tare şi să se şi plimbe sau să efectueze automat diferite mişcări (văz + auz + chinestezie).

 

Sfaturi pentru părinți:

 

  1. Nu te chinui cu prea multe meditații pentru copilul vizual-spațial, el nu va face eforturi pentru performanță, va da rezultate peste medie acolo unde găsește pasiune. Deci, dă-i aripi
  2. Nu-l critica! De multe ori găsesc în diferite conversații gen: la matematică de ce nu poți excela, la română ești olimpic
  3. Atrage-l! Copiii vizual-spațiali au nevoie de starea de flow – adică să-l aduci în starea de wow când e vorba de o informație nouă!
  4. Nu forța copilul să citească! Pe bune? Chiar vrei să-l scoți literat de performanță? El are memoria vizuală de un milion mai puternică decât a ta, nu-l influența negativ! E ca și cum ai spune unui leu să meargă în două picioare!
  5. Stârnește-i curiozitatea! Fii tu primul curios! Copilul are nevoie de elementul surpriză în fiecare activitate!
  6. Copilul vizual-spațial este extrem de sensibil, au perioade de sclipire, alteori au nevoie să fie împinși de la spate! Dar nu cu forța! Cu iubire, multă iubire și conversație!
  7. Fiți practici! Copilul vizual-spațial obosește la teoriile voastre, nu-l interesează ( de fapt, nu îl ajută) experiențele personale de viață! Ajutați-l să se înțeleagă!
  8. Copilul vizual-spațial este visător, dezordonat! Nu îi aranjați biroul, acești copii își cunosc atât de bine „ordinea” încât dacă ar fi să-și caute un lucru, el l-ar găsi într-o secundă, în timp ce un secvențial întoarce casa pe dos!
  9. Copilul meu va fi un ratat! Greșit! În primul rând copilul vizual-spațial învață prin sentimente, emoții frumoase! Dacă în primii ani de viață copilul este învățat în brațe la mama, el va face tot posibilul să atragă atenția prin diferite moduri neadecvate. Dacă tu îl vei lovi, la rândul său va răspunde cu aceeași monedă. Iubește-l și răspunde-i cu iubire!

Dacă ai un astfel de copil, nu uita să ne trimiți povestea cu experiența ta!

 

Reproducerea materialului se face cu acordul Grădiniței Funny-Land

Reclame