Generația copiilor gifted. Despre copiii de mediu


Sensibilitatea lor este mult mai profundă față de ceilalți copii. Ei simt cutremure, dezastre naturale și au nevoie permanentă de conectare cu natura. Sunt dăruiți de la natură să comunice cu animalele, iar percepția extrasenzorială este o calitate ce-i ajută să intuiască pericole sau dezastre. Un copil sensibil are nevoie de apropiere umană, însă un copil de mediu are nevoie de apropiere cu natura, de experiență directă cu tot ceea ce înseamnă viață. Sunt considerați de societate ciudați, inadaptați, fiind deseori diagnosticați cu ADHD sau autism înalt funcțional. În viața școlară pot deveni excepționali pe științe, matematică sau pictură, acolo unde detaliile sunt esențiale pentru ei.

Metoda de învățare pe care o practică grădinițele sau școlile sunt înlocuite cu alternative gen Waldorf, dar nu răspund în totalitate nevoilor lor. Metoda practicată pentru această categorie de copii este pe experiența directă a copiilor cu natura, mediul înconjurător, chiar dacă înseamnă mâini murdare sau poate și trânte în noroi. Scopul educației în natură gen forest school este să îi crească copiii într-un mediu sănătos, natural astfel încât cei mici să poată învăța de la sursă ce înseamnă natura, petrecând fie toată ziua, fie o mare parte a zilei în aer liber

Sfaturi de educație pentru copiii de mediu

În grădiniţele libere, ale căror „cursuri” se desfăşoară în natură, copiii sunt încurajaţi să sape pământul, să se urce în copaci, să alerge liberi oriunde doresc, să se bucure de ce le oferă natura. Alte programe au chiar cursuri de grădinărit, la care copiii învaţă cum se plantează legumele, florile, pomii, cum se obţine hrana sănătoasă, cum se îngrijeşte o plantă, cum se păstrează mediul înconjurător curat sau cum pot recunoaşte diferite plante ori animale din sălbăticie. Experienţa dobândită pe viu este hotărâtoare pentru viitorul lor: lucrurile astfel învăţate, la vârstă fragedă, se întipăresc definitiv, iar „lecţiile” deprinse în şi de la natură au un rol în modelarea dezvoltării copilului. În plus, “astfel de programe oferă copilului mai mult decât o simplă înţelegere a naturii, îi oferă o sănătate mai bună şi o mai bună coordonare”.

Sursa:

http://totb.ro/educatia-in-natura-un-concept/slide_children-photography-beautiful-candid

Reclame