Cei care şi-au ales profesia de educator, au făcut o alegere foarte grea. Educaţia este o profesie pretenţioasă din toate punctele de vedere. De ce? Pentru că trebuie să ai o personalitate are să fie dispusă să ofere mai mult decât poate să primească. Un educator trebuie să fie dedicat în totalitate profesiei sale. Pe lângă această dificultate vă veţi lovi de o încărcătură emoţională când veţi avea de-a face cu un copil înzestrat dornic să descopere cât mai multe informaţii, iar tu, educatorule, trebuie să fi prezent, cu răspunsurile la îndemână, să şti cum să-i oferi răspunsul. Nu oricum. În acele momente oferi o parte din experienţa ta emoţională, intelectuală şi relaţională. Trebuie să fi în permanenţă în echilibru cu tine, să faci apel la copilul din tine şi să-ţi aduci aminte că orice învăţătură transmisă copilului îl va marca pozitiv.

Când te naşti educator, nimic nu e simplu

Vei descoperi zi de zi amănunte şi secrete dincolo de faţetele metodologiei clasice. Chiar şi a instrumentelor de psihologie a copilului. Vei observa că dincolo de diploma sau hârtia care te certifică că poţi fi educator, teoriile depăşite de termen, vei afla că în faţa clasei va trebui să fi OM!

Va trebui să vezi, să colorezi cu ochii copilului. Să plângi sau să te bucuri ca un copil. Să accepţi greşelile tale ca adult în faţa unui copil. Să şti să multiplici valoarea ta ca om în fiecare clipă. Din copilăria şi trecutul tău. Odată ce ai intrat în clasa copiilor trebuie să şti că acolo vei găsi vieţi inocente care te vor învăţa. Îţi vor arăta cât de blând poţi fi, îţi va dovedi câte greşeli poţi face cu tine însuţi şi cât de corect eşti în relaţie cu tine. Asta depinde cât de pregătit eşti pentru spovedania dinaintea educaţiei pe care o dai mai departe. Cine spune că un educator vine să înveţe un copil cum să fie generos înseamnă că face apel la un viciu de caracter profesional învăţat pe băncile claselor de profesori şi educatori pregătiţi pentru generaţiile trecute. Copiii vin pe lume cu dorinţa de a învăţa, înzestraţi cu spirit ludic, curiozitate şi sociabilitate ce îi călăuzesc în propria educaţie. Într-un model educaţional de calitate nu contează niciodată doctrina educaţională care să uniformizeze copilul ci educatorul gifted care promovează libertatea copilului de a-şi urmări curricula individuală şi de a alege profesia care îl va face fericit şi împlinit.

Am început să pregătesc copii de performanţă în urmă cu 10 ani. Aveam 20 de ani, student în primul an de facultate, voluntar la un institut de cercetare pentru studii avansate în educaţia excelenţei. Am avut în total vreo 3000 de copii care au trecut prin mâinile mele, şi care, au păşit pragul performanţelor, a bucuriilor şi rezultatelor artistice, literare. Am început cu copiii de grădiniţă, căci acolo, mentorul meu, unul dintre cei mai titraţi profesionişti din educaţie a văzut în mine un viitor pedagog de performanţă. Am lăsat în urmă profesori specializaţi în gifted education. De la şcolile de iarnă pentru educaţia excelenţei până la cele de vară aproape că sute de profesionişti au cunoscut reţeta ideală de predare sau pregătire pentru viaţă a copiilor.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s