Generația copiilor gifted. Îngeri printre noi. Durerea unei mame: “Plâng de durere în brațele copilului meu!”


 

“În fiecare zi mor câte puțin. Am ajuns să devin un fluture de noapte și să-mi aduc aminte cât de frumos a fost în primii ani de viață când mama îmi spunea povești, cânta, îmi arăta lumea din burtică.” Sunt primele rânduri a lui Anghel. Un copil cu o minte strălucită diagnosticat greșit. O situație ce putea să-i distrugă pentru totdeauna viitorul. Young boy doing homework Avea opt ani. Pentru a-i proteja identitatea îl vom numi Anghel. Un spirit blond-auriu, ochii perfecți, luminați de înțelepciune. Fruntea înaltă, acoperită de părul cârlionțat își îndreaptă privirea spre mamă. Ea, om al legii se uită neputincioasă, apoi, încet, atenția ei se îndreaptă spre fereastră, spre semi-întuneric. Împietrită de durere, abia dacă mai scoate o lacrimă, dar ochii ei umezi o trădează.

Nu doar din cauza suferinței. E blândă. Vorbește lent, spicuind din litera legii a fiecărui om. “Copilul meu era activ de mic, încă de la grădiniță. Își pierdea atenția imediat dacă nu exista interes intelectual la un anumit domeniu. De exemplu, la trei ani deja știa să citească mai bine decât un adult, socotea cu adunări peste sute și zeci, înmulțirile deja era o joacă, pe la vreo cinci ani. Nu înțeleg de ce sistemul educațional a devenit dușmanul numărul unu al copiilor talentați” – își începe povestea mama lui Anghel, fără să mai creadă în vreo șansă pentru copil în sistemul de educație. Despre șansele lui Anghel într-un sistem de învățământ unde nu îi sunt recunoscute performanțele s-a mai discutat. Nu doar despre el este această problemă, ci despre întreg act educațional, care, în loc de emancipare susține supușenia, iar în loc de creativitate se vorbește doar în orele de pictură. E un lanț vicios ce distruge treptat în 20 de ani personalitatea copiilor. O abordare atât de bolnavă, încât, îți poți imagina, de exemplu, modul în care copilul trebuie să stea cu ochii lipiți de tablă sau la învățătoarea plictisită cu poezia învățată de acasă,  e similară cu cea de antrenare a autistului. O metodă de contopire a psihicului uman, a distrugerii sensibilității și creativității, lăsând răni pe mai târziu. Transformându-l într-un roboțel care execută sarcini.

 

Copilul dumneavoastră are un retard psihic. Psihiatru i-a recomandat tratament pentru ADHD

 

“Directoarea școlii mi-a sugerat că Anghel ar avea probleme de comportament și că ar trebui să consulte un specialist.” – povestește prima aventură a problemelor din școală. Învățătoarea continuă să discute mai pe larg opinia ei: copilul dumneavoastră are un retard. Din acel moment, mama a izbucnit în lacrimi, toate puterile s-au consumat. Nu mai știa ce să creadă. Cine este copilul și de ce e atât de diferit față de ceilalți. Traseul și așteptările lungi pe la cabinetele psihiatrilor au fost doar câteva lucruri care i-a antrenat răbdarea. Numai că, medicul s-a uitat la el nici cinci minute și i-a dat diagnostic. ADHD. O tulburare neurobiologică ce afectează activitatea intelectuală, datorită deficitului de atenției și problemelor hiperactivitate. Conform studiilor făcute de Angenția Națională pentru Copii Supradotați din SUA, 50 la sută din copiii capabili de performanță prezintă riscul de marginalizare socială, motiv pentru care pot dezvolta comportamente ce le pot afecta adaptarea socială. Un motiv lesne de a pune cu atâta ușurință diagnosticul de ADHD sau simptome ușoare ale autismului înalt funcțional. Timp de un an, copilul a fost îndopat de tratament puternic, afectându-i o parte din activitatea neurovegetativă. “Învățătoarea îmi spunea că a devenit din ce în ce mai lent, n-avea niciun chef de lecții. Uneori își punea capul pe masă și adormea. Am ajuns să petrec nopți întregi lângă el, uneori adormeam plângând în brațele lui,” continuă să ne povestească mama copilului cu lacrimi în ochi. A umblat pe urmă la doctori specializați în psihiatrie până când o prietenă de servici i-a recomandat un program de evaluare și testare abilități. Aici a fost descoperit ca fiind copil supradotat. Treptat a renunțat la tratament, urmând calea intervențiilor naturiste și a terapiei comportamentale. Astăzi, Anghel este unul dintre copiii cărora li se respectă natura talentului, imaginea de sine s-a îmbunătățit, iar viața dramatică s-a schimbat într-o poveste de succes.

Dacă ai întâlnit astfel de situații nu uita să ne contactezi.

Reclame