Despre experienţele copiilor de la Gifted World School: Adevărul în interpretare este pur şi este în interiorul lor!


Ce înseamnă dezvoltarea personalităţii copiilor prin dramă şi coregrafie experimentală? Li se cere să povestească un anumit eveniment din viaţa lor (precum şi din viaţa altcuiva) şi sunt îndrumaţi să îl poată „dramatiza”, deschizând astfel inconştient uşa către momente emoţionale rare. Drama experimentală are un rol extrem de important în drumul copilului către autocunoaştere şi o creştere armonioasă, în funcţie de potentialul fiecăruia.

Graţie eliberării lor inocente de prejudecăţi şi lipsei totale de implicaţii psihologice sau sociale, ei pot „crede” în ceea ce fac sau spun. Adevărul în interpretare este pur şi este în interiorul lor, fără ca cineva să le scrie indicaţii. „ – Lajos Kristof, mentor Gifted World School şi specialist internaţional în Gifted Education.

La început a fost povestea…

Gifted World School 5Mario, un puşti de doar 8 anişori. Cu experienţă în teatru, talent ieşit din comun. Sensibilitatea şi profunzimea lui te sperie: ochii mari ca de înger, mişcări vulcanice şi sigure apar ca o schiţă a unui personaj care se frământă. Arhitectura n-a fost una simplă: câteva obiecte de birou, înfăşurate ritualic, pregătirea momentului preliminar, târâşul disperat al instinctelor, a vieţii emoţionale, din care a ieşit momentul rarisim: mişcări de pantomimă, studiate în mod normal în cadrul unor cursuri universitare de mişcare scenică, expresivitatea poetică şi coregrafică gândită bine.

Gifted World School 6Dinu, în vârstă de 10 ani, este la fel de expresiv. Extrem de sensibil, el a creat o poveste asemenea sufletului său. Prin mişcări şi decor a luptat cu propriile temeri şi şi-a arătat latura pacifistă. Este un idealist care îşi găseşte cu greu locul într-o lume măcinată de situaţii conflictuale. Toate acestea au fost puse în scenă, el reuşind prin acest moment artistic să comunice trăiri şi sentimente care sunt dificil de exteriorizat în viaţa de zi cu zi pentru persoanele extrem de empatice.

Gifted World School 4David, în vârstă de 8 ani, a inclus în coregrafia sa gesturile unor munţi ridicaţi pe care-i muţi de colo-colo, mirificul din noi care ne-ajută să urmăm calea autodepăşirii, a zâmbetului pe care doar întoarcerea la sinceritate ne poate înălţa. A fost o adevărată lecţie despre curaj prin pantomimă.

Gifted World School 7Daria, în vârstă de 11 ani, este o fire matură, protectivă şi cu standarde înalte în privinţa relaţiilor interpersonale. Îşi asumă responsabilitatea de îndrumător în privinţa comportamentelor celor din jur. Povestea ei a fost una despre legea echilibrului universal: primeşti ceea ce oferi.

Gifted World School 3David, de aceeaşi vârstă ca tizul lui, este un copil aflat într-o strânsă legătură cu tot ceea ce ţine de natură. Preferă libertatea mediului înconjurător, în locul agitaţiei unei societăţi tot mai închistate într-un sistem robotizat emoţional şi afectiv. Uităm tot mai des de legătura spirituală cu Pământul şi irosim energia în disperarea scopului material, iar David ne-a dat astfel o lecţie esenţială: să nu uităm cât de importantă este natura în dezvoltarea armonioasă a unui suflet sensibil.

Gifted World School 1Petru este un foarte bun observator, studiază cu atenţie interacţiunile sociale. Un copil activ şi sociabil, care la doar 7 ani dă dovadă de calităţi excelente de lider. Prin drama experimentală el îşi poate canaliza energia spre dezvoltarea unei personalităţi deosebite, fiind capabil atât de empatie, cât şi de determinare atunci când vine vorba de organizarea unor activităţi.

Împreună cu aceşti copii minunaţi ne-am bucurat de un prim weekend deosebit şi am avut nişte rezultate pozitive, reuşind să îi ajutăm să se exteriorizeze şi să-şi dezvolte potenţialul prin intermediul cursului de Dramă Experimentală inclus în programul Gifted World School, primul de acest fel din România.

sursa: giftedworld.ro

Reclame