UPDATE: Afirmaţia halucinantă a unei învăţătoare: „Copilul dumneavoastră are probleme psihice”


Unde nu există respectul faţă de copil într-o şcoală, emoţionalitatea acestuia dispare treptat. Intelectul copilului nu mai este stimulat şi riscă să ajungă un paria societăţii sau obraznicul clasei. Aceşti copii devin victime a sistemului. În cel mai fericit caz ajung să schimbe ceva sau să-şi salveze destinul.

Totul e pe bani. Nimic nu mai contează. Nici emoţionalitatea copilului pe care o formezi într-un cadru instituţional pe care o numeşti… şcoală. Se mai numeşte şi o instituţie publică educaţională. Unde banii contribuabililor merg pe bună starea sistemelor şubrede care merg pe patru roţi, fără niciun motor, fără o arhitectură modernă. Despre educaţia din România s-a scris multe, despre banii care merg în acest sistem, investiţiile care se stipulează, declarativ, pe hârtie, în cifre, mai mult în declaraţiile guvernanţilor. Pe lângă asta, părinţii se conformează, tac mâlc în faţa şcolilor şi mai scot din buzunar o sumă aproape similară cu o taxă lunară pentru o şcoală privată.

S-a ajuns la criterii de felul în care copilul vine îmbrăcat la şcoală, ce pregătire are părintele şi unde lucrează. În majoritatea cazurilor, aceştia beneficiază de „oferta” atenţiei speciale din partea cadrelor didactice, mai nou a celor auxiliare. S-a întâmplat astăzi într-o şcoală din Bucureşti, când un puşti de şase ani a fost umilit în faţa clasei. De ce? O colegă de bancă i-a zdrobit în picioare portofoliul cu desene, sub privirile neputincioase a învăţătoarei. „ Aveţi cumva senzaţia că sunt prostul clasei”, se revoltă puştiul acuzat pe nedrept. Învăţătoarea a avut o singură concluzie: copilul dumneavoastră are nevoie de psiholog.

Dacă stăm să numărăm pe degete, o treime din populaţia copiilor preşcolari şi şcolari mici ajung pe mâna unui sistem prost croit, fără viziune. Acolo unde cadrele didactice nu mai au energie, motivaţie sufletească să citească dincolo de comportamentul emoţional uman al fiecărui individ. Pui de om.

Cine salvează aceşti copii, dacă sistemul nu mai există? Cine le înaltă talentele? Cum îi ajutăm să scape de aceste fiare învechite?

Scrisoarea emotionanta a unei mame:

Doamna invatatoare s-a purtat in acest caz foarte frumos. Mie colega mea de cancelarie, profesoara de romana, mi-a zis sa fac alt copil ca din Flavius nu scot om, iar pe el l-a haituit 4 ani de zile de statea numai in banca si cu capul plecat. Cum deschidea gura colegii strigau: Taci F.. ! Si acum are probleme de socializare din cauza ei.
Cum ma simteam cand vedeam ca dupa cate o infruntare cu doamna copilul meu nu dormea noptile?
Ce poate face un parinte, chiar daca este in interiorul sistemului?
Eu 4 ani am stat cu ochiii in pamant si nu am putut sa-mi apar copilul de hoarda dezlantuita de un om fara suflet, care nu are ce cauta intre copiii in invatamant. Si totusi este foarte bine vazuta de colectivul didactic. “E severa” e o calitate iar daca predai in asa fel incat nu inteleg decat cei care merg la tine la meditatii inseamna ca “faci teme de nivel inalt”
In primul rand cred ca ar trebui sa ni se faca teste psihologice foarte serioase pentru ca prin mainile noastre trec sufletele a sute de copii pe an.

 Lajos Kristof

Reclame

Un comentariu

 1. Aga Petronela Marinela spune:

  Doamna invatatoare s-a purtat in acest caz foarte frumos. Mie colega mea de cancelarie, profesoara de romana, mi-a zis sa fac alt copil ca din Flavius nu scot om, iar pe el l-a haituit 4 ani de zile de statea numai in banca si cu capul plecat. Cum deschidea gura colegii strigau: Taci Flavius! Si acum are probleme de socializare din cauza ei.
  Cum ma simteam cand vedeam ca dupa cate o infruntare cu doamna copilul meu nu dormea noptile?
  Ce poate face un parinte, chiar daca este in interiorul sistemului?
  Eu 4 ani am stat cu ochiii in pamant si nu am putut sa-mi apar copilul de hoarda dezlantuita de un om fara suflet, care nu are ce cauta intre copiii in invatamant. Si totusi este foarte bine vazuta de colectivul didactic. „E severa” e o calitate iar daca predai in asa fel incat nu inteleg decat cei care merg la tine la meditatii inseamna ca „faci teme de nivel inalt”
  In primul rand cred ca ar trebui sa ni se faca teste psihologice foarte serioase pentru ca prin mainile noastre trec sufletele a sute de copii pe an.

Comentariile sunt închise