Sistemul nostru educaţional ne-a îmbolnăvit mintea cu privire la modul în care consumăm planeta: pentru un anumit produs


„Gillian, cum ai devenit dansatoare?” Iar ea a spuscă a fost interesant, când era în şcoală, nu avea nicio speranţă. Iar şcoala, în anii ’30, i-a scris părinţilor ei şi au spus, „Credem că Gillian are o problemă de învăţare”. Nu se putea concentra, era agitată. Cred că acum am spune că avea ADHD. Voi nu? Dar asta era în anii 1930, iar ADHD-ul nu se inventase încă. Nu era o boală disponibilă. (Râsete) Oamenii nu ştiau că o pot avea.

Oricum, s-a dus să vadă un specialist. A intrat în această încăpere cu lemn de stejar cu mama ei, şi a fost pusă să stea pe un scaun într-un capăt, şi a stat pe mâini 20 de minute în timp ce acest om a vorbit cu mama ei despre toate problemele pe care Gillian le avea la şcoală. Şi la sfârşit – pentru că deranja oamenii, întârzia tot timpul cu temele, şi aşa mai departe, un copil de 8 ani – la sfârşit, doctorul a merslângă Gillian şi a spus, „Gillian, am ascultat toate aceste lucruri pe care mama ta mi le-a spus, şi trebuie să vorbesc cu ea între patru ochi”. A spus, „Aşteaptă aici, ne vom întoarce, nu ne va lua foarte mult”. Au ieşit şi au lăsat-o. Dar pe când ieşeau din cameră, el a pornit radioul de pe birou. Şi când au ieşit din cameră, el a spus către mama ei, „Doar staţi şi priviţi-o”. Şi în momentul în care au părăsit încăperea, mi-a spus, era în picioare, mişcându-se pe ritmul muzicii. Şi au urmărit-o câteva minute şi s-a întors către mama ei şi a spus, „Doamna Lynne, Gillian nu este bolnavă, este dansatoare. Duceţi-o la o şcoală de dans.”

1 Am spus, „Ce s-a întâmplat?” Ea a spus, „M-a dus. Nu pot să-ţi spun cât de frumos a fost. Am intrat în această încăpere şi era plină de oameni ca şi mine. Oameni ce nu puteau sta liniştiţi. Oameni ce trebuiau să se mişte pentru a gândi”. Ce trebuia să se mişte pentru a gândi. Făceau balet, tap, jazz, dans modern, dans contemporan. Eventual a obţinut o audiţie la „Şcoala Regală de Balet”, a devenit dansatoare solo și a avut o carieră strălucitoare la „Royal Ballet”. A absolvit eventual „Şcoala Regală de Balet” şi a înfiinţat propria societate, „Societatea de dans Gillian Lynne”, l-a întâlnit pe Andrew Lloyd Webber. E responsabilă pentru unele dintre cele mai de succes producţii muzicale de teatru din istorie, milioane de oameni au fost incântaţi, şi este o multimilionară. Altcineva probabil i-ar fi dat medicamente şi i-ar fi spussă se calmeze.

Afla noutati despre prima scoala din ROMANIA dedicata copiilor energici:)

 Cred că se rezumă la asta: Al Gore a vorbit seara trecută despre ecologie, şi despre revoluţia începută de Rachel Carson. Cred că singura noastră speranţă pentru viitor este să adoptăm o nouă concepţie legată de ecologia umană, una în care începem să reconstituim concepţia noastră despre bogăţia capacităţii umane. Sistemul nostru educaţional ne-a îmbolnăvit mintea cu privire la modul în care consumăm planeta: pentru un anumit produs. Şi pentru viitor, nu ne va deservi. Trebuie să regândim principiile fundamentale pe care ne educăm copiii. Am găsit un citat frumos din Jonas Salk, care a spus, „Dacă toate insectele ar dispărea de pe Pământ, în 50 de ani, întreaga viaţă de pe Pământ ar înceta.Dacă toate fiinţele umane ar dispărea de pe Pământ, în 50 de ani, toate formele de viaţă ar prospera”. Şi are dreptate.

Ceea ce TED celebrează este darul imaginaţiei umane. Trebuie să fim atenţi acum în a folosi acest darinteligent, şi că vom abate unele dintre scenariile despre care am vorbit. Şi singurul mod în care o vom face, este să apreciem capacităţile noastre creative pentru bogăţia de care dau dovadă, şi copiii noştrii pentru speranţa ce o reprezintă. Iar sarcina noastră este să educăm întreaga lor fiinţa, pentru a face faţa acestui viitor. Apropo – e posibil ca noi să nu vedem acest viitor, dar ei îl vor vedea. Iar sarcina noastră este să-i ajutăm să facă ceva din el.

Sir Ken Robinson

De ce scoala ucide creativitatea?kinestezic

Reclame