De ce se tem copiii să vorbească despre visele lor?


Ce visează de obicei copiii? De ce se tem ei de visele lor și cum ar trebui să îi încurajăm? Care sunt etapele de comunicare despre visele lor și ce ar trebui să se întâmple? Există stimuli cerebrali care conduc la stimularea creativității în timpul somnului lent?

 

În perioada primei copilării, până la vârsta de doi ani, este dificil de cunoscut conținutul viselor copilului, pentru că dezvoltarea limbajului nu este completă încă, și ca urmare nici evaluarea activității oricine nu poate fi completă. Totuși, este cert că bebelușii visează și, la o astfel de vârstă, visul are cu prepoderență funcția de descărcare a tensiunilor de ordine biologică și de satisfacere a unor exigențe fiziologice. Există, în marea parte a viselor multitudini de exemple care au arătat că pot conduce la satisfacerea nu doar a trebuințelor fiziologice dar poate ascunde și forme ușoare de traume pe care nu le-a depășit sau trebuințe cognitive înalte, cum ar fi intuiția, creativitatea și abilitățile extrasenzoriale. Le putem controla?

Cercetătorii au stabilit că perioadele de somn cu vise sunt mai mari la copii față de adulți. Somnul cu vise favorizează modelarea memoriei, asigurând formarea unor noi conexiuni neuronale, oferă energie pentru procesele de învățare și formare a personalității și detensionează sistemul nervos al copilului.

 

La 4 ani, când deja majoritatea copiilor au fost integrați într-un mediu școlar și, de regulă, petrec mult timp în fața televizorului, visele devin mai bogate în imagini, figuri și conținuturi. După vârsta de 5 ani, activitatea onirică a copilului devine și mai complexă, îmbogățindu-se cu elemente, scenarii și personaje din experiența de zi cu zi. Potrivit lui Freud, visele infantile sunt foarte clare, scurte și coerente și se bazează pe îndeplinirea unor dorințe de peste zi. Visul simbolic (cu mesaje mascate și enigmatice, ca la adulți) începe să se formeze abia după vârsta de 5 ani.

 

Sfaturi pentru părinți:

 

  1. Gândiți-vă că visul unui copil este universul ascuns care nu se vede în comportament și personalitate, este unitatea centrală vizual-mentală care se exprimă prin cod specific al limbajului înțeles de copil. Vorbiți despre visele lui
  2. Este important să îl ajutați să povestească ce a visat, să îl indemnați să se exprime, eventual prin desen, dacă nu reușește prin cuvinte, și sa nu minimizați teama pe care copilul o simte.
  3. El trebuie să se simtă înțeles, și nu respins pentru că se teme
  4. Dacă îl veți cataloga drept fricos, este foarte posibil ca el să se complacă în situație și sa dezvolte anxietate în multe planuri ale vieții sale
  5. Dacă se trezește noaptea îngrozit, are nevoie de o mângâiere și o vorba buna și în acele momente trebuie să fiți alături de el
  6. De asemenea, momentul culcării este unul important, pentru ca toate activitățile și discuțiile trebuie să predispună la liniște și optimism.
  7. Favorizați visele plăcute cu ajutorul cântecelor de leagăn, povestioarelor frumoase și culorilor plăcute. Copilul nu trebuie amenințat înainte de a adormi, pentru a nu crea tensiuni inutile care apoi pot genera coșmaruri.

Știați că visele ne pot conduce spre anumite căi ce ne pot ajuta la dezvăluirea unor traume sau chiar a unor dorințe dar mai ales cele care dezvăluie o percepție nebănuită, extrasenzorială? Vreți să aflați cum pot fi ele descoperite?

 

Lajos Kristof

 

 

shutterstock_87036023

 

Surse preluate: psihologie.net, psihologie.com

http://www.vasileteodor.ro/visele-la-copii/

 

 

 

Visele copiilor sunt o adevărată fereastră a cunoașterii, a dezvoltării minții!

Reclame