Cum să recunoaştem şi să înţelegem un copil supradotat? Din experienţa mea la Grădiniţa Gifted Internaţional


E important să ne amintim că astfel de copii adesea nu se dezvoltă uniform. De fapt, copiii talentaţi mici adesea manifestă vârfuri de succes extraordinare, mai degrabă decât nivel uniform avansat de competenţă în toate domeniile cogniţiei. Copilul care învaţă să citească la trei ani sau este capabil de raţionament spaţial  foarte avansat poate să nu fie cel cu cel mai mare IQ din grup. Într-un grup de copii talentaţi se pot observa pattern-uri singulare de dezvoltare; în timp ce un singur copil poate manifesta diverse pattern-uri inegale de dezvoltare în diverse domenii. În unele cazuri, totuşi, dezvoltarea pare a se petrece în valuri, după schimbări de interes şi oportunitate. Deprinderea cititului, de exemplu, se poate învăţa aproape peste noapte. Copii care la doi ani şi jumătate discern forma literelor şi litera-sunet individuală pot staţiona un timp la acest nivel, poate chiar până la patru-cinci ani; apoi, în câteva luni doar, citesc cursiv ca un copil de clasa a III-a ori a IV-a.

 

Un alt domeniu de inegalitate în dezvoltarea copilului talentat mic se manifestă în domeniul relaţiei dintre dintre dezvoltarea intelectuală şi cea a fizică, plus cea a deprinderilor sociale. Dovezile par să indice că performanţele fizice ale copilului talentat se pot stimula doar în măsura în care temele fizice implică organizare cognitivă. Şi, deşi copiii avansaţi intelectual tind să aibă şi deprinderi social-cognitive avansate, ei nu demonstrează  astfel de deprinderi (neaparat) în propriul lor avantaj. Poate că înţeleg cum ar putea rezolva conflictul social interacţionând cooperant, dar nu ştiu transfera această cunoaştere în comportament cotidian.

 

Nu e de loc ieşit din comun să găseşti copii talentaţi mici care-şi cunosc prăpastia dintre capacitatea intelectuală şi mai puţin avansatele competenţe fizice şi emoţionale. De exemplu copii de patru-cinci ani pot vorbi inteligent despre concepte ca timp şi viaţă, citind fluent la nivel de clasa a IV-a; totuşi li s-ar putea părea greu să ţină un creion în mână, ori să-şi împartă jucăriile între ei.

 

Adesea aceste dezvoltări inegale pot duce la frustrări extreme, copii descoperind că deprinderile lor fizice limitate nu îi susţin să-şi poată duce la îndeplinire proiectele complexe imaginate, pe care le abandonează înainte de a încerca să le realizeze. Consiliere adultă în scopul dezvoltării de strategii de viaţă poate ajuta copilul să-şi fixeze ţinte mai realiste şi să rezolve eficient problemele, atunci când eforturile sale nu-i permit să-şi atingă  înaltele expectanţe.

 

Competenţa verbală avansată a copilului sau raţionamentul său matur poate induce unui adult expectanţa ca acest copil să se comporte la acest nivel în toate privinţele.  E descumpănitor să porţi o convesaţie matură cu o fetiţă de cinci ani, care-ntr-o clipă se răsuceşte şi-şi loveşte un coleg care i-a luat creionul. Uneori părinţi cu aşteptări nerealist de mari îşi consideră copiii capricioşi ori leneşi, când de fapt ei se comportă în parametrii vârstei. Singura generalizare permisă, în legătură cu trăsăturile copiilor supradotaţi, este că ei pot manifesta aptitudini intelectuale neobişnuite pe o gamă largă de domenii, grupul lor fiind extrem de eterogen în privinţa intereselor, deprinderilor specifice şi dezvoltării fizice şi sociale.

 

Înţelegerea pattern-urilor de dezvoltare unice, adesea prezente la copiii talentaţi mici, îi poate ajuta atât pe părinţi şi pe profesori să-şi aducă la nivel realist expectanţele la performanţă intelectuală a copilului lor.

 

Lajos KristofIMG_20131106_133155-1

Reclame