Mişcarea generoasă a grupului „Suflete inocente”. Ziua copiilor fără copilărie


Mişcarea generoasă a grupului „Suflete inocente”. Ziua copiilor fără copilărie

„Mami, azi e ziua mea şi nici n-ai apucat, măcar astăzi să mă suni!” – plânge cu durere un copil de doar 9 anişori, la telefon, încercând să rupă din dialogul cu mama un argument. Pentru că îl lăsase la orfelinat de mic şi vroia să o simtă aproape măcar în ziua specială de 1 iunie. Suferinţele lor sunt o lecţie de viaţă, apăsătoare, reală şi plină de emoţie. De dorinţe şi vise. Despre copiii lăsaţi în orfelinate să zăbovească într-o instituţie care bifează doar din „cifrele integrării lor” nu şi cele care marchează evoluţia lor emoţională, educaţională şi spirituală.

A trecut ziua de 1 iunie şi nici măcar un zumzet de mişcare a generozităţii n-a bătut la uşa orfelinatelor din Mureş. Am poposit în câteva centre de tip familial, sâmbătă, în ajunul amiezii, însă nicio mişcare. De fapt, totul era o zi obişnuită. Niciun balon, sau o emoţie specială care să întâmpine bucuria explozivă a zecilor de copii pe care i-am vizitat. Acolo, între zidurile reci, încălzite de sufletele nevinovate a câtorva copii îmi dă senzaţia a unei imagini obişnuite. Un copil plânge la telefon. Era singur în cameră. Se simţea singur şi dorea să simtă acea durere doar cu suferinţa lui. Încercând să rupă câte ceva din dialogul avut cu mama. „M-ai lăsat la orfelinat şi mi-ai promis că vei veni la mine în vizită de 1 iunie. Şi nici asta n-ai putut să faci. Pentru mine!”- îi reproşează copilul mamei. Glasul lui aproape stins de prea multă durere umplea cu un ecou angelic camera. Aş fi vrut să fac ceva, dar m-am simţit înţepenit imediat în povestea lui plină de inocenţă. Dorinţa lui atât de fermă era să o vadă pe mama. Nu îi trebuia dulciuri, sau telefoane de ultimă generaţie. Pur şi simplu îşi dorea să ştie că ea este unica fiinţă care se bucură de ziua lui. Acolo, la orfelinatul în care l-a lăsat să-şi facă un viitor mai bun, pentru carte şi o meserie.
Într-o societate unde ar fi fost interesant să îi privească pe aceşti copii ca fiinţe umane, nevinovate, vitregite de un destin aspru, uneori, învingători prin propriile lor forţe. „ Mulţi au impresia că noi, cei de la casele de copii suntem handicapaţi sau duşi cu pluta. Chiar dacă uneori comportamentul unor colegi de ai mei dă impresia asta. Desigur, asta nu poate fi o scuză, dar noi, copiii din casele de copii, dacă am fi trataţi cu generozitate, cu mai multă sinceritate, armonie, cred că rezultatul ar fi fost altfel văzut de cei care ar trebui să ne privească ca o normalitate,” spune un copil de 10 ani.

Filip, 16 ani: ” Eu cred în mine, alţii cred în mine. Şi asta vreau să dovedesc! Amin! “
Mesajul campaniei:    Filip, 16 ani: ” Eu cred în mine, alţii cred în mine. Şi asta vreau să dovedesc! Amin! “
“Ştiu că alţii mă percep diferit şi asta mă face să mă situez într-o dilemă. Va trebui să mă schimb. Va trebui să realizez ceva în viaţa asta, nu vreau să devin un cerşetor. De-acum ea se va schimba radical! Voi deveni psiholog foarte bun. Ştiu că este greu să schimbi ceva dar mai ales în mintea celorlalţi care mă văd diferit. Dar ce să-i faci, singur pe lume nu poţi decât să te zbaţi, să înveţi şi cumva să descoperi cu ochii tăi că lumea, dincolo de porţile uriaşe ale casei de copii se va produce o schimbare. Poate cea mai mare. A libertăţii! Dacă vrei să fi bogat munceşte ca un sărac. Nu poţi face nimic pocnind doar din degete. Trebuie să vrei, să munceşti şi să pui în acea grădină a florilor câte puţin şi vei vedea că ele înfloresc, dar dacă le laşi de izbelişte se vor usca!” – Filip Răzvan

Lupta cu sine, groaza orfanilor

Copilăria plină de prea multă suferinţă i-a copleşit toate speranţele. „Bunica mea a murit când aveam doar doi ani. Mama nu a avut condiţiile necesare să mă crească. Este bolnavă. M-am trezit în faţa unei uşi, nu ştiam exact unde mă aflam, dar după ceva timp au venit doi oameni care m-au luat acasă. Ţin minte doar de un câine pe care îl chema Bruno. Cel mai trist lucru de care îmi aduc aminte este comportamentul violent pe care îl aveau asistenţii maternali. Dacă refuzam mâncarea, primeam bătaie. Uneori mâncam cu forţa” povesteşte cu lacrimi Filip. S-a despărţit greu de părinţi… maternali. Chiar dacă ştia că va pleca într-o familie mai mare. Acolo, la casa de copii. Nu ştia decât foarte puţin limba română. Vorbea maghiara. Era îndrăgit de întreg personal educativ. O figură interesantă, fragil, slăbuţ şi cu o mutră de om matur, scump la vorbe. Speriat de orice, şi intimidat de parcă în fiecare zi ar trece pe lângă el o lume nouă. Închis într-o lume a lui. Dar dincolo de aparenţe, Filip e un copil interiorizat, ascultător. Nu suportă ipocrizia, nedreptatea. „Am învăţat să înghit cuvintele urâte cu care sunt „botezat”, dar nu suport să văd nedreptăţi. Şi, crede-mă, aş fi în stare să fac orice pentru a face un bine. Să mă ştiu puternic, motivat, fericit”, mai spune Filip. Dar din păcate, aceste lecţii de viaţă lipsesc cu desăvârşire în mediul care trăieşte. Acolo unde ar trebui să găsească alinare, dragoste şi încurajare, meniul de viaţă cuprinde cu totul altceva. Lucruri despre care, Filip încă nu este pregătit să le spună. Nu e momentul, spune el. Însă nimeni nu ştia că Filip avea să devină un copil supradotat, descoperit de Asociaţia IRSCA Gifted Education. Odată plecaţi din casele de copii trebuie să lupte singuri cu tot şi toţi mulţi dintre oameni cu familii sunt judecaţi după cum sunt au multe defecte dar lumea se gândeşte numai la ce au ei. Mulţi dintre noi uităm prin ce trec aceştia iată câteva exemple: bătaia e deja o obişnuinţă tot felul de chinuri care mai de care îi tulbură şi alţii se înbolnăvesc chiar psihic şi fizic.

Reclame