De ce există ostilitate faţă de copiii străluciţi ?


lajos

Neglijarea celor înzestraţi şi talentaţi poate proveni şi din ostilitatea manifestată de cei care văd viaţa ca pe o arenă de competiţie. Astfel de oameni îi percep pe cei înzestraţi ca fiind o ameninţare pentru poziţiile pe care le deţin şi nu reuşesc să realizeze că valorificarea întregii productivităţi a acestora de cele mai multe ori va produce dimpotrivă mai multe oportunităţi pentru ceilalţi. O persoană care creează este în acelaşi timp şi generatoare de pieţe de distribuţie pentru produsele alte produse. Persoana care face o nouă descoperire în domeniul ştiinţei poate genera locuri de muncă, chiar în numere de ordinul miilor. Televiziunea este un exemplu remarcabil. O viziune corectă asupra celor mai talentaţi dintre noi este cea de potenţiali creatori de oportunităţi pentru ceilalţi şi nu de competitori.

Frica de „elitism” se manifestă în toate domeniile vieţii, inclusiv în politică, iar această frică este de lungă durată. Cu aproximativ 50 de ani în urmă, William Bagley îşi exprima ostilitatea faţă de cei înzestraţi din posturile de conducere şi recomanda ca majoritatea oamenilor cu abilităţi medii să îi pună la locul lor. Mai recent, indivizi care au emis teorii în ştiinţă, medicină, politică sau comportament au fost consideraţi a fi nepractici. Chiar şi atunci când este în folosul societăţii, schimbarea este dificilă, pentru că alterează un obicei împământenit într-o manieră sau alta.

O parte din ostilitatea faţă de cei înzestraţi poate fi şi rezultatul diferenţelor faţă de majoritate. Ca adulţi tindem să înţelegem şi să dezvoltăm relaţii mai apropiate cu cei care sunt întrucâtva similari nouă în privinţa intereselor şi abilităţilor. Se fac asocieri şi cu persoane care nu ne sunt similare, bineînţeles, dar aceste contacte tind să fie mai rare şi de durată mai scurtă. Omul de ştiinţă înzestrat adult care se asociază şi socializează cu multe persoane în mod superficial ar putea lege prieteniile apropiate într-un cerc de cercetători, de exemplu. Prietenii intimi ai unui artist de exemplu sunt probabil persoane care sunt implicate în artă. În mod similar, copilul înzestrat ar putea lega prieteniile adevărate cu cei de vârsta sa implicaţi în domeniul său de interes sau cu copii de vârste mai mari. Din păcate, copiii înzestraţi şi talentaţi au mai puţine opţiuni dintre care să alegă decât le sunt disponibile adulţilor înzestraţi. Tipic, copilul este plasat într-un grup eterogen cu mulţi copii care sunt foarte diferiţi de el sub toate aspectele mai puţin vârsta. De obicei, acest lucru se face pentru că aşa este tradiţional. De asemenea, se face datorită credinţei adânc înrădăcinate că aşa este democratic.  Apărătorii unor grupuri complet diferite argumentează în mod obişnuit că aceşti copii trebuie să se asocieze cu persoane cu toate nivelele de abilitate şi cu interese cât mai diversificate şi diferite pentru a învăţa să fie toleranţi. Aceste persoane nu realizează că afilierea cu ceilalţi este mai facilă atunci când interesele sunt similare.

Dacă diversificarea abilităţilor generată de gruparea după vârstă ar fi secondată de o diversitate similară a materiilor predate şi a oportunităţilor, atunci diversificarea grupurilor nu ar fi deloc un lucru greşit. Totuşi administrarea unei astfel de diversităţi în învăţare este extrem de dificilă pentru un profesor obişnuit. Rezultatul previzibil este o varietate limitată sau care lipseşte în totalitate.

În sala de clasă tipică, copilul înzestrat este diferit de ceilalţi membri ai clasei la nivelul realizărilor, în cea ce privesc interesele, abilitatea de a aplica cunoaşterea şi a înţelege implicaţiile ideilor şi de cele mai multe ori în vocabularul pe care îl utilizează. Cu cât este mai mare nivelul de înzestrare şi mai neobişnuit talentul, cu atât este mai mare golul creat între el şi colegii săi de clasă. Cei cu abilităţi rare sunt cei mai vulnerabili. Astfel ce copii sunt cei mai susceptibili la a fi criticaţi şi ridiculizaţi datorită diferenţelor evidente dintre ei şi ceilalţi copii de vârsta lor.

 

 

Reclame