Genii discriminate de statul român:compozitor la 11 ani, inventator la 14 ani, om de știință la 12 ani!


 

 

 

 

„Se investește mai mult în handicapați. Copiii supradotați au reprezentat  întotdeauna categoria dezavantajată tocmai pentru că există acel mit că ei se pot descurca,” – actorul Marin Moraru.

 

Numărul impresionant al copiilor geniali ajunge la peste 2 la sută din media populației din România, undeva mai mult decât cea europeană. Deși există o lege pentru acești copii, statul român ne îndeamnă la răbdare. De șapte ani, în loc să creeze centre diferențiate care să le ofere șansa unei educații de excelență. Ajung să ne întrebe la ce e bună școala iar în clasele mai mari sunt pedepsiți de profesori pentru că sunt deschiși și devin critici în fața greșelilor făcute de dascăli. Urmăriți un documentar impresionant al experiențelor copiilor geniali ai României. “La doi ani și 10 luni psihiatrul mi-a spus ca e posibil sa evoluez spre ADHD si nu exclude nici ASPERGER,” își începe povestea una dintre mamele prezente la Gala Națională a Copiilor Supradotați.   Trăim într-o  lume în care  un copil curios, creativ, independent şi cu o energie debordantă ce simte viaţa şi care vrea să o exploreze sub toate formele şi culorile este considerat ca fiind bolnav. Într-o societate blazată ca a noastră medicii se grăbesc să pună diagnostice. ADHD sau ASPERGER sunt doar câteva nume “la modă” ale acestor comportamente şi care, mai nou, ca un brand se află pe buzele cât mai multor parinţi. Astfel aceşti copii ajung sa fie  marginalizaţi în grădiniţe şi şcoli, dar ceea ce şochează cu adevărat este faptul că  treptat sunt refuzaţi de orice instituţie de învăţământ. Sabin a fost descoperit de specialiștii IRSCA Gifted Education ca fiind un copil cu o dezvoltare cognitivă peste medie. Adică, capacitățile lui creatoare sunt cu mult peste vârsta copiilor de vârsta lui. Face socoteli mentale, știe să scrie, să citească, este expansiv, creativ și spirit inovativ. Specialiștii au spus că dezvoltarea lui se află la un avans de doi ani față de vârsta cronologică. Adică, oricând, micuțul se poate înscrie la școală. Numai că statul român nu permite acest lucru. El trebuie să mai aștepte încă doi ani, pentru că ministerul nu poate aproba transferul lui la școală numai după ce împlinește vârsta de șase ani. Până atunci, în afara centrelor diferențiate dedicate pentru copiii supradotați, micuțul se poate zbate în chinuri în grădinița cu predare normală, acolo unde ceilalți de vârsta lui învață deprinderi normale de însușire a unor cunoștințe potrivit vârstei lor.

Suferința abandonului compensat cu talent. Casa de Copii

 

 

Unii pictează, dansează extraordinar, alţii transformă fotografia într-o naturaleţe fantastică. Ne uimesc constant prin felul în care vorbesc: senin, deschis, fericit. Bucuria lor e explozivă, râsul lor umple lumea – e şi asta parte din miracolul pe care îl descoperim zi de zi. În sufletele unor copii geniali. Din casele de copii. Însă, dincolo de aceste fenomene, ei trăiesc drame cumplite ascunse de patru ziduri, reci: frica de viitor. Filip și-a descoperit pasiunea pentru fotografie într-o tabără creștină. A fost încurajat de un fotograf profesionist dintr-o publicație din Statele Unite ale Americii să meargă mai departe, căci acesta e drumul pe care trebuie să îl urmeze.  Și-ar fi dorit să facă mai mult   dar povestea lui atât de  emoționantă ascunsă sub privirile frumoase ale naturii pe care el le prezintă în pelicule de fotografie nu reprezintă decât dorința lui de a fi fericit și de a avea părinți care să-l iubească. Visul lui de a studia la una dintre companiile de succes de televiziune s-a împlinit. Filip a participat asta-vară la cursurile de fotoreportaj și cameraman la Intact Media Academy unde a fost apreciat de profesori de prestigiu că va avea un drum încununat de succes. Dar după multă muncă și sudoare.  O minune de copil  definit de atâta sensibilitate  singur pe lume viața i-a fost nepotrivnică și vitregită de lipsuri. Fotografia  ar putea să-i aducă alinare a trecutului și un drum presărat de succes. Așa cum își dorește Filip. O artă care să folosească un nou limbaj al sufletului. „Eram mic copil. Aproape de mărirmea buburuzei. La nici doi ani,mama mea  a decis să mă lase o vreme singur pe lume. Și, chiar dacă ar fi fost această singurătate o povară, experiențele de viață prin care am trecut se recunosc într-o imagine tulburătoare de care mi-e frică uneori să mă apropii. Așa aș fi vrut să fie copilăria mea. Fără prea multe griji, cu puțină joacă, dragoste părintească și multă blândețe. Însă n-a fost să fie așa. Tot ceea ce există în lumea asta și în tot ceea ce găsim în inimă se numește viață. O nemurire ce și-o dorește fiecare alături de un crez. Un glas cutremurător al dorințelor. Aș spune că e un fel de  pasiune. Ea încă strălucește viu în mine. Mă simt fericit de fiecare dată când îmi amintesc de o încurajare. E un stimulent, mai mult decât un medicament împotriva tristeților sau a suferințelor,” mărturisește Filip Răzvan Tinca. A avut un vis. Să studieze la una dintre cele mai importante companii de televiziune din țară. În urma articolului apărut despre el, membrii Academiei Intact Media i-au oferit posibilitatea să participe în vara trecută la cursurile de fotoreportaj și cameraman.   „Mulțumesc doamnei Alessandra Stoicescu care a făcut posibilă participarea mea la aceste cursuri și a avut încredere în  visul meu”-  a încheiat Filip Răzvan.

Micul Mozart. Compozitor la 11 ani

Vlad are doar 11 ani. O minte strălucită care trădează sensibilitatea   unui înger. Este născut pentru muzică și teatru. În el vibrează o bucurie și  armonie deplină pe care o trăiește cu  pasiune dar cu ea  ascunde o dramă. Cea obișnuită a geniilor.  La vârsta lui cochetează deja cu compoziția muzicală, este pasionat de tot ceea ce înseamnă muzică și joc. Pentru el, mișcarea trebuie să reprezinte o muzicalitate. O perfecțiune înțeleasă doar de el. Un chip ce trăiește într-o lume atât de complexă, privită de unii dintre noi cu multă admirație, iar de alții cu ură, invidie.Din necunoștință de cauză astfel de copii geniali riscă să piardă rândul oamenilor cu talent deosebit și să rămână pentru totdeauna în anonimat. Este prea agitat, răspunde neîntrebat, fuge pe holurile clădirii care stă să se prabușească peste ceilalți 399 de copii din unitatea în care studiază Vlad, găselnița găsită de profesori pentru a-l condamna la scăderea notei la purtare și note care să-l pună sub tălpile profesorilor. Adică la respect. L-au scos la careu, în fața tuturor profesorilor și colegilor lui, în randul celor cu abateri grave. Motivul stupid a fost că Vlad a fugit în repetate rânduri pe coridoare și că era „ atât de agitat încât a reușit să ia fața unui profesor.” Directoarea n-are nicio vină și nici obligație față de lipsa de cultură a legislației pentru copiii cu nevoi speciale în educație. Atât de nevinovată încât pare să nu îi pese nici măcar de dovezile aduse de părinții copilului, ce atestă rezultatele impresionante în urma rezultatelor obținute la testele psihoaptitudinale și IQ. „ Nu e școală pentru copii supradotați,” afirmă cu nepăsare directoarea școlii. Evident, cu multă responsabilitate. Plătită din bani publici. Adică din banii părinților. Visul lui este să studieze muzica și să devină din ce în ce mai bun.

Va continua…

Lajos Kristof, Dana Beleiu

Prea destept pentru ceea ce ii ofera scoala romaneasca
Vlad Murgulescu, 11 ani. Prea destept pentru ceea ce ii ofera scoala romaneasca
Casa de copii o suferinta in imagini
Tinca Filip Razvan, fotoreporter la 16 ani. Casa de copii o suferinta in imagini

 Vlad Murgulescu

Reclame