Vrem sa strangem picaturile oamenilor frumosi si buni sa le oferin in dar lumina bucuriei


Suntem un grup de specialisti, parinti si copii, din cadrul Asociatiei IRSCA Gifted Education,  una dintre cele mai titrate organizatii din tara  cu rezultate deosebite in domeniul educatiei de excelenta. Dorinta noastra este de a implini dorintele copiilor care nu au sansa de a-si dezvolta talentele si potentialele la nivel maximal.   Noi credem in puterea IUBIRII si a LUCRURILOR FRUMOASE si vrem sa dam mai departe. Vrem sa implicam oamenii de langa noi cu putere materiala si autoritatile locale sa devina partenerii nostrii de incredere. Vrem sa strangem picaturile oamenilor frumosi si buni sa le oferim in dar de lumina bucuriei si a cunoasterii copiilor cu potential din Romania.

Programul „Acum noi!” debuteaza cu o expozitie exceptionala a tanarului artist Matei Stamo, in varsta de sapte ani, intitulata „Amintiri frumoase”

”Din inimi catre inimi, intru lumina”, asa s-ar putea numi ceea ce la inceput a incoltit la Targu Mures, in urma cu trei ani. Atunci, in cadrul proiectului Inimi de lumina, un numar de aproape 60 de copii ce nu beneficiaza de familiile lor naturale au fost gazduiti pe parcursul a trei ore de o echipa de exceptie formata de elevi ai Col. Nat. ”Al. Papiu Ilarian”. Acesti minunati elevi au gandit si realizat, indrumati fiind de psih. Daniela-Ana Ilioasa un cadru special, un spatiu de suflet de grija si adanc respect pentru acei ce le-au calcat pragul, copii de diferite varste, ajunsi aici de la casele de tip familial din judetul Mures.

Si nu sunt vorbe mari ci realitati ce ne impulsioneaza sa continuam. In acea zi s-au legat prietenii, au fost imbratisari pline de caldura, s-au schimbat adrese si numere de telefon si mai ales, am ramas cu totii cu o mare  dorinta, aceea de a extinde ceea ce cu atat suflet s-a inceput. ”Daca bine faci, binele creste…”, am simtit asta fiecare dintre cei prezenti. Copiii supradotati vor sa continue si pot avea aceasta oportunitate in cadrul campaniei „Acum noi!”, un spectacol de elita organizat de copiii geniali ai Romaniei, pe data de 25 februarie 2013 la Bucuresti.

Suntem multi cei ce dorim ca astfel de evenimente sa se produca mai des. Acesti copii ce nu se bucura pe deplin o educatie de performanta, atentia si dragostea celor mai apropiati semeni pot fi bucurati si incantati atat de mult. Am vazut atata fericire, mirare, incantare si lumina pe chipurile lor. Au fost cateva ore pentru o intreaga viata. Putem sa facem mai mult! Si este nevoie de atat de putin: implicarea persoanelor fizice, a companiilor.

De ce pentru copiii cu potential inalt?

Mediul haotic in care traim, o provocare in plus pentru sperantele Romaniei.  Centrele de excelenta deschise prin tara au unicul scop de a antrena copiii pentru castigarea concursurilor scolare, si  foarte putin cel de a dezvolta abilitatile fiecarui individ in  parte. Paradoxal, rata de pierdere a copiilor si tinerilor supradotati din Romania este sensibil mai mare  decat media mondiala, care depaseste 50% dintre copiii exceptionali.  Crizele mondiale nu pot fi rezolvate de mediocri. Chiar dacă, de la 2-3 ani, copilul e curios, afectuos, etic, plin de umor, creativitate şi spirit de iniţiativă, în timp, fără susţinere morală, alege să îşi nege abilităţile doar pentru a intra „în rând cu lumea“. Rezultatul: o uriaşă risipă de potenţial uman. Legea nr. 17/2007 pentru susţinerea unui Centru Naţional de Instruire Diferenţiată a adus, până acum, doar speranţa. În ciuda rezultatelor mediocre la evaluările internaţionale, centrul întârzie să apară, iar tinerii supradotaţi aleg exodul. În România, instituţiile dedicate educaţiei copiilor cu IQ, EQ şi SQ peste medie, de la grădiniţă până la nivel postuniversitar, sunt, practic, inexistente. O explicaţie este faptul că nu am reuşit să ne rupem complet de „clasa muncitoare care merge-n paradis“ şi nici să respectăm specialiştii. Această atitudine îşi trăieşte ultimele zile. Crizele mondiale nu pot fi rezolvate cu mediocri, ci cu oameni cu abilităţi înalte, antrenaţi să facă faţă la provocarea complexităţii şi dinamicii imprevizibile a schimbărilor.

Trebuie să ne gândim ce trebuie să facem pentru copiii aflaţi în situaţii îngrijorătoare, pentru ca aceştia să nu mai reprezinte in anonimat, ci viitorul. Este nevoie de o stare permanentă de acţiune, pe care ar trebui s-o simtă şi s-o trăiască, dar mai ales s-o respecte şi s-o aplice fiecare dintre cetăţenii României.

Daca nu vom construi un viitor stabil pentru copiii si tinerii cu abilitati  inalte vor continua sa paraseasca tara, iar cei care vor ramane se vor pierde, sufocati de un desert  de nepasare  si incompetenta.

Lajos KristofCopiii geniali ai Romaniei au nevoie de sustinerea noastra!

Reclame