Ce se ascunde in spatele vietii unui copil supradotat? O drama incredibil de dureroasa!


„Mama, in fiecare zi mor cate putin. Vreau sa fiu fericit, sa am un loc in care sa fiu alaturi de cei mai inteligenti copii. Chiar nu intelegi simtirile mele?,” spune pustiul. Profesorul Florian Colceag ne avertizeaza ca pustiul va ajunge un geniu si ca el sunt foarte putini care vor atinge o performanta atat de inalta. Scoala la care el invata nu este de ajuns. El are nevoie de o bursa de studiu la o unitate de invatamant, acolo unde profesorii sunt pregatiti sa ii faca fata solicitarilor lui intelectuale. „Dragii mei, copilul vostru va va depasi extraordinar in doi ani,” avertizeaza specialistul Florian Colceag, expert in antrenarea geniilor.

 

Am primit ieri un mesaj emotionant din partea unei mamici. Glasul ei era atat de stins si provocat de multa suferinta. Dincolo de satisfactia de a fi mama unui copil genial exista multe dureri dar care au un fel de sfarsit tragic. M-a rugat sa nu dezvalui inca identitatea copilului.  Pentru micut dimineata incepe la ora patru dimineata, uneori se intampla sa doarma doar patru ore pe zi. Insetat de cunoastere, pustiul isi ia in serios activitatile precum pictura, scrisul dar si alte activitati care il inspira. Si-a creat un spatiu de rugaciune in care mereu isi spune rugaciunea de dimineata.

Am pornit pe la amiaza, cu gandul sa mai prind cate ceva din viata de zi cu zi a pustiului, ori macar ceva…  Vantul batea puternic dinspre muntii apropiati si nici soarele n-avea stare, itindu-se, prin nori, de dupa varfuri. Privirile mi se regaseau aidoma: oare ce viata duce acest  copil? Intru in casa lui, undeva la capatul Bucurestiului. Inundata de opere de pictura ale pustiului, carti de tot felul, inclusiv matematica avansata.

Chiar cand spui ca nu mai poti, tot mai poti, deoarece satisfactia sufleteasca e atat de mare incat depaseste suferinta fizica. Daca faci totul cu iubire si daruire pacea sufleteasca este neclintita. Atmosfera din casa este inundata de armonie, de carti, intre care copilul  este  cel mai minunat. Icoane, carti, caiete, picturi realizate de el insufletite, colorate in toate  nuantele firii, pe care, tainic, copilul le prezinta. Aceste daruri  cu parfum de cer cunosc bucuria, speranta si siguranta ca va creste in puterea credintei. Viitorul nu se tese din egoism, ura, zgarcenie, violenta, din năvala intereselor materiale, personale sau colective, ci din credinţa care deschide calea spre iubire, adevar, lumina.  Pentru a iubi in adevar omul se daruieste neconditionat; ceea ce cere mult spirit de sacrificiu, planetar, in ultima instanta. Acest nevazut efort de termen lung este epuizant,  dar inaltator, cuceritor de suflete, izvor de echilibru si chiar secretul fericirii.

Drumul lung al suferintelor…

In spatele acestor povesti pline de emotie sta o usa grea a suferintelor. La cateva luni, se naste copilul. Fericit, aspru la minte si exigent in tot ceea ce face o minte sclipitoare. Darul lui Dumnezeu, cu un nume predestinat afla intr-o zi ca el, micutul de doar cateva luni are nevoie de o internare urgenta in spital. „Credeam ca e vorba de o enterocolita, o situatie intalnita mai la toti copiii. Vestea ca el are o boala rar intalnita ne-a intepenit pe amandoi….” inchide subiectul cu lacrimi de durere mama copilului, lasand sa se inteleaga ca e prea mare suferinta sa vorbeasca despre problema lui de sanatate. „Am ajuns in situatia in care atunci cand micutul facea febra, la o performanta de a face bagajele pentru internare intr-un minut. Am ajuns in multe situatii in care, depasiti de durerile micutului sa ne resemnam profund, si ca nu mai exista sanse de recuperare, dar Cel de Sus ne-a mai dat o sansa”, mai povesteste mama.

 

Asociatia IRSCA Gifted Education a demarat actiunea de identificare a unei burse in vederea acoperirii cheltuielilor de scoala si cele medicale. Cei care doresc sa se implice ii asteptam sa ne contacteze la adresa de email:lajos.kristof@gmail.com.

Lajos Kristof

Director Departament Programe si Consiliere Copii Supradotati

0756.355.047

 

 

Reclame